TV der bevæger dig

Fanø-politiker: Jeg har ren coronasamvittighed

Kritikere af byrådspolitikers "tavshed" efter skitur i Østrig får svar på tiltale. Kritikerne har selv været i udlandet under coronakrisen, peger tidligere byrådspolitiker på.

Erik Nørreby, Venstre, og Johan Brink Jensen, Socialdemokratiet, har begge været i udlandet under coronakrisen. Foto: TV SYD

Coronakrisen har på Fanø sat gang i politiske angreb - og modangreb.

Således er det konservative byrådsmedlem Christian Lorenzen blevet beskyldt for at være "uansvarlig", da han d. 9. marts holdt møde med de øvrige byrådsmedlemmer og ikke informerede dem om, at han havde været på skitur i Østrig fra d. 5. marts til d. 8. marts.

Især Erik Nørreby (V) og Johan Brink Jensen (Soc.dem.) har i interne mails til Christian Lorenzen kritiseret ham for den manglende information, der forhindrede dem i selv at tage stilling til, om de ville holde udvalgsmødet den 9. marts med ham. 

Christian Lorenzen understreger, at han har overholdt alle regler og har handlet derefter, og det har han tidligere dokumenteret over for TV SYD.

Ingen kommentarer

Det tidligere konservative byrådsmedlem Frej Kofoed Petersen har i den lokale Facebookgruppe, Fanø Forum, peget på, at også de to kritikere, Erik Nørreby og Johan Brink Jensen, har været på rejse. "...de var i udlandet, f.eks. i Asien eller i et hårdtramt europæisk land....", som han skriver.

Erik Nørreby har været i Spanien, og Johan Brink Jensen har været i Thailand.

Det har ikke været muligt at finde ud af, præcis hvornår det socialdemokratiske byrådsmedlem har været i Thailand. Han ønsker ikke at svare på spørgsmålet eller kommentere sagen overhovedet overfor TV SYD.

Johan Brink Jensen var dog fraværende på social- og sundhedsudvalget den 25. februar. 

Læs også Politiker: Jeg er blevet sat i coronagabestok

Erik Nørreby vil derimod gerne svare. Han kom hjem fra en 14-dages ferie på den spanske ferieø Gran Canaria den 26. februar.  

- Der var på det tidspunkt ingen retningslinier for Spanien - og slet ikke Gran Canaria, som heller ikke siden er udpeget som et Corona-farligt område, siger han.

Øen ligger i øvrigt næsten 2.000 kilometer fra den spanske hovedstad, Madrid. 

Potentiel smittefare 

Christian Lorenzen har været i 14 dages frivillig coronakarantæne. Uden at have symptomer på sygdommen. 

Han kom hjem fra en privat skiferie til Skt. Anton i Østrig den 8. marts. Dagen efter - sent om aftenen - kommer skisportstedet Ischgl (48 kilometer fra Skt. Anton) på Udenrigsministeriets røde liste over farlige steder at besøge. Tidligere i løbet af samme dag - altså den 9. marts - er der møde i økonomiudvalget.  

- Men allerede i løbet af dagen vidste vi alle, at folk, der havde været på skitur i Østrig, udgjorde en potentiel smittefare. Derfor burde Christian Lorenzen have informeret os om sin skitur, så vi selv kunne have taget stilling til, om vi skulle tage med til mødet, siger Erik Nørreby.  

Slut debatten

Christian Lorenzen siger: 

- Jeg kan nu godt forstå, at folk bliver bange, når de hører om, at nogen har været i Spanien, som med over 10.000 døde er det næsthårdest coronaramte land i verden.

Den 26. februar - den dag Erik Nørreby returnerede til Fanø - havde coronavirussen kun lige fået fat i Spanien. Den første person i landet blev testet positiv i Sevilla netop den dag.

Christian Lorentzen håber nu på, at debatten, som "til tider har været grim", hvor det gjaldt om at "pege fingre ad andre", nu slutter.

- Jeg ønsker hverken at kloge eller bagkloge mig på andres rejser, siger han.

Mest sete på tvsyd.dk