Et år efter: Sag om påstået menneskehandel efterforskes stadig

Efter et år er Syd- og Sønderjyllands Politi ikke færdig med efterforskningen i sagen mod Kurt Beier Transport A/S, som havde filippinske chauffører boende under kummerlige vilkår i Padborg.

Der er gået et år siden afsløringen af en slumlejr i Padborg, hvor filippinske og srilankanske lastbilchauffører arbejdede til ussel løn og boede under kummerlige vilkår.

Godt en uge efter afsløringen konkluderede Socialstyrelsens Center mod Menneskehandel, at 26 chauffører havde været udsat for menneskehandel til tvangsarbejde.

Men Syd- og Sønderjyllands Politi er endnu ikke færdig med dets efterforskning i sagen mod den store vognmandsvirksomhed Kurt Beier Transport A/S, som havde chaufførerne boende  i Padborg. Det skriver Fagbladet 3F.

Der er gået et år siden afsløringen af en slumlejr i Padborg.
Der er gået et år siden afsløringen af en slumlejr i Padborg.
Foto: Claes Adel, TV SYD

- Sagen er stadigvæk under efterforskning. Da der er tale om en verserende sag, kan vi ikke oplyse, hvilke konkrete efterforskningsskridt, vi p.t. er i gang med, skriver Brian Fussing, politiinspektør hos fra Udlændingekontrolafdeling Vest hos Syd- og Sønderjyllands Politi, i en e-mail til Fagbladet 3F og fortsætter:

- Vi kan dog oplyse, at der fortsat er tale om en ret omfattende efterforskning, da der er en række konkrete omstændigheder, der skal være opfyldt for, at der er tale om menneskehandel i straffelovens forstand, skriver politiinspektøren.

Syd- og Sønderjyllands Politi ønsker ikke at oplyse, om der er nogen sigtede eller tiltalte i sagen.

Fagbladet 3F afslørede 29. oktober 2018, at der på skift boede op til 200 udenlandske lastbilchauffører i lejren ved Padborg nær grænsen til Tyskland. Mange boede i uhumske containere eller i uopvarmede lastbilanhængere med presenning over.

Filippinske og srilankanske chauffører tjente cirka 15 kroner i timen for lange arbejdsdage for den store danske vognmandsvirksomhed.

Dagen efter afsløringen rykkede Syd- og Sønderjyllands Politi ud og ransagede lejren. Efterfølgende afgav de 26 udenlandske chauffører, der var til stede i lejren på tidspunktet for ransagningen, forklaring til politiet.

Syd- og Sønderjyllands Politi oplyser nu, at hver af de 26 udenlandske chaufførers rekrutterings-, ansættelses- og arbejdsforhold skal dokumenteres i sagen vedrørende Kurt Beier Transport A/S. Derudover består efterforskningen af tekniske undersøgelser samt ”andre efterforskningsskridt” både i Danmark og i udlandet.

- En så omfattende efterforskning, som der er tale om i denne sag, kan desværre ikke afsluttes i løbet af få måneder. Af samme årsag er det også for tidligt at spå om, hvornår sagen er færdigefterforsket og skal vurderes af anklagemyndigheden, skriver politiinspektør Brian Fussing.

Direktøren for Kurt Beier Transport A/S, Karsten Beier, her ikke ønsket at udtale sig om sagen til Fagbladet 3F.