Grethe bliver i sit hjem så længe hun kan – og her kan det lade sig gøre

Projektet ’Plejehjem i eget hjem’ har givet borgere mulighed for at kombinere plejehjemmet med at blive boende i eget hjem. Et tilbud, som Grethe Pedersen er glad for.

Navnet på postkassen ved det gule parcelhus på villavejen i Haderslev har altid være det samme; Pedersen.

Og står det til 96-årige Grethe Pedersen, bliver det ved at være sådan.

- Jeg kan godt lide at bo her. Vi har selv bygget huset, og det forklarer vel nok, siger hun.

Projektet ’Plejehjem i eget hjem’ har givet hende mulighed for at blive boende i det hus, hun fik bygget sammen med sin nu afdøde mand i sommeren 1958, og som hun har boet i lige siden.

I 1961 var havestuen endnu ikke bygget til huset. Det betød dog ikke, at Grethe Pedersens børn Bente og Kurt Pedersen ikke kunne nyde en is i solen sammen med deres kammerater.
I 1961 var havestuen endnu ikke bygget til huset. Det betød dog ikke, at Grethe Pedersens børn Bente og Kurt Pedersen ikke kunne nyde en is i solen sammen med deres kammerater.

Teknologien rykker ind

'Plejehjem i eget hjem' blev lanceret i Haderslev Kommune i sommeren 2021, og der var Grethe Pedersen hurtig til at takke ja.

- Jeg kan godt lide at bestemme i eget hus, siger Grethe Pedersen, der i dag er 96 år.

Med skærme til konsultationer, intelligente kopper, der registrerer, hvor meget væske beboeren indtager og andre teknologiske tiltag, holder kommunen øje med borgeren, selvom plejepersonalet ikke altid er til stede.

quote

De kender mine særheder!

96-årige Grethe Pedersen om plejepersonalet, der kommer i hendes hjem.

Samtidig er det de samme plejere, der kommer i Grethe Pedersens hjem. Idéen er at skabe en hjemmepleje, der fungerer som et rigtig plejehjem, men hvor sengen stadig står i beboerens eget hjem.

Og samtidig sparer kommunen penge.

Haven har altid betydet meget for Grethe Pedersen. Her sidder hun og kæler med familiens hund i 1972.
Haven har altid betydet meget for Grethe Pedersen. Her sidder hun og kæler med familiens hund i 1972.

Udsigt til haven

Haven har altid betydet noget særligt for Grethe Pedersen. Derfor var det heller ikke en svær beslutning at udvide huset i 1965 med en havestue, hvor de store vinduer lukker haven ind i stuen.

I dag er hun dog ofte sengeliggende, og derfor er sengen rykket ind i stuen, så hun kan se ud.

- Når jeg ikke er syg, så stepper jeg ud i haven, siger Grethe Pedersen.

Ældreminister Mette Kierkgaard i Haderslev
Ældreminister Mette Kierkgaard (M) var på besøg hos Grethe Pedersen for at høre mere om projektet 'Plejehjem i eget hjem'. Læg mærke til, at kurvemøblerne er de samme som i 1972.
Foto: Ssri Vangbæk Thyssen

Når hun er syg, er datteren Bente Pedersen ofte på besøg, og projektet har også haft en stor betydning for hende.

- Det har betydet, at min mor kan være i huset, der betyder så meget for hende. Og jeg kan være tryg, når jeg er hjemme på Fyn, fordi de mennesker, der besøger min mor, kender hende, siger Bente Pedersen.

- Og de kender mine særheder! tilføjer den 96-årige tidligere korrespondent.

Er det kun en spareøvelse?

Når man ser på det udefra, kan det ligne en spareøvelse for kommunen. Men sådan hænger det ikke sammen ifølge Rebekka Buhl Daugaard, der er konstitueret afdelingsleder i Haderslev Kommune.

- Det er ikke noget, vi gør for at spare penge. Det er noget, vi gør, fordi vi mangler et tilbud til den gruppe mennesker, der ønsker at blive hjemme til det sidste, siger hun.

Det betyder dog ikke, at økonomien er uvæsentlig.

- Selvfølgelig følger vi også økonomien, for det er vigtig at se på, hvad det koster sammenlignet med en plejebolig, og der kan vi heldigvis se, at vi holder os et godt stykke under den pris, siger Rebekka Buhl Daugaard.

I 1965 blev havestuen opført. Foran den sidder sønnen Kurt Pedersen med familiens hund Bella.
I 1965 blev havestuen opført. Foran den sidder sønnen Kurt Pedersen med familiens hund Bella.

For Bente Pedersen betyder det dog også, at hun ofte er hos sin mor, når hun er sengeliggende.

- Det kræver selvfølgelig noget af mig også, at hun bliver i huset. Det er ikke en nødvendighed, men jeg vil gerne give hende igen. Det er jo min mor, og hun har også passet på mig, siger Bente Pedersen.