Dorthe havde sagt sit job op, fordi det var druknet i bureaukrati - nu er hun glad for at gå på arbejde

Video: TV 2
Af Astrid Helmer Mørck
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
I samarbejde med TV 2 Nyheder

25 kommuner arbejder mod en friere ældrepleje. Det går fremad, men i mange forskellige retninger, viser rapport.

Dorthe Fabricius Rasmussen havde egentlig forladt sit arbejde i hjemmeplejen i Aabenraa i 2019, fordi det var blevet "for rodet".

- Jeg kunne aldrig sige "vi ses i morgen" til borgerne, for jeg vidste ikke, om det var sådan, det ville blive. Trygheden var væk, og det var forfærdeligt - både for mig og for dem, siger hun til TV 2.

I dag er hun tilbage i hjemmeplejen, men rammerne er anderledes. Hun er en del af et projekt i Aabenraa, hvor mindre teams med flere forskellige fagligheder forsøger at skabe en anderledes og i sidste ende bedre hjemmepleje.

Dorthe Fabricius Rasmussen er indtil videre "megaglad" for den nye arbejdsform, og måske er det nøglen til at løse en af de helt store udfordringer i ældreplejen, som ifølge flere, blandt andet ældreministeren, befinder sig i en krise.

- Vi mener, at ældreplejen er i en humanitær krise. Og derfor er det meget nødvendigt, at man tænker anderledes. For problemerne med rekruttering går i sidste ende ud over de ældre, siger Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, til TV 2.

Et broget billede med positive fællestræk

Aabenraa er en af 25 kommuner, der tilsammen har fået næsten 200 millioner kroner til at arbejde med faste teams, der selv tilrettelægger deres arbejde.

Inspirationen er blandt andet hentet i Holland, hvor en særlig model, Buurtzorg, med succes har gjort op med flere af de traditionelle måder at tænke ældrepleje på og skabt succesfulde resultater målt på tilfredshed blandt medarbejdere, ældre, sygefravær og økonomi.

Nu, halvvejs siden starten i september, er der landet en ny rapport, der gør status på, hvilke erfaringer man har gjort sig i de 25 kommuner. Den tegner et broget billede ifølge Martin Sandberg Buch, der er projektchef i VIVE, forsker i sundhedsvæsenets organisation og ledelse og hovedforfatter bag rapporten.

- Oversættelsesarbejdet af den mærkelige hollandske ting i en dansk kontekst er godt i gang – og på flere måder er der langt fra Holland til Danmark. Der er 25 kommuner med, og de har 25 forskellige tilgange og forudsætninger til det her, siger han til TV 2.

Alligevel er der flere gode erfaringer, mener Pia Kürstein Kjellberg, der er forfatter på en anden netop udkommet rapport, som dykker ned i seks af kommunerne.

- Medarbejderne føler, de har mere indflydelse, ligesom det at arbejde på tværs af fagligheder har været meget positivt, siger hun.

- Det kræver tryghed, når man hænger der i luften

I Holland holder man på, at teamsene ikke må overstige 12 personer, men i Danmark kæmper man med at holde dem små nok - de teams, der er oprettet i de 25 kommuner, svinger mellem 8 til 26 medarbejdere. Det kan give udfordringer i forhold til at opnå et af de store mål, som er en større kontinuitet.

- Hvis det bliver for stort, så opnår man ikke noget på den front. Det er superessentielt, at de, der kommer i hjemmet, kender det og har de rette kompetencer. Ellers er det både stressende for borgerne, de pårørende og medarbejderne, ligesom det går ud over den faglige kvalitet, siger Martin Sandberg Buch.

Selv om der både sidder ledere og flere ansatte end 12 med rundt om bordet til morgenmøderne, har borgerne i Aabenraa mærket en forskel på, hvor mange forskellige der kommer forbi.

84-årige Lydia Renkwin sidder med sin morgenmad foran sig. Yoghurt, müsli og to smurte rundstykker.

Hun har tårer i øjnene.

- Fordi jeg ikke kan noget selv, så betyder det meget for mig, at det ikke er ny plejer, som man skal forklare alting forfra hver dag. Jeg har været helt nede i kulkælderen og var ved at opgive livet. Men de har hjulpet mig frem og støttet mig, og når de siger "Lydia. Du kan godt. Du er en kæmper." Så kan jeg mere, end jeg tror.

Lydia Renkwin får sin morgenmad. Hun er meget taknemmelig for, at plejepersonalet har været med til at få hende "op ad kulkælderen". - Det viste sig, at jeg godt kunne en masse ting, jeg ikke troede, siger hun. Foto: TV 2/Astrid Helmer Mørck Foto: TV 2/Astrid Helmer Mørck

Tidligere har hun haft mange forskellige hjemmeplejere og sygeplejersker på besøg, og det skabte både utryghed og praktiske udfordringer, når hun hver gang skulle forklare, hvordan hendes rutiner var, og hvor alting kunne findes i parcelhuset.

Men de seneste måneder har der været mindre udskiftning, og det har gjort en stor forskel for hende. Blandt andet hver morgen når hun skal ud af sengen og behøver hjælp fra plejepersonalet og en lift.

- Det kræver tryghed og tillid, når man hænger der i luften. Og det har jeg til dem, der kommer nu, siger Lydia Renkwin.

Lydia Renkwin sover i stuen, og når hun skal op af sengen, har hun behov for hjælp. Foto: Foto: TV 2/Svante Lyngsie

Sygeplejerskerne nås gennem callcenter

Stort set alle steder i landet, hvor projekterne er i gang, fokuserer man på, at medarbejderne i højere grad taler sammen i virkeligheden og ikke skal igennem en koordinator eller kommunikere på skrift og telefon, som det ellers er kutyme i mange dele af sundhedssektoren.

- Det skal blive mindre maskinbureaukratisk, så man slipper for det, der hurtigt kan blive trælse kommunikationsgange. Det handler i bund og grund om at opbygge tillid og relationer, siger Martin Sandberg Buch.

Målet er, at der skal være maksimalt seks forskellige medarbejdere forbi en borger per uge. Foto: TV 2

I Aabenraa bliver den tillid blandt andet skabt gennem møder. Teamet, der består af 18 personer - blandt andet en sygeplejerske, en ergoterapeut og to visitatorer - sidder samlet og diskuterer, hvordan borgerne har det: En ældre kvinde har tabt sig syv kilo på en måned, der skal arrangeres en indkøbslevering for en dårligt gående mand, en kvindes ben hæver op tidligt på dagen, selv om hun har støttestrømper på. Alle om bordet er på fornavn med borgerne og byder ind.

- Vi kan lettere løfte i flok, fordi vi kender hinanden og respekterer hinandens fagligheder, siger Dorthe Fabricius Rasmussen.

Hele holdet mødes en gang om ugen til et såkaldt tavlemøde, hvor de diskuterer de forskellige borgere. Det er lettere at tage beslutninger, når de sidder overfor hinanden, lyder det. Foto: TV 2

Som systemet er tilrettelagt i dag, skal SOSU-hjælperne ringe ind til et callcenter, hvis de har brug for sparring med en sygeplejerske. Ifølge Dorthe Fabricius Rasmussen minder det nystartede projekt om, da hun startede i faget for 18 år siden.

- Dengang var vi i små enheder, sad tæt på sygeplejerskerne og kunne lige rende ind og spørge. Så ebbede det ud, og så blev det ene og senere det andet møde taget væk, og vi fik længere og længere afstand. Til sidst var det sådan, at vi ikke kendte sygeplejerskerne, siger Dorthe Fabricius Rasmussen.

Dorthe Fabricius Rasmussen noterer undervejs på mødet. Foto: TV 2

En anden udfordring i den danske plejesektor er sygedage. I 2022 blev der sat rekord i sygefravær blandt SOSU'er, der havde 21 sygedage om året, hvilket svarer til en fraværsprocent på 9,2 procent.

Og selv om det ikke er til at sige, om det udelukkende hænger sammen med de nye arbejdsgange, er sygefraværet i teamet i Aabenraa faldet betragteligt og ligger på 0,5 procent for den seneste måned. Det viser en graf, der er hængt op på en opslagstavle i mødelokalet.

Har skabt flere - ikke færre - ledere

Det har også vist sig at være en stor udfordring at ændre arbejdsgangene. Martin Sandberg Buch fremhæver blandt andet, at danske kommuner har "masser af ledelse" som en del af DNA'et.

Oveni kræver det tilvænning at lægge mere ansvar over på personalet. Det har, ifølge Martin Sandberg Buch, gjort, at mange kommuner har oprettet nye typer af ledelsesstillinger og skal efteruddanne både ledere, SOSU'er og sygeplejersker for at klæde dem på til de nye arbejdsgange.

Hvis man for alvor vil lade sig inspirere af Holland, skal den del slankes.

- Det ville betyde, at vi skal kaste alting op i luften og opløse store dele af systemet - også mange folks stillinger. Det kommer ikke - og skal ikke ske - i en dansk kontekst. Jeg tror mere på trinvis forandring end big-bang, siger Martin Sandberg Buch.

I Aabenraa har modellen heller ikke slanket antallet af ledere.

- Vi har ikke planer om, at vi på nuværende tidspunkt skal have mindre ledelse - vi har nok nærmere set, at der er brug for rigtigt meget ledelse i at få de her teams op at køre, siger Karen Storgaard Larsen, der er direktør i Aabenraa Kommune.

Hvis civilsamfundet skal med, kræver det politisk handling

Til gengæld har direktøren tre konkrete ønsker, så kommunen kan gå endnu længere i medarbejdernes selvbestemmelse: Først og fremmest gør det systemet "meget bøvlet", at det er bygget op om, at der skal ligge en skriftlig afgørelse på hjælpen, så en borger kan klage over den.

- Det skal være større tillid til, at medarbejderne træffer en afgørelse, uden at borgerne skal have den på skrift. Selvfølgelig uden at give køb på vores retssikkerhed, siger Karen Storgaard Larsen.

Hun mener også, at det ville kunne udrydde et andet, udskældt element af ældreplejen, minuttyranniet, hvis kommunerne ikke skulle afregne alting fuldstændig for at kunne sammenligne mellem private og offentlige udbydere.

- Det vil spare kommunerne for en masse bureaukrati, siger hun.

Og så er der inddragelsen af civilsamfundet, naboer, foreninger, ægtefæller og familier. Hun kalder det en "nødvendig" og politisk drøftelse, for at man kan fordele ressourcerne der, hvor de gør bedst nytte.

- Vi har igennem mange år fået den forforståelse, at ældrepleje er noget, som det offentlige leverer. Men hvis det skal gå den modsatte vej, kræver det, at vi har en politisk drøftelse om det i vores samfund, siger Karen Storgaard Larsen.

Projekterne finansieret af puljen fra Ældreministeriet er sat til at køre til udgangen af 2023.

Ældreministeriet oplyser til TV 2, at det er den enkelte kommune, der vurderer, hvad der herefter skal ske med det konkrete projekt – og at projektmidlerne er "ydet til implementeringen af en ny organisering – ikke til den daglige drift".

Største iltsvind i 22 år får kommune til at købe andel af stort projekt

Efter projekt Sund Vejle Fjord har varet i knap fem år, køber anden kommune sig ind i projektet. Video: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD
Udgivet

Det femårige projekt Sund Vejle Fjord har indtil videre vist sig at have båret frugt - og det har fået en nærliggende kommune til at købe sig ind i projektet.

Målet om at genskabe en god og økologisk tilstand i Vejle Fjord har bredt sig ud over Vejle Kommune.

Nu har Fredericia Kommune nemlig købt sig ind i projektet. Det betyder, at de har fået en anpart på 20 procent, som dækker over finansiering og udlægning af de forskellige tiltag, blandt andet muslingebanker.

Hvad er projekt Sund Vejle Fjord?

Projekt Sund Vejle Fjord er et naturgenoprettelsesprojekt, der har til opgave at skabe et godt og økologisk miljø i Vejle Fjord.

Det sker ved disse fire marine naturgenopretningstiltag:

  1. Retablering af fortidens ålegræsbede

  2. Udlægning af nye muslingebanker

  3. Udlægning af stenrev

  4. Opfiskning af krabber

Kilde: Vejle Kommune

Ifølge formand for klima-, energi- og miljøudvalget i Fredericia Kommune, Tommy Rachlitz Nielsen (C), er det en nødvendighed.

- Vi har lige fået de nye tal for iltsvind, og det er jo skræmmende læsning – derfor har vi en pligt til at gøre noget, især over for de næste generationer, lyder det fra ham.

Projekt Sund Vejle Fjord startede i 2020, og har over en femårig periode haft et budget på 25 millioner kroner. Video: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Miljømedarbejder i Fredericia Kommune, Tobias Bendixen, stemmer i. Han mener også, at tiltaget er et skridt i den rigtige retning.

- Det er en god idé, fordi vi har fokus på at forbedre vores hav- og naturmiljø. Det trænger til en kærlig hånd derude, og det er derfor vi især kigger på løsninger med stenrev, ålegræs og muslinger, fortæller han.

På en time kan én blåmusling filtrere fem liter vand for alger. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Tiltaget kan ikke stå alene

Projekt Sund Vejle Fjord startede i 2020, og ifølge miljømedarbejder Tobias Bendixen har projektet indtil videre båret frugt.

Derfor tror han på, at det gør en forskel for Fredericia Kommune at være med i projektet.

- Vi samarbejder med Vejle Kommune og Syddansk Universitet. Sammen med dem følger vi med i, hvordan projektet går og ud fra det vurderer vi, om vi skal gøre det samme flere steder. Indtil videre kan vi i hvert fald se, at det går helt fantastisk, lyder det fra Tobias Bendixen.

Men selvom projektet indtil videre går som det skal, så pointerer Tommy Rachlitz Nielsen (C), at tiltaget ikke kan stå alene.

- Det her er en lille del af det. Der skal rigtig mange små skridt til, at vi kan tage dét lange skridt, der gør, at vi virkelig får vendt udviklingen, lyder det fra Tommy Rachlitz Nielsen, der tilføjer:

- Men hvis ikke vi gør noget, sker der i hvert fald ingenting. Det er derfor, at det her en god, men beskeden start.

Tidligere orkan truer Danmark med voldsomt vejr

Et udbredt regnvejr med vindstød af stormstyrke skal passere Danmark torsdag. Foto: Linda Mølgaard / Privatfoto
Af Jonas Damsbo
Udgivet
I samarbejde med TV 2 Vejr

Vindstød af stormstyrke kan medføre, at løse genstande flyver rundt, grene knækker af træerne, eller teglsten falder ned.

Et større regnvejr med vindstød op til stormstyrke truer med at ramme landet torsdag.

Der er tale om den tropiske orkan Kirk, som mandag formiddag befinder sig over Atlanterhavet som en kategori 1-orkan.

I løbet af natten til onsdag forventes Kirk at ankomme til det vestlige Europa, hvor den har mistet noget af pusten.

Dermed vil Kirk blot være et almindeligt efterårslavtryk, der ikke desto mindre vil give nogle meget våde døgn med dertilhørende kraftige vindstød i Vesteuropa – heriblandt Danmark.

Kirks forventede bane de kommende dage. Foto: TV2 Vejret

Op til 30 millimeter regn

Ifølge prognoserne vil det meste af landet stå op til en regnfuld torsdag morgen.

På dette tidspunkt ligger det nu tidligere orkanlavtryk lige syd for Danmark, men det vil i løbet af torsdagen bevæge sig op over landet.

I forbindelse med lavtrykspassagen bliver der hevet varm luft op over Bornholm, hvor temperaturen kan toppe med op til 17 grader, hvilket er lunt for årstiden.

Prognose torsdag eftermiddag. Kirk ligger lige hen over Danmark. Foto: TV2 Vejret

Sammenlagt kan der i forbindelse med Kirk komme op mellem 20 og 30 millimeter regn i løbet af torsdagsdøgnet.

Vådest forventes det at blive i det sydlige og østlige Jylland samt på Fyn og Sjælland.

Akkumuleret regn torsdag. Foto: TV2 Vejret

Vindstød af stærk storm

På bagsiden af regnvejret fra Kirk ventes kraftige vindstød.

Torsdag aften og natten til fredag kan der komme vindstød af stormstyrke over det nordvestligste og sydøstligste Danmark.

Særligt ved Skagerrak kan vindstødene blive meget kraftige med op til stærk storm i nattetimerne.

Prognose for vindstød fredag klokken 02. Foto: TV2 Vejret

Vindstød af stormstyrke kan medføre, at løse genstande flyver rundt, grene knækker af træerne, eller at der er nedfaldne teglsten.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_cbt Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
Chartbeat
_cb Chartbeat
userId tvsyd.dk
_chartbeat4_expires Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
visitedPagesV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
lidc LinkedIn
bscookie LinkedIn
li_gc LinkedIn
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
JSESSIONID LinkedIn
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com