Oversigt

Han har 600.000 "medarbejdere" - nu er han Danmarksmester

Hvis man forestiller sig at hele Syd- og Sønderjylland har ét samlet pokalskab, så er det efterhånden fyldt med mange og store pokaler. Alt fra sport til kultur - og mad, selvfølgeligt - ville pryde i vores fælles pokalskab.

Og nu kan vi altså tilføje endnu en mesterpokal - og så endda en af de søde af slagsen. Mathias Bech, der bor i Stevelt nær Haderslev, har nemlig vundet prisen for Danmarks bedste honning 2023.

Han vandt prisen for sin forårshonning - og det kom som noget af en overraskelse.

- Min forårshonning fik en smule kritik for smagen sidste år, hvor jeg blev nummer tre, så jeg sendte en sommerhonning afsted, som har en god konsistens, og som har lidt mere smag. Jeg havde håbet, at det var den, der ville vinde, siger han.

Den prisvindende honning har blandt andet noter af hvidtjørneblomster.
Den prisvindende honning har blandt andet noter af hvidtjørneblomster.
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Sådan blev det altså ikke, men danmarksmesteren har dog et bud på, hvorfor det alligevel blev forårshonningen.

- Honning er ikke et standardprodukt, vi tapper hvert år - det ændrer sig fra år til år, alt efter hvordan vejret har været. Så vejret har nok givet lidt ekstra til lige netop min honning i år, siger Mathias Bech til TV SYD.

Så det er rent held?

- Nej, det kræver også noget arbejde, og det kræver noget dygtighed. Man skal være interesseret i det, og man skal vide, hvad man gør, for ellers kan det gå galt.

600.000 medarbejdere

Mathias Bech vinder prisen for Danmarks bedste honning 2023 på grund af hans konsistens, vurderer han.

- Jeg har formået at få en blød honning i år. Den smelter dejligt på tungen, siger han.

Det er også netop dét, dommerne fremhæver. Og så selvfølgelig smagen.

- Det er en klassisk dansk, lys og mild forårshonning med en silkeblød og glat konsistens, der smelter behageligt i munden. Honningens florale noter af hvidtjørneblomster bæres frem af en harmonisk, solrig sødme, der understøtter den lange eftersmag, fortæller Zofuz Knudsen, som var hoveddommer ved årets danmarksmesterskab i honning, ifølge biavl.dk

Opskriften på Danmarks bedste honning er relativt simpel. Det handler om at pleje sine bier.

- Jeg ser mine bier som mine medarbejdere, så jeg forkæler dem også med de helt rigtige blomster, og jeg sørger for, at de har de bedst mulige forhold, siger Mathias Bech.

Således har Mathias Bech altså 600.000 hårdtarbejdende mestermedarbejdere.