Kommune indrømmer, at de kom for sent - det gik ud over Egons sommerhus

Oversvømmelse af Egon Mortensens sommerhus kunne være undgået, hvis Haderslev Kommune havde bedt DMI varsle om det voldsomme vejr i november.

Haderslev Kommune kunne have givet DMI besked om, at særlige vejrforhold kan få store konsekvenser for Kelstrup Strand og derfor bedt instituttet varsle om risiko for oversvømmelse netop her.

Men det har kommunen ikke fået gjort, og efter det voldsomme vejr 16. november kunne en aftale med DMI have haft afgørende betydning for sommerhusejerne.

quote

Det kan jeg slet ikke forstå. Jeg er simpelthen målløs over det her

Egon Mortensen, sommerhusejer, Kelstrup Strand

- Her er vi kommet for sent i forhold til muligheden for varslinger fra DMI, men det får vi rettet op på lige nu. Og man kan ikke sige andet, end at det skal gå bedre næste gang, siger Carsten Leth Schmidt, formand for Teknik- og Klimaudvalget fra Slesvigsk Parti i Haderslev Kommune.

Kelstrup Strand
Carsten Leth Schmidt, formand for Teknik- og Klimaudvalget fra Slesvigsk Parti i Haderslev Kommune, erkender, at kommunen kom for sent med aftalen med DMI om varsling af voldsomt vejr.
Foto: TV SYD

Det er over 20 år siden, at vejret sidst gav lignende oversvømmelser ved Kelstrup Strand, og det er forklaringen på, at procedurerne ikke er blevet opdateret, mener han.

- Det er jo en af de situationer, hvor man synes, at det er lidt træls at være byrådspolitiker, og jeg kan sagtens se, at der er nogen, der står med en skade, som kunne have været undgået, og det er skidt.

Kunne være undgået

Det kom bag på Egon Mortensen, at hans og naboernes sommerhuse ved Kelstrup Strand natten til 16. november blev oversvømmet.

Trods flere opringninger til myndighederne fik de at vide, at der ikke var noget varsel om voldsomt vejr, og derfor satte de hverken sandsække op eller tændte for vandpumperne.

Kelstrup Strand
Vandet fossede ind i Egon Mortensens sommerhus ved Kelstrup Strand under det voldsomme vejr 16. november 2022, hvor mange af hans ting blev ødelagt.
Foto: TV SYD

Nu står han tilbage med et delvist ødelagt sommerhus og beskeden om, at han ikke kan få erstatning.

Årsagen er, at vandstanden under det voldsomme vejr for to uger siden ikke var høj nok til at blive erklæret en stormflod. Uden det label er der ikke adgang til kompensation.

Situationen bliver kun mere ærgerlig, da det nu står klart, at oversvømmelserne i husene måske kunne være undgået.

- Det kan jeg slet ikke forstå. Jeg er simpelthen målløs over det her. Det er voldsomt, siger Egon Mortensen.

Vandet fossede ind i sommerhusområdet ved Kelstrup Strand 16. november 2022.
Vandet fossede ind i sommerhusområdet ved Kelstrup Strand 16. november 2022.
Foto: Hans Lausten, TV SYD

Lokale aftaler i Kolding og Vejle

I Trekantområdets Brandvæsen, som blandt andet tæller Vejle og Kolding Kommuner, har man lokale aftaler om varsling med DMI, og det kan have stor betydning, når uvejret rammer.

- Borgerne kan blive adviseret via os, så de kan træffe nogle foranstaltninger, og vi kan iværksætte nogle beredskabsmæssige tiltag som eksempelvis at udlægge watertubes, lægge sandsække ud eller stille sandsække til rådighed for folk, siger Jarl Vagn Hansen, som er beredskabsdirektør hos Trekantområdets Brandvæsen.

Han understreger, at flere af tiltagene kræver tid, og resultatet kræver, at de kan være på forkant, hvorfor netop varslingerne fra DMI er afgørende.