Sygehus bliver højskole i slotsby

Corona sender flere på højskole i stedet for udlandsrejser. Nu håber ny højskole i Gram på en god start til sommer.

Der har været lidt for stille på det tidligere sygehus i Gram. Efterskolen, der havde til huse i de gamle bygninger, måtte lukke i sommeren 2020.

Siden har en gruppe arbejdet for at etablere en ny højskole. Kredsen bag højskolen tror på, at tiden er rigtig til at starte en højskole, nu hvor højskolerne har bedre fat i danskerne end i mange, mange år.

- Vi har siden sommer arbejdet med at erhverve bygningerne – og skaffe tilstrækkelig kapital til at starte selve højskoledriften. Derfor er vi også helt utroligt glade, lettede og stolte over nu at kunne rykke ind og begynde at skabe en helt ny højskole, siger Svend Brodersen, ejer af Gram Slot og formand for skolekredsens bestyrelse.

Højskolen flytter ind i den tidligere efterskole.
Højskolen flytter ind i den tidligere efterskole.

- Og hvor er jeg glad for, at vi lige nu – hvor alting handler om nedlukninger, pandemi og håbløshed – kan præsentere et nyt projekt, der ser fremad og som vil bringe glæde og store oplevelser til en hel masse mennesker og ikke mindst samtidig noget, der bringer nyt liv og mennesker ind i en af Grams markante bygninger, siger Svend Brodersen.


Stor lokal opbakning

Allerede da planerne om højskolen blev præsenteret ved et online møde i slutningen af oktober, kom der over 100 tilmeldinger til den skolekreds, og helt afgørende meldte en række lokale investorer sig klar til at være med til at få det økonomiske grundlag på plads i en af de stunder, hvor det så sort ud. 

- Vi får brug for yderligere økonomi til at gøre bygningerne up to date, så i løbet af en måneds tid kommer der en indsamling i Gram, og den bliver endnu et afgørende element i, at vi kan lave en højskole, som er attraktiv for elever og kursister, fortæller Svend Brodersen i en pressemeddelelse.

Gram Højskole vil tilbyde

Planen er at åbne til sommer

Det er planen, at højskolen åbner sine døre for kursister til sommer, og højskolen vil præsentere et kursusprogram med både sommerkurser og lange efterårshold.

Jens Horstmann, der skal være højskolens forstander, vil give nye grupper, herunder erhvervslivet, mulighed for at få del i de tilbud, som højskolen vil udbyde.

- De kommende år bliver en pionér-tid, hvor alle mulige og umulige projekter skal søsættes, siger Horstmann.

Han har tidligere været med til at genstarte den nærliggende Rødding Højskole.

Åbner dørene for byen

Så snart coronaen begynder at slippe sit greb i landet, vil højskolen åbne sine døre for alle interesserede.

Gram Sygehus blev lukket i 1985.
Gram Sygehus blev lukket i 1985.
Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD