Hedensted sælger rekordmange grunde – men børnefamilierne mangler

Der er brug for mange flere børnefamilier i Hedensted Kommune, som sælger byggegrunde som aldrig før.

Hedensted Kommune kunne poppe champagnen ved årsskiftet. Årsagen var salget af 83 kommunale byggegrunde.

Det var det højeste siden kommunalreformen i 2007, hvor kommunen i gennemsnit har solgt 30 byggegrunde om året, og tendensen fortsætter. I 2021 er der allerede solgt 33 kommunale byggegrunde.

Men rekordsalget betyder ikke, at Hedensted Kommune blot kan hvile på laurbærrene. For børnetallet er faldet brat i de senere år. På fem år faldt antallet af skolebørn med 700, så der er brug for flere børnefamilier.

Venstre: Skru op

Blandt andet derfor mener Venstres borgmesterkandidat, Ole Vind, at der skal skrues op for de kommunale udstykninger.

- Mange af de byggegrunde, som blev solgte sidste år, er jo planlagt for en del år siden. Jeg synes, der skal sættes meget mere i gang. Det skal vi gøre nu, hvor konjunkturerne er med os, så vi er rustet til fremtiden, siger Ole Vind.

Der går to motorveje gennem Hedensted Kommune, og det er med til at generere vækst. Desuden kan kommunen prale af billige byggegrunde – og adgang til seks storbyer og i alt 600.000 arbejdspladser inden for én time i bil.

- Vi skal udnytte de muligheder, vi har. Som det er nu, sætter vi gang i udstykninger med ret få byggegrunde, som når der blev modnet seks byggegrunde i Ølholm ved motorvejen. Men der skal mere til, hvis vi skal dække behovet. Der er også behov for, at kommunen støtter udviklingen i de mindre byer i kommunen, siger Ole Vind.

Dyrt at byggemodne

Hedensted borgmester, socialdemokraten Kasper Glyngø, er ikke grundlæggende uenig.

- Jeg vil også meget gerne have øget tilflytningen til Hedensted Kommune, og det synes jeg også, vi er i fuld gang med. Indbyggertallet er jo også steget. Der er ingen tvivl om, at bosætning er en meget vigtig prioritering for os, siger Kasper Glyngø.

Han vil også gerne have hele kommunen med. Men det er en udfordring i en kommune, som med kommunalreformen fik tre centerbyer (Hedensted, Juelsminde og Tørring-Uldum) og hele 54 landsbyer. To tredjedele af indbyggerne bor på landet.

- Vi er nødt til at udstykke dér, hvor vi har en stærk tro på, at vi kan sælge byggegrundene. En byggemodning koster cirka en halv million kroner per grund, men der er steder i kommunen, hvor man ikke kan få så mange penge for grunde, så det kan blive en stor udgift for kommunen. Desuden har et bredt flertal i byrådet vedtaget, at vi mindst skal have 100 millioner i kommunekassen, så der er grænser for, hvor meget vi kan bruge på byggemodning, siger borgmesteren.