Bedstefar har oplært næste generation til at fortsætte murerfaget

Kjeld Rasmussen har i 50 år knoklet i murerfaget. Nu har han givet teknikkerne videre til næste generation, og hans barnebarn Emil Poulsen tog imod sit svendebrev præcis fem årtier efter sin bedstefar.

Omslagene er fuldstændig ens, selvom årstallene varierer med fem årtier. Et rødbederødt etui med et guldstempel gemmer på både Kjeld Rasmussens og Emil Poulsens svendebrev.

Samme dato kunne bedstefar og barnebarn fejrer murerfaget. Den ene med et jubilæum og den anden som nyuddannet.

- Det er dejligt, siger Emil Poulsen, der for ganske nyligt modtog sit svendebrev.

Datoen er den samme, men årstallene er forskellige.
Der er sket lidt ændringer inde i svendebrevet de seneste 50 år.

Startede som barn

Emil Poulsen voksede op på passagersædet i firmabilen. Han kørte jævnligt med sin bedstefar på job i weekender og ferier, så der var ingen tvivl om, hvilken uddannelse, der var den rigtige.

- Jeg ringede til ham, da jeg skulle til at søge lærerplads for at høre, om jeg ikke kunne komme i lære hos ham, siger Emil Poulsen.

Det kunne han, og til en familiejulefrokost blev der skrevet under på kontrakten.

- Det er jeg glad ved. Jeg har faktisk ikke rigtig lagt mærke til, at jeg har været ved min bedstefar, siger han.

- Vi har heller ikke gået så meget sammen - det har jeg mest ladet nogle af de andre knejter om, tilføjer Kjeld Rasmussen.

Emil Poulsen er vokset op i murerfaget.
Emil Poulsen har været vant til at køre med sin bedstefar rundt på arbejde som barn. Nu er han selv klar til at gribe murerskeen.

Godt for lokalsamfundet

Når flere generationer samles under samme tag, kan der opstå flere fordele. Hos Dansk Industri peger de blandt andet på den tilknytning, en familieejet virksomhed ofte har hos lokalområdet.

- Vi ser gudskelov, at der er rigtig mange virksomheder, der støtter op om deres lokalområde, men særligt de familieejede virksomheder er rigtig gode til det, siger Morten Høyer, direktør for PA, kommunikation og brand og marketing hos Dansk Industri.

Ofte bliver virksomhederne boende i lokalområdet, hvilket giver en stabilitet for området, men også når nye lærlinge skal finde elevpladser.

- Det gør, at du kan planlægge med det, og at man ved, der er en elevplads i nærheden. Det er med til at opretholde noget liv i rigtig mange bysamfund - også de mindre, siger han.

Familievirksomheder er lokale

  • 3 ud af 4 støtter lokalt

    Lokalsamfund og især forenings- og kulturlivet får oftest støtte fra familievirksomheder.

  • 8 ud af 10 ligger i provinsen

    Udenfor de store byer står familier og ejerledere for 3 ud af 4 arbejdspladser. 850.000 på landsplan.

  • 2 ud af 3 ville aldrig flytte

    Familievirksomheder er knyttet til lokalområdet og vil ikke flytte, selv hvis det betaler sig.

Kilde: Dansk Industri

Faktaboxreorderminimizedelete_outlineTitelBeskrivelse3 ud af 4 støtter lokaltLokalsamfund og især forenings- og kulturlivet får oftest støtte fra familievirksomheder.8 ud af 10 ligger i provinsenUdenfor de store byer står familier og ejerledere for 3 ud af 4 arbejdspladser. 850.000 på landsplan.2 ud af 3 ville aldrig flytteFamilievirksomheder er knyttet til lokalområdet og vil ikke flytte, selv hvis det betaler sig.Kilde: Dansk IndustriFarvearrow_drop_down

Fold ind

Vælg om faktaboksen skal være åben eller lukket som standardaddarrow_drop_down

Fem årtier i branchen

Den 22. marts 1974 stod Kjeld Rasmussen med sit svendebrev i hånden. Inden havde han haft to muligheder - mekaniker eller murer.

- Det var de to lærepladser, jeg kunne få, og så var jeg nok mere til håndværk end elektronik, så det var jo ikke så svært et valg, siger han.

Han har aldrig fortrudt, men han havde egentlig besluttet sig for at gå på efterløn for nogle år siden.

- Det har jeg så ikke nået endnu, siger Kjeld Rasmussen.

Til gengæld kan han fejre 50 år i en branche, der kræver en krop, der er med på både at kravle på stiger, bukke sig og strække sig.

- Det er da lidt fantastisk, for det er der ikke så mange, der har. Mange springer fra, når de er omkring 40 år, for det er jo lidt hårdt indimellem både med vind og vejr, og det man skal lave. Det slider lidt på kroppen, siger han.

Kjeld Rasmussen har aldrig fortrudt, at han valgte murerfaget.
Kjeld Rasmussen har aldrig fortrudt, at han valgte murerfaget.

Nu er det med til at holde ham i gang, og han nyder den udvikling, der har været gennem tiden.

- Der er sket mange ting. Vi havde ikke de hjælpemidler, som vi har i dag. Dengang var det mere håndsarbejde, men nu har vi maskiner til at løfte det hele op. Dengang måtte vi rende op ad stigerne med det, siger han.

Nye hjælpemidler eller ej, så giver 50 år i branchen respekt hos næste generation.

- Det, synes jeg, er imponerende. Det er mange år, siger Emil Poulsen.

Et par år mere

Kjeld Rasmussen er ikke klar til at smide spartel og svamp på hylden endnu, men det bliver nok ikke til et 60 års jubilæum.

- Det tror jeg ikke, jeg når, men det bliver i hvert fald et, nok to år mere, måske tre eller fire, jeg ved det ikke. Det kommer an på, hvordan kroppen reagerer på det, siger han.

Nu står næste generation til gengæld klar, og det er ikke utænkeligt, at Emil Poulsen følger i sin bedstefars fodspor de næste 50 år.

- Hvis jeg kan, så vil jeg. Jeg har ikke nogen drøm om at komme ind og læse videre, jeg vil bare fortsætte, siger Emil Poulsen.

Han er klar til at overtage virksomheden i Bræstrup, og bedstefar afviser ikke, at det er ham, der en dag overtager nøglerne.

- Det ville være rigtig godt, hvis det kunne lade sig gøre, men det skal være noget, man er indstillet på, siger Kjeld Rasmussen.