Endelave kåret som Årets Ø: Vi knapper nok en af vores lokale øl op!

For ikke at bringe smitte til Endelave blev prisen overrakt på Horsens Havn.

De mange frivillige i Endelave Idrætsforening blev lørdag hædret. Prisen som Årets Ø blev overrakt til øen, og begrundelsen er især idrætsforeningens mange tilbud, som i den grad har været med til at samle øens beboere.

- Det er en kæmpe cadeau! Vi har kæmpet for det her i en del år og bygget det op. Nu kan vi virkelig mærke, at alt vores frivillige arbejde og vores ildsjæle har fået noget ud af det, fortæller Kim Vind, formand for Endelave Idrætsforening.

Med ryggen mod muren

I 2018 lukkede Endelave Skole, og det gjorde ondt på et lokalsamfund på omkring 160 beboere. Derfor satte idrætsforeningen ind med initiativet Aktiv Ø, som arrangerer alt fra snorkelbingo, guidede vandreture og udendørs crossfit – og det er noget, der har imponeret dommerkomiteen.

- Endelave har til fulde levet op til mottoet levedygtighed og bæredygtighed. De havde ryggen mod muren, da skolen lukkede, men de har gjort en indsats så Endelave i dag er en bæredygtig og levedygtig ø, fortæller Dorthe Winther, der er formand for Sammenslutningen af Danske Småøer.

Prisen Årets Ø uddeles af Forenet Kredit, Landdistrikternes Fællesråd og Sammenslutningen af Danske Småøer. Formålet med Årets Ø er at fejre lokalsamfundene, støtte udviklingen og øge kendskabet til øerne i Danmark.

Må vente på festen

Den oprindelige plan var, at prisen skulle overrækkes ved en fest på Endelave i dag, men på grund af coronaepidemien har man valgt at flytte overrækkelsen til havnen i Horsens – og udskyde festen på øen. Kun ganske få beboere fra øen er sejlet til Horsens for at deltage i prisoverrækkelsen.

- Vi knapper nok en af vores lokale øl op, og når corona er ovre, så skal vi have en fest, siger Kim Vind.

Endelave modtager – ud over titlen som Årets Ø 2020/2021 - også 50.000 kroner til gavn for den videre udvikling på øen.