Fra 60.000 til 3.000 gæster: Horsens Middelalderfestival genopstår

Horsens Middelalderfestival er i år genopstået med en alternativ festival, der består af flere mindre pop-up begivenheder.

Horsens Middelalderfestival er genopstået efter at have været ramt af corona-nedlukning.

Men festivalen er i år blot en skygge af sig selv, for de er gået fra 60.000 gæster til 3.000. Men det vigtigste for arrangørerne er at holde den i live, og derfor har festivalen også et andet format i år.

- Vi har gjort noget helt andet i år. Vi har lavet smagen, duften og lyden af Middelalderfestivalen, og det har vi gjort i et alternativt set-up, siger Sofie van Norde, der er festivalkoordinator.

Hun fortæller, at de i år har lavet forskellige pop-up begivenheder, der foregår i Horsens. De små pop-ups er i form af små scener og gamle lege, hvor der ved hvert sted kan være op til 200 personer ad gangen.

- Vores festival er en af de største i Nordeuropa, og det er normalvis over 60.000 besøgende, men på grund af corona har vi ikke kunnet planlægge festivalen, så vi måtte finde et alternativt koncept, siger hun.

Sofie van Norde er festivalkoordinator, og hun fortæller, det vigtigste er at holde liv i festivalen.
Sofie van Norde er festivalkoordinator, og hun fortæller, det vigtigste er at holde liv i festivalen.
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Festivalkoordinatoren understreger, at det i år også handler om, at festivalen ikke må blive glemt ovenpå corona-aflysningerne.

- Det er vigtigt, vi har sammenholdet i Horsens for at kunne holde fast i, at vi har en Middelalderfestival i 2022, siger Sofie van Norde.

Festivalen består blandt andet af gadeteatre, der foregår på gågaden i Horsens.
Festivalen består blandt andet af gadeteatre, der foregår på gågaden i Horsens.
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Hun fortæller, at gæsterne fortsat skal have en billet til festivalen, så det er muligt at smitteopspore i tilfælde af corona.

Gift på festivalen

En af de besøgende i dag er Thea Korstoft, der har en helt speciel relation til festivalen.

-  Festivalen er en speciel begivenhed, for vi er blevet gift her og er altid kommet til Middelalderfestivalen, så lørdag i Middelalderen er vores bryllupsdag, siger hun.

Og selvom festivalen ikke er, som hun kender den, kan den stadig noget,

- Jeg vil ikke sige, det kan det samme, men det kan helt bestemt få en ned i gear, siger Thea Korstoft.

Flere end 30 foreninger og mange hundrede frivillige er involveret i festivalen, som trækker op mod 60.000 gæster.

Den store festival har de seneste år fundet sted ved FÆNGSLET.

Middelalderfestival siden 1995

I 1992 fejrede Horsens sit 550 års købstadsjubilæum med en række arrangementer, hvor hovedattraktionen var et middelaldermarked på hovedgaden. Middelaldermarkedet foregik på en frostklar dag i november, og det blev en kæmpe succes med små 20.000 gæster.



Efter tre år og et par andre store arrangementer (bl.a. Europeade i 1993) blev det besluttet at Horsens skulle have sin helt egen festival. Med byens egne erfaringer fra middelaldermarkedet i 1992 faldt valget på en ny middelalderfestival.



I 1995 blev den første officielle festival afholdt med stor succes. Den blev en årlig begivenhed i midtbyen og voksede støt.



Efter 18 år havde festivalen udviklet sig til et af Europas største middelaldermarkeder. Men pladsen i midtbyen var ved at blive trang. I september 2012 besluttede et enigt Horsens Byråd bl.a. derfor at flytte middelalderfestivalen op til FÆNGSLET.



I august 2013 blev middelalderfestivalen første gang holdt på FÆNGSLET med stor succes.