Folketingspolitikere vil undersøge, om det kan betale sig ikke at hælde 15 milliarder liter varmt vand ud i havet

Forbrugerne skal ikke betale mere end højst nødvendigt for fjernvarme. Så selvom det er ærgerligt at sende flere milliarder varmt vand ud i havet, så mener politiske ordfører, at den grønne energi ikke altid er prisen værd.

Når Kolding Centralrenseanlæg i Agtrup hælder 15.000.000.000 liter varmt vand ud til fiskene i Lillebælt hvert år, er det intet andet end tåbeligt, mener Per Holm, der er direktør hos BlueKolding, som ejer renseanlægget.

quote

Hvis alternativet er en grøn energi, der er billigere end varmen i spildevandet, så er det ikke prisstigningerne værd

Carsten Kissmeyer, energiordfører for Venstre

I en tid hvor energipriserne ræser opad, og folk betaler dyre domme for gas til opvarmning, så giver det ingen mening at lade varmt vand gå til spilde, når boliger kunne varmes op med det, mener han.

Når lovgivningen bestemmer, at fjernvarmen ikke må koste mere end den billigste og grønneste alternative energi, er det af en årsag, pointerer Carsten Kissmeyer, energiordfører for Venstre.

Lovgivningen handler om at skaffe kunderne den billigste grønne varme, men han anerkender, at energisituationen nu er en anden.

Det betyder lovgivningen

For at kunne udnytte varmen i spildevandet til fjernvarme vil det hos flere rensningsanlæg kræve, at de investerer i en varmepumpe og nogle steder udbygger fjernvarmenettet.

Det er en dyr investering, som kan betyde dyrere fjernvarme med de nuværende elpriser, og det er ulovligt.

Paradoksalt nok står den lov, som skal beskytte de nuværende fjernvarmeforbrugere mod for høje varmepriser, i vejen for, at overskudsvarmen i spildevandet kan udnyttes.

- Der er ide i at udnytte alt den energi, vi overhovedet kan få fingre i lige nu, men hvis alternativet er en grøn energi, der er billigere end varmen i spildevandet, så er det ikke prisstigningerne værd, siger Carsten Kissmeyer og uddyber:

- Rensningsanlægget skal bruge rigtig meget strøm for at lave det lunkne vand om til varme i radiatorerne, og den strøm har vi i allerhøjeste grad mangel på lige nu, så den er både dyr og laves ikke nødvendigvis på noget, der er grønt.

Undgå helt urimelige udgifter

Med den nuværende lovgivning anerkender Anders Kronborg (S), medlem af folketingets Klima-, Energi og Forsyningsudvalg, at der kan være udfordringer, som han mener, er værd at dvæle ved.

Ulrik Westergaard Knudsen, der er projektleder og maskinmester hos BlueKolding, fortæller om vandværket.
Spildevand er en betegnelse for brugt brugsvand fra husholdninger, industri og landbrug. Husholdningsspildevand er det vand, der kommer fra toilet, badeværelse, køkken og bryggers.
Foto: Heidi Birgitte Ida Dalgaard Clemmesen, TV SYD

- Jeg vil forsøge at spørge ind til, om der er noget, man kan være behjælpelig med, så vi på bedst mulige måde kan udnytte ressourcerne maksimalt, siger han.

Som eksempel foreslår han en ordning, så der ikke skal være helt urimelige udgifter forbundet med at udnytte spildevandets varme.

- Jeg har ikke løsningen lige nu og her, men jeg vil gøre ministeren bekendt med udfordringen og drøfte det med mit partis ordfører på området. 

Alt grøn energi er ikke prisen værd

Energiordfører for Dansk Folkeparti, René Christensen, mener ikke, at den grønne omstilling isoleret set er værd at betale mere for vand og varme, hvis der er et billigere, grønt alternativ.

Spildevandet fra Kolding Centralrenseanlæg i Agtrup svarer til 6.000 olympiske svømmebassiner, som havner i havet hvert år.
Spildevandet fra Kolding Centralrenseanlæg i Agtrup svarer til 6.000 olympiske svømmebassiner, som havner i havet hvert år.
Foto: Søren Pors Grundahl, TV SYD

 - Vi ønsker ikke at gøre varmen dyrere, men derfor skal man alligevel tænke i andre alternativer, for når ressourcer løber ud i havet, er det ærgerligt både for klimaet og for os alle sammen, siger René Christensen og tilføjer:

- Lovgivningen er til for at beskytte forbrugerne. Jeg tænker ikke på at lave den del om, men opfordrer til, at man kigger på afskrivningsmuligheder, for forbrugerne skal ikke ender med regningen i sidste ende.