Politiker om efterforskning af altansag: Uden tilsyn kan det ske igen

SF-politiker Karina Lorentzen er bekymret for, at sagen kan gentage sig, når det er svært at stille bygningsejere til ansvar for at vedligeholde en altan.

At politiet stopper efterforskningen i sagen om den altan, der den 25. juli i år styrtede ned fra en ejendom på Dr. Frichs Vej i Kolding, efterlader SF-politiker Karina Lorentzen bekymret.

- Det fortæller mig sådan set, at bygningsejere konsekvensfrit kan misligholde deres altaner, hvis bare de ikke kan se, at skaden er der, siger hun.

Politiets tekniske undersøgelser viser, at selvom altanen ikke var i forsvarlig stand, kan der ikke placeres et strafferetsligt ansvar for ulykken, hvor tre unge mennesker kom til skade.

Ifølge politiet skyldes det, at fejlene ved altanen var skjulte inde i selve altankonstruktionen og i husets facade.

- Vi er sådan set tilbage ved, at vi har brug for, at der er et tilsyn med altanerne, hvis ikke sagen skal gentage sig. Selvfølgelig skal man ikke dømmes for noget, man ikke kan se, men man skal have en forpligtigelse til at sætte nogen, som har forstand på altaner, til at kigge dem efter, og som kan afsløre, hvis der er et problem med dem, siger Karina Lorentzen. 

Et lille skridt tættere på et lovpligtigt tilsyn

Boligminister, Kaare Dybvad (S), fortalte boligudvalget den tredje november, at han har bedt Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om at undersøge mulighederne for at undgå lignende ulykker.

quote

Det er først, når der er et lovpligtigt tilsyn, som man lader være med at foretage, at vi kan komme efter de her bygningsejere.

Karina Lorentzen (S), folketingsmedlem

Det er et lille skridt tættere på det tilsyn, som Karina Lorentzen ønsker sig, men hun er ikke tilfreds, før et tilsyn bliver en realitet.

- Det er først, når der er et lovpligtigt tilsyn, som man lader være med at foretage, at vi kan komme efter de her bygningsejere, siger hun og understreger, at hun ikke betvivler politiets afgørelse.

I stedet kritiserer hun boligministeren for ikke at være mere tydelig omkring behovet for en lovgivning.

- Hvis der ikke er en klar og tydelig forpligtelse i lovgivningen til at lave et tilsyn, så kan man som bygningsejer ikke forbryde sig mod lovgivningen. Det er derfor, vi skal have en ny lovgivning om tilsyn, for det er kun tilsynene, der kan afsløre fejl inde i muren ved altaner.

TV SYD har forsøgt at få en kommentar fra Boligminister, Kaare Dybvad, men det er ikke lykkedes.