Sommerhusejer har ventet fem måneder på et svar

Stormfloden i oktober 2023 ødelagde flere sommerhuse på Grønninghoved Strand, men det er de færreste, der har fået erstatning - eller hørt noget fra forsikringen overhovedet.

På Grønninghoved Strand ligger et stråtækt, hvidt sommerhus med sprossede, flaskegrønne vinduer i naturskønne omgivelser.

Man kan med andre ord beskrive familien Christensen-Dalsgaards sommerhus fra 1928 som et drømmested.

Natten mellem den 20. og 21. oktober sidste år blev drømmen til mareridt, da stormfloden sendte store mængder vand på land.

- Der var vand op til vinduerne indenfor. Og vi kunne ikke komme ind i huset, fordi der var så meget vand udenfor, siger Peter Christensen-Dalsgaard om det syn, der mødte ham den lørdag i oktober, da den værste storm havde lagt sig.

På få timer blev 96 år med et sommerhus ødelagt. Forløbet efter ødelæggelsen viste sig til familiens overraskelse at blive endnu værre.

- Det har været en slem oplevelse. I lang tid faktisk deprimerende, for man kommer og ser et hus, der nærmest er ødelagt, og vi aner ikke noget, fortæller den frustrerede sommerhusejer.

Vandet stod højt efter oversvømmelsen i oktober 2022.
Vandet stod højt efter oversvømmelsen i oktober 2022.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

20 mails, intet svar

Tre uger efter oversvømmelsen af huset var en taksator forbi for at vurdere skadernes omfang. 

Fem måneder senere har Peter Christensen-Dalsgaard dog ikke hørt noget som helst fra forsikringsselskabet, og sagsbehandlingen har ikke rykket sig en tomme. Der er ikke kommet penge eller afgørelse på erstatningssagen.

- Det er frustrerende at vide, at man ikke ved noget som helst, forklarer han og ryster på hovedet.

Sådan er forsikringsreglerne for oversvømmelser

I Danmark kan man ikke forsikre sig mod oversvømmelser, medmindre de er et resultat af store nedbørsmængder.

Det vil sige, at oversvømmelser fra havet ikke kan forsikres.

Alle med en brandforsikring betaler derfor 40 kroner om året, som går til en fælles kasse.

Når der er oversvømmelser fra havet, skal Naturskaderådet så afgøre, om der er tale om stormflod, og hvis det er tilfældet, betaler staten erstatninger til de grundejere, der har ejendom i de områder, der er kategoriseret som stormflodsramte.

Taksatorer skal ud og vurdere skaderne og estimere et erstatningsbeløb. Men fordi Naturskaderådet ikke har kapacitet til at gøre det selv, når der sker så stor en hændelse som den, vi så i efteråret, køber de den ydelse af forsikringsselskaberne.

Men det er ikke forsikringsselskaberne, der skal udbetale pengene, det er stadig Naturskaderådet.

TV SYD har været i kontakt med Peter Christensen-Dalsgaards forsikringsselskab, Tryg, som ikke forholder sig til enkeltsager. I stedet har de sendt et skriftligt svar:

"Vores skadeafdelinger og taksatorer arbejdede i dagene under og efter stormfloden på højtryk og mødte ekstraordinært ind både aftener, weekender og under planlagt ferie. Det er vores vigtigste opgave at sikre, at vores kunder får hjælp hurtigst muligt, og vi har efterfølgende hjulpet hundredvis af kunder."

Det efterfølges af:

"I mange af tilfældene er der tale om store og komplekse sager på ejendomme. Hvis kunder er i tvivl eller har opfølgende spørgsmål, opfordrer vi altid til at række ud til os."

Peter Christensen-Dalsgaard har sendt mere end 20 mails til taksatoren siden besøget, men der er ikke kommet svar.

Da han forsøgte at tale med Tryg, var der heller ikke held.

- Det første, de sagde, var, at de ikke havde noget med det at gøre. At det ikke var deres ansvar. Så ringede jeg til Naturskaderådet, men det var heller ikke deres ansvar. Så de henviste egentlig bare til hinanden, fortæller han.

Sommerferien er aflyst

Sommerhuset blev renoveret af familien i 2014 for en million kroner. Alt det er nu tabt. Elektronikken er død, væggene er ødelagt, og gulvene skal rives op. 

Foråret er ifølge kalenderen ankommet, og inden længe venter sommeren, hvor hele familien mødes på Grønninghoved Strand i det gamle sommerhus.

Indenfor er der ikke meget sommerhushygge tilbage efter vandmængderne.
Indenfor er der ikke meget sommerhushygge tilbage efter vandmængderne.

Den tradition bliver svær at holde i hævd i år. 

- Vi står fuldstændig uden fornemmelse af, hvad vi får af erstatning, siger Peter Christensen-Dalsgaard.

Hvordan er det?

- Det synes jeg er træls. Altså jeg synes virkelig, at det er en forkert fornemmelse at have, for man skal jo gerne vide, hvad man har af penge, så man kan lægge et budget. 

Udover at eje et sommerhus på Grønninghoved Strand, er Peter Christensen-Dalsgaard også formand for Grønninghoved Strand Grundejerforening. 

- Jeg har virkelig manglet info, og det har været kendetegnene for de fleste, jeg har talt med. De har ikke fået info om, hvad der skal og kan ske, forklarer han.

Ifølge tal fra Naturskadestyrelsen har 3.416 anmeldt skader efter stormfloden i oktober. Indtil videre er kun 1.399 blevet afgjort eller afsluttet.