Lokalsamfund i Vejen Kommune i opråb: I har glemt os

Såvel kommunen som private aktører udstykker i stor stil byggegrunde i Vejen Kommune. I landsbysamfundet Lindknud nordvest for Vejen føler de sig glemt. En landsby der i forvejen taber indbyggere.

I Lindknud mellem Brørup og Vejen frygter man for fremtiden, men det er hverken en verdensomspændende epidemi, klimaudfordringer eller udsigten til manglende julegaver, der får rynkerne frem i panden i den lille landsby. 

Det er et faldende indbyggertal i Lindknud.

Der er ellers godt gang i grundsalget i Vejen Kommune. Både kommunen selv og private aktører udstykker adskillige husgrunde rundt om i kommunen. Bare ikke i Lindknud og det frustrerer Kristian Pedersen, der er medlem af Lindknud Lokalråd.

- Udviklingen står stille, for vi har ingen byggegrunde. Eller de byggegrunde, vi har, er så små, at folk ikke gider at købe dem, siger Kristian Pedersen.

FAKTA: Lindknuds indbyggertal fra 2014-2021

Indbyggertal:

2014: 450

2015: 449

2016: 438

2017: 417

2018: 434

2019: 428

2020: 402

2021: 405

Kilde:  Danmarks Statistik

Anderledes udvikling i Askov

Hvor udviklingen i Lindknud går ned ad bakke, så er smilene anderledes brede i en anden landsby i Vejen Kommune. I Askov, et par kilometer uden for Vejen by, har man siden 2014 haft et nogenlunde stabilt indbyggertal på omkring 1850 borgere. Det tal ser nu ud til at få et nøk op. 

I udkanten af landsbyen er der nemlig i gang med at blive bygget omkring 80 nye ejerboliger med en splinterny legeplads og et kommunalt ejet stisystem, der forbinder området med Askov by og Vejen.

Bag udstykningen står EDC i Vejen, og ifølge dem er det et bredt publikum, der søger mod højskolebyen.

- Vores kunder har været fra lokalområdet, men også nogen udenbys fra. Vi har også nogle pendlere, der flytter hertil, fordi det ligger så centralt, siger Ole Kronholm, der er medejer af EDC Kronholm & Slangerup i Vejen.

Kommunen har et ansvar

Siden 2014 er indbyggertallet i Lindknud faldet med 45 borgere. Fra 450 i 2014 til i dag 405.

Ifølge Kristian Pedersen fra Lindknud Lokalråd bærer Vejen Kommune sin del af, at udviklingen er gået, som den er gået i området. Den kollektive trafik er, ifølge lokalrådet, ikke eksisterende, og når lokalsamfundet selv vil lave nogle tiltag, så 'løber de panden mod en mur', som han formulerer det.

Bliver der ikke rettet op på indbyggertal og muligheder i byen, så frygter lokalrådsmedlemmet for fremtiden. For er der ingen borgere, så er der intet handelsliv og siden ikke noget liv tilbage i byen.

- Hvis eksempelvis brugsen forsvinder, så bliver det en død by. Så kan vi ikke få dagligvarer. Så kommer der ikke nogen med børn, og børn er forudsætningen for, at skolen kan køre. Hvis de to institutioner forsvinder, så falder huspriserne med 150.000 kroner, lyder det fra Kristian Pedersen.

I aften sender vi kommunalvalgsdebat fra Vejen Kommune, hvor den kommunale samhørighed er på programmet. Se med på TV SYD Plus fra 19.55.