Minkavlerformand om udbetaling: Det drejer sig kun om ganske få avlere

Minkavlerne har endnu ikke fået betaling for at aflive deres mink, men mediet OPS har påpeget over for Fødevarestyrelsen, at de overskrider EU's ”late payment direktiv”, hvis de ikke påbegynder udbetaling for endt arbejde fra dags dato.

I november lovede Fødevareminister Rasmus Prehn (S), at minkavlerne hurtigt skulle have deres betaling for at deltage i aflivningen af deres mink udover selve erstatningen for tab af fortjeneste. 

Nu kan minkavlerne se frem til at blive betalt af Fødevarestyrelsen for deres arbejde med at aflive deres egne mink, skriver nichemediet OPS-Indsigt.

Ifølge OPS-Indsigt så bryder Fødevarestyrelsen EU's ”late payment”-direktiv, hvor betalingsfristen ifølge direktivet og rentelovens § 3 b, stk. 1 er fastsat til 30 dage.

quote

Forventer vi alle ikke at få udbetalt løn for udført arbejde? Det tror jeg nok.

Tage Pedersen, formand for minkavlerne

Det betyder, at en mindre gruppe minkavlere nu får udbetalt arbejdsløn fra Fødevareministeriet, bekræfter minkavlernes formand fra Sole Mink i Hedensted, Tage Pedersen, over for TV SYD.

- Ja, det er rigtigt, at der nu sker en udbetaling til en meget lille gruppe minkavlere for det arbejde, de har lavet for Fødevareministeriet. Men det drejer sig kun om mellem seks og otte avlere, der nu får en udbetaling for arbejde, de har lavet for Fødevarestyrelsen, siger Tage Pedersen.

De store udbetalinger mangler stadig

Formanden for Danske Minkavlere er dybt frustreret over, at avlerne må vente på udbetaling af penge, efter at de har deltaget i den frivillige aflivningen af mink i oktober og november sidste år. 

Regeringen lovede nemlig avlerne både en tempobonus, hvis besætningen blev slået ned inden 16. november, samt betaling for hver aflivet mink. De penge ser avlerne fortsat langt efter:

- Vi troede, at når vi var færdige med arbejdet, skulle vi have pengene for det arbejde - vi taler ikke her om selve kompensationen. Men pengene for arbejdet med at slå minkbesætningerne ned efter myndighedernes anbefalinger har vi ikke set en krone af endnu, siger Tage Pedersen.

Alle forventer løn for arbejde

Han er ikke særlig imponeret over, at den lille gruppe avlere nu får udbetalt løn for udført arbejde, efter myndighederne er gjort bekendt med, at det er ulovligt ikke at udbetale deres løn for udført arbejde for Fødevarestyrelsen:

- Forventer vi alle ikke at få udbetalt løn for udført arbejde? Det tror jeg nok. Selvfølgelig er jeg glad på de få avleres vegne, at de nu får udbetalt penge, men overordnet set er jeg ikke tilfreds, siger han.

Der var før nedslagtningen af alle mink i Danmark i november 2019 omkring 1.000 registrerede minkavlere.

De danske minkavlere stod i 2019 for eksportindtægter til Danmark for cirka fem mia. kr.