Statsministeren skal i dag afhøres i minksagen

I dag afhøres Mette Frederiksen (S) i minksagen. Politisk redaktør forventer ingen rygende pistol fra Minkkommissionen til statsministerens afhøring torsdag.

Minkkommissionens har torsdag sit mest højtprofilerede vidne til afhøring: statsminister Mette Frederiksen (S).

Og selv om hun ikke har pligt til at udtale sig i kommissionen, der ser nærmere på forløbet op til, under og efter beslutningen om at aflive alle danske mink, vil det være højst usandsynligt, at hun nægter at sige noget.

Det vurderer Casper Dall, der er politisk redaktør ved Avisen Danmark.

- Så vil det komme til at overskygge alt det næste lange stykke tid, så det forestiller jeg mig simpelthen ikke.

Statsministeren har interesse i at tale

- Mette Frederiksen har al interesse i at få sat sig i stolen, få svaret på spørgsmål og så simpelthen komme igennem dagen, så hun kan komme ud på den anden side, siger han.

Ifølge den politiske redaktør har statsministeren interesse i, at afhøringerne stopper, da sagen skader hendes og regeringens troværdighed.

Casper Dall mener, at der er en "em af mistænkeliggørelse" over sletningen af sms'er blandt topfolk i Statsministeriet samt over beslutningen om at slå alle mink ned.

Statsministeren og de øverste folk i hendes departement havde slået automatisk sletning af sms'er til af sikkerhedshensyn, lyder forklaringen.

Det har ikke været muligt for politiet at genskabe deres kommunikation fra perioden.

Overblik over minkforløbet:

  • 17. juni 2020 kommer første melding fra Fødevarestyrelsen om, at der er konstateret coronasmitte på en minkfarm i Nordjylland. De tre første smittede farme slås ned. Herefter skiftes der strategi til at forebygge smitte i stedet for at aflive smittede besætninger.
  • 1. oktober oplyser daværende fødevareminister Mogens Jensen (S), at der er konstateret coronasmitte på i alt 41 danske minkfarme. Der skiftes strategi til igen at aflive smittede mink, og op mod 100 nordjyske besætninger skal derfor aflives.
  • 8. oktober: Der indgås en første aftale om kompensation for aflivede mink. Aflivning af nu i alt 150 minkbesætninger kan dermed begynde - herunder både smittede farme og besætninger inden for en radius på 7,8 kilometer fra en smittet farm.
  • 31. oktober: 191 minkfarme er nu ramt af smitte, og 209 farme er i tilstødende sikkerhedsradius. Dermed skal alle mink på hver tredje minkfarm i Danmark aflives.
  • 3. november: På et møde i regeringens magtfulde Koordinationsudvalg denne aften bliver beslutningen truffet om at aflive alle mink.
  • 4. november: Statsminister Mette Frederiksen (S) oplyser på et pressemøde, at alle Danmarks cirka 15 millioner mink skal aflives, fordi coronavirus er muteret blandt dyrene og har spredt sig til mennesker. Samme dag begynder aflivningerne.
  • 8. november: Det kommer frem i medierne, at regeringen ikke har hjemmel i lovgivningen til at kræve aflivning af mink i Danmark, så længe de er raske og uden for smitteradius.
  • 16. november: Regeringen og resten af rød blok indgår en aftale om midlertidigt at forbyde mink. Der vedtages også en aftale om lovhjemmel for aflivning af mink.
  • 18. november: Mogens Jensen (S) oplyser, at han med øjeblikkelig virkning udtræder af regeringen og dermed stopper som fødevareminister.
  • 10. december: Folketinget forpligter sig til at nedsætte en granskningskommission af minksagen. Den kaldes også Minkkommissionen.
  • 15. januar 2021: Loven om forbud mod hold af mink træder i kraft. De sidste mink skal nu være aflivet. Et flertal i Folketinget forlænger senere forbuddet til at gælde til og med 2022.
  • 23. april: Minkkommissionen begynder sit arbejde. Den skal inden for et år aflevere sin beretning om myndigheders og ministres handlinger i forbindelse med beslutningen om aflivningen af alle mink.
  • 7. oktober: Minkkommissionen tager hul på afhøringerne. Der er indkaldt vidner frem til slutningen af januar 2022.

Kilder: Ritzau, Fødevarestyrelsen og Berlingske.

Hele torsdagen er afsat til afhøring af Mette Frederiksen

Minkkommissionen har afsat hele torsdag til at høre Mette Frederiksens forklaring. Og skal man tro Casper Dall, har kommissionen formentlig ikke helt nyt materiale at hive frem under afhøringen.

- Jeg forventer ikke, at vi kommer til at se nogle nye afgørende bomber eller nogen rygende pistol under afhøringen torsdag.

Så ville det være kommet frem under nogle af de tidligere krydsforhør eller vidneforklaringer, mener han.

Hvis hendes hukommelse fra perioden svigter, hvilket eksempelvis har været tilfældet for tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S), vil det skade statsministerens billede i befolkningen, vurderer han.

- Det vil betyde, at Mette Frederiksen kommer til at se rigtig uheldig ud i offentligheden, og oppositionen vil komme til at køre rundt i den her sag.

- Det har hun absolut ingen interesse i, siger Casper Dall.

Selv er han interesseret i at høre, hvordan Mette Frederiksen husker mødet i det magtfulde koordinationsudvalg 3. november, hvor beslutningen om aflivning blev truffet, og om hun læste bilaget om den manglende lovhjemmel.

Afhøringen finder sted i et lokale i Retten på Frederiksberg, hvor Minkkommissionen har lånt lokaler. Den begynder efter planen klokken 09.