Borgmester vil have Miljøstyrelsen på banen i PFOS-sag

Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) mener, det har været svært at håndtere sagen om det giftige PFOS-vand anderledes.

Politikerne i Esbjerg Kommune står lige nu for skud i sagen om overskudsvandet fra den gamle brandskole i byen. Vand der kan indeholde det kræftfremkaldende og hormonforstyrrende stof PFOS.

Men kommunen var i en svær situation, da man gav brandskolen tilladelse til at blive koblet på kommunens spildevandssystem, forklarer borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

- Der bliver anmodet om en tilslutning til spildevandssystemet. Så skal vi jo prøve på at sætte  nogle grænseværdier fra kommunens side, fordi staten ikke er kommet på banen i denne her sammenhæng. Derfor sætter man de grænseværdier, man kender i forhold til drikkevandskriterier, og lader dem være vejledende de første par år, fortæller Jesper Frost Rasmussen.

Ifølge Jyllands Posten viser en årsopgørelse fra 2020 dog, at grænseværdierne for flourstofferne har været 322 gange højere end den vejledende grænseværdi, som kommunen satte.

Alligevel gjorde kommunen ikke noget for at stoppe udledningen gennem spildevandet.

Det blev glædeligt sprøjtet ud på børnene

- Det er et stof, som vi brugte til at slukke brand med, og som vi glædeligt sprøjtede ud på børnene, for at de kunne lege i det. Vi har så sidenhen fundet ud af, at det er farligt. 

- I 2018 da man giver den tilslutningstilladelse, da kunne man ikke detektere PFOS i det slam, der var. Men hvis man måler det i dag, kan man sikkert nok. Men det er fordi, der er kommet ny viden på det her område, siger Jesper Frost Rasmussen.

Borgmesteren opfordrer nu Miljøstyrelsen til at komme mere på banen, så der kan findes nogle nationale løsninger på forurening med PFOS og lignende stoffer. Ellers mener han, kommunerne står med en vanskelig opgave.

- Hvis den eneste farbare vej det er, at det skal varmes op til over tusind grader for at uskadeliggøre det, så vil jeg bare sige, at rigtig mange kommuner de i dag står med en kæmpe opgave, der skal løses, siger han.