Medie: Region var advaret om mulige unødige amputationer

Tidligere ledende overlæge i Viborg mener, at unødige amputationer bør få konsekvenser for nuværende ledelse.

I slutningen af 2018 blev regionsledelsen i Region Midtjylland advaret om, at planlagte besparelser inden for karkirurgien kunne få alvorlige konsekvenser.

Det skriver magasinet Dagens Medicin fredag.

Over en årrække har cirka 90 patienter fået foretaget en amputering på lår eller underben årligt. Det er sket som følge af for sen behandling af en blodprop eller åreforkalkning i benet.

Det fremgår af en analyse af karkirurgien i Region Midtjylland.

Advarslen om unødige amputeringer kom i december 2018, hvor Dansk Karkirurgisk Selskab sendte en bekymring til regionsledelsen i Region Midtjylland. Planlagte besparelser og omstrukturering kunne få alvorlige konsekvenser, lød det.

Dermed var regionsformand Anders Kühnau (S) ifølge Dagens Medicin bekendt med de mulige konsekvenser af den planlagte ændrede struktur for karkirurgien i regionen.

1. april 2019 blev karkirurgien i Viborg nedlagt som selvstændig afdeling, og lagt ind under kirurgisk afdeling på sygehuset. Det skete som følge af strukturændringerne.

Dengang svarede Anders Kühnau Dansk Kirurgisk Selskab, at den aftalte arbejdsfordeling mellem regionens karkirurgiske afdelinger i Aarhus og Viborg var fuldt faglig forsvarlig og sikrede den nødvendige patientsikkerhed og faglige ekspertise i behandlingen.

Fredag siger Anders Kühnau til DR, at regionen var klar over, at der var udfordringer inden for karkirurgien, men at man ikke vidste, at amputationer kunne være undgået.

Men den udlægning køber tidligere ledende overlæge på karkirurgisk afdeling i Viborg frem til 2017 Jes Sandermann ikke.

- Regionsledelsen var advaret

Jes Sandermann var overlæge på afdelingen frem til 2020, hvor han blev fritstillet på grund af uenighed med afdelingsledelsen.

- Jeg udtalte allerede dengang, at det efter min opfattelse var kriminelt at gennemføre besparelserne inden for karkirurgien i regionen.

- Den opfattelse er desværre kun blevet bestyrket med den viden om konsekvenserne for patienterne, vi nu ser med analysen af karkirurgien i Region Midtjylland, siger Jes Sandermann til Dagens Medicin.

Han mener, at sagen bør få konsekvenser for regionsledelsen.

- Regionsledelsen var advaret. Når regionsledelsen i dag påstår noget andet, er det at omgå sandheden lemfældigt. Derfor mener jeg, at sagen bør få konsekvenser for regionsdirektør Ole Thomsen og regionsrådsformand Anders Kühnau.