Farlige maskiner skal sikres efter dødsulykke

Arbejdstilsynet har givet Danish Crown påbud om at få styr på sikkerheden. Risiko for amputationer og fastklemning skal fjernes.

Danish Crown i Blans skal sikre, at medarbejdere ikke kommer i klemme, mister fingre eller rammes af roterende maskindele. Sikkerheden er ikke god nok ved anlæg, der pakker kød, skærer grisene midt over eller svider deres hår af.

Sådan konkluderer Arbejdstilsynet efter flere kontrolbesøg i de seneste måneder, hvor tilsynet har givet vejledninger og påbud til slagteriet.

Besøgene kommer i kølvandet på en dødsulykke i juni sidste år, hvor en 44-årig medarbejder blev klemt fast i en kassevasker, som han var ved at gøre ren. Tre dage efter blev der slukket for hans respirator.

Venter på tiltale

Den efterfølgende kontrol viste, at kassevaskerens afbryderknap var pillet af og flyttet til en væg 20-25 meter længere væk. Så en kollega har formentlig trykket på knappen uden at kunne se, om nogen brugte maskinen. Det fik maskinens tunge låg til at sænke sig ned over den 44-årige mand.

Arbejdstilsynet bad i august Syd- og Sønderjyllands Politi om at tiltale Danish Crown for at overtræde arbejdsmiljølovgivningen, hvilket normalt giver en bøde. Men over syv måneder efter ulykken er anklagemyndigheden stadig ikke færdig med at vurdere sagen.

Samtidig kritiserer den afdødes far, Hans Erik Meyer, at slagteriet fortsat har problemer med sikkerheden.

- Der er ulovlige og farlige maskiner i slagteriet, og Danish Crown gør ikke et hammerslag ved det, for det handler mest om penge. Jeg håber, der kommer så meget fokus, at medarbejderne bliver beskyttet mod ulykker som den, der slog min søn ihjel, siger Hans Erik Meyer.

Fatale fejl

Ifølge Arbejdstilsynet er maskinerne ”ikke tilstrækkeligt sikret mod personindtrængning i anlæg under drift”, hvilket kan give ”klemningsfare og amputationsfare”.

Blandt andet risikerede medarbejderne at komme i klemme mellem lågerne i en gasfyret svideovn, hvor hårenes brændes af grisene. Nogle gange er grisenes ben kommet i klemme, og så skal medarbejdere manuelt få dem fri.

Arbejdstilsynet peger på risici for klemning, brud og sårskader samt for brandskader fra ovnens gasbrænder, når ovnen står åben. Derfor gav tilsynet et påbud om at løse fejlene.

Danish Crown har også fået påbud om, at der skal være let tilgængelige brugsanvisninger til en midtflækkemaskine, der flækker grisene midt over med en savklinge, og til en egenproduceret skrabemaskine, der skraber hår af grisene.

Slagteriets svideovn brænder hår af grisene. Ifølge Arbejdstilsynet var ovnen ikke sikret godt nok imod, at medarbejdere kunne komme for tæt på.
Slagteriets svideovn brænder hår af grisene. Ifølge Arbejdstilsynet var ovnen ikke sikret godt nok imod, at medarbejdere kunne komme for tæt på.

Danish Crown: Vi har lært af ulykken

Slagteriets pressechef, Jens Hansen, erkender behovet for at stramme op.

- Vores produktion ændres løbende, og vores maskiner og robotter bliver ombygget og kodet om. Det har været ret ligetil, hvordan maskinerne skulle betjenes, så derfor har vi nok i nogle år ikke været dygtige nok til at overholde alle sikkerhedsregler. Men vi er systematisk ved at forbedre sikkerheden. Blandt andet skal man for at servicere en maskine låse en hængelås op, og så stopper maskinen, siger Jens Hansen.

Han understreger, at dødsulykken i juni har givet stof til eftertanke.

quote

Vi ville ikke være vores ansvar bevidst, hvis vi ikke havde lært noget af ulykken

Jens Hansen, pressechef, Danish Crown

- Vi ville ikke være vores ansvar bevidst, hvis vi ikke havde lært noget af den ulykke. Vi gennemgår alle procedurer og papirer, og vi registrerer faktisk alt. Så hvis der sker en ulykke, eller hvis der er tæt på at ske en ulykke, så ved medarbejderne, at de skal melde det, siger Jens Hansen.