Fugleinfluenza i Iller ved Sønderborg undrer eksperter

Siden udbruddet af fugleinfluenza på en kyllingefarm i Iller nær Sønderborg har myndighederne forsøgt at opspore smittekilden. Det er udsædvanligt at se større udbrud på denne tid af året.

Med en hvæsende lyd tjekker røgdykkeren, at der er tryk i flasken. Han er sammen med en makker klar til at gå tilbage til bygningerne, der før husede 38.000 kyllinger. Nu er dyrene aflivet og Beredskabsstyrelsen er i gang med oprydningen. 

quote

Jeg blev ringet op søndag morgen klokken 8.30 og bedt om at komme ud til farmen. Der var over 100 døde kyllinger. Det er ganske mange.

Peter Johannsen, dyrlæge, Danhatch

I søndags blev den tilsynsførende dyrlæge tilkaldt til kyllingefarmen, der ligger i Iller tæt på Sønderborg.

- Jeg blev ringet op søndag morgen klokken 8.30 og bedt om at komme ud til farmen. Der var over 100 døde kyllinger. Det er ganske mange. Og da jeg kommer derud kan jeg straks se, at der er noget alvorligt galt, fortæller Peter Johannsen, der er dyrlæge for Danhatch.

For selvom fugle, der er døde af fugleinfluenza, ikke har nogle særlige synlige tegn på, at det netop er fugleinfluenza, så var antallet af døde dyr alene nok til at vække dyrlægens mistanke.

- Jeg kan se, at de dyr der er syge, er meget syge og jeg kan konstatere, at de dyr der er døde, er døde meget akut, fortæller Peter Johansen.

Herefter starter en nøje planlagt række begivenheder. Dyrlægen melder udbruddet til fødevarestyrelsen, og der sendes en prøve fra de døde dyr med politieskorte til Statens Serum Instituts laboratorie. Her bliver det fastslået, at der er tale om fugleinfluenza.

- Da diagnosen var klar mandag eftermiddag, så siger loven, at besætningen skal aflives. Så går beredskabet i gang, og besætningen blev aflivet i går. (red. onsdag), fortæller dyrlægen.

Oprydningsholdet fra Beredskabsstyrelsen skulle grundigt desinficeres, inden de gik i gang med at
Oprydningsholdet fra Beredskabsstyrelsen skulle grundigt desinficeres, inden de gik i gang med at

Et usædvanligt år

Vinterperioden og frem til slutningen af maj har været præget af mange udbrud af fugleinfluenza. Både herhjemme i Danmark, men også i landene omkring os.

quote

Sygdommen plejer at knytte sig til trækfuglesæsonen, og da der ikke er trækfugle lige nu, er det et meget atypisk tidspunkt at se et udbrud i en besætning.

Signe Hvidt-Nielsen, Veterinærchef, Veterinær Syd, Ministeriet for Landbrug, Fødevarer og Fiskeri.

- Vi har her i vinter haft det største udbrud af fugleinfluenza i Danmark nogensinde blandt vilde fugle. Det plejer at knytte sig til trækfuglesæsonen, og da der ikke er trækfugle lige nu, er det et meget atypisk tidspunkt at se et udbrud i en besætning, siger Veterinærchef, Veterinær Syd, Ministeriet for Landbrug, Fødevarer og Fiskeri, Signe Hvidt-Nielsen.

Det er det, der undrer både dyrlægen og myndighederne. Farmen med udbruddet er ifølge den tilsynsførende dyrlæge meget fint og veldrevet og med helt moderne foranstaltninger til at imødegå smitte. Alligevel er besætningen blevet ramt. 

- Lige nu er det stadig uafklaret, hvad årsagen er til det pågældende udbrud. Besætningen har gode sikkerhedsmæssige foranstaltninger, så vi kommer til at undersøge det nærmere sammen med vores ekspertgruppe på området, siger Signe Hvidt-Nielsen.

Bygningerne, der før husede de mange kyllinger, er nu rengjort. Herefter kommer en hvileperiode på 21 dage før endnu en rengøring foretages, og herefter kan bygningerne igen benyttes til opdræt af kyllinger.