Kommune skal spare 27 millioner: Handicappede mister næsten halvdelen af deres ferie

Sønderborg Kommune skal spare 27 millioner på social- og ældreområdet i 2022. Et forslag lyder på at skære i ferien til fysisk og psykisk handicappede.

Opdatering den 11. august:

Et enstemmigt udvalg i Sønderborg Kommune besluttede, at beboere på bosteder ikke skal gå fra fem til tre dages ferie.

På telefonen swiper Sitta Larsen sig igennem familiens feriebilleder. Ved siden af hende sidder hendes 27-årige søn og kigger med. Pludselig udbryder han et glædesbrøl, da han genkender sig selv på billedet, hvor han sidder bagerst på en tandemcykel på en af Fanøs cykelstier. 

- Ja, den blev du rigtig gode venner med, hva'? spørger Sitta sin søn.

Men Just kan ikke svare, som andre kan. For Just Larsen er født med Down syndrom og har derfor svært ved at kommunikere.

Just Larsen nyder at bruge tid på Fanø, hvor familien har sommerhus.
Just Larsen nyder at bruge tid på Fanø, hvor familien har sommerhus.

- Han har brug for, at nogen holder øje med ham hele tiden, fortæller Sitta Larsen.

Derfor bor Just Larsen på bostedet Bosager i Sønderborg, hvor han får hjælp til det meste i sit liv. Det er han ikke ene om. I Sønderborg Kommune boede der i april 2022 i alt 284 borgere på kommunens bosteder. 

De kan nu se frem til, at ferier som den på Fanø bliver en del kortere i fremtiden.

quote

At det igen er de svageste, der skal betale regningen, kan vi ikke være bekendt

Sitta Larsen, mor til Just

Det handler om penge 

For Sønderborg Kommune skal spare 27 millioner kroner i 2022 og forventer at skulle finde yderligere fem millioner i 2023. Kommunen har således fået udarbejdet et katalog af forslag til, hvordan de penge kan findes. Social-, Senior- og Handicapudvalget i Sønderborg vil blandt andet skære i ledsaget udgang for udviklingshæmmede, ligesom man vil reducere disse borgeres ret til ferie med ledsager fra fem dage om året til tre. 

- Det blev jeg rigtigt ked af at høre. Vi kan simpelthen ikke være det bekendt, at det endnu en gang er de svageste borgere, der skal betale så stor en del af regningen, når kommunen skal spare penge, siger Sitta Larsen.

På stranden på Fanø med familien.
På stranden på Fanø med familien.

Handicaporganisationer: Alle har ret til meningsfuld ferie 

Mange udviklingshæmmede er ikke sikre i trafikken, og derfor skal de have ledsager med, hver gang de skal en tur i byen, på stranden eller bare vil gå en tur i nabolaget. 

quote

De færreste ville være tilfredse med tre dages ferie

Sitta Larsen, mor til Just

Derfor frygter Danske Handicaporganisationer, at reduktionen i både ledsaget udgang og ikke mindst ledsaget ferie vil have negative konsekvenser for fysisk og psykisk handicappede.

- De er på bostederne hele tiden. Og hvis vi andre ikke kan tage på ferie, så kan vi lave noget andet, der hvor vi bor. Men den mulighed har mennesker, der har brug for hjælp til at komme ud, ofte ikke, siger Bente Rey. Hun er lokalformand for Danske Handicaporganisationer i Sønderborg. 

Lokalformanden for Danske Handicaporganisationer i Sønderborg, Bente Rey, har siddet i kørestol efter en trafikulykke i 1997.
Lokalformanden for Danske Handicaporganisationer i Sønderborg, Bente Rey, har siddet i kørestol efter en trafikulykke i 1997.

- Hvis ferien bliver reduceret til tre dage, begrænser det mulighederne for ferien i et meget stort omfang. Og ligegyldigt hvor syg eller handicappet man er, vil man gerne ud at opleve noget, og vi mener, alle har ret til en meningsfuld ferie, siger lokalformanden.

Ferie betyder oplevelser

I Sønderborg går Sitta og Just Larsen en tur i kvarteret omkring bostedet. Og selvom Just ikke kan sige det, er det tydeligt, at han nyder at komme ud og se noget andet end bostedet.

- Just er en ung fyr på 27 år, der elsker, når der sker noget, siger Sitta Larsen, mens hun understreger, at bostedet gør et stort arbejde for at give Just et så normalt liv som muligt. 

- Ferierne er noget, vi snakker rigtig meget om både før og efter. Og ligesom de færreste ville være tilfredse med bare fem dages ferie, for slet ikke at snakke om tre dage, så synes jeg heller ikke, at det er i orden at skære den del fra for udviklingshæmmede. 

Kommunens hænder er bundet 

På torsdag er der møde i Sønderborg Kommunes Social, Senior- og Handicapudvalg, hvor der skal tages stilling til høringssvarene. 

- Det er på ingen måde en ønskesituation, vi er i. Men vi bliver nødt til at spare for at få økonomien til at hænge sammen, siger formand for Social, Senior- og Handicapudvalget, Stefan Lydal fra Dansk Folkeparti. 

quote

Jeg har det rigtig skidt med det

Stefan Lydal, formand, Social-, Senior og Handicapudvalget, Sønderborg Kommune (DF)

Hvorfor det lige netop er de svageste, det skal gå ud over, har Stefan Lydal også et svar på.

- Det er på socialområdet, vi oplever stigende udgifter. Og derfor bliver vi nødt til at finde pengene lige her, siger udvalgsformanden. 

Men han understreger, at han ikke er glad for de kommende besparelser.

- Jeg har det rigtig skidt med det. Det er de svageste borgere, som det går ud over. Dem bliver vi nødt til at tage nogle penge fra og lægge andre steder, og det er jeg rigtig ked af, men vi har i praksis ikke noget valg. 

Traditionsrig ferie forude - måske for sidste gang

Sidst i august skal Just og de andre på Bosager fem dage til Slettestrand i Nordjylland, hvor de har været nogle gange før. Men måske bliver årets ferie, den sidste gang turen går til det nordjyske. Det frygter Justs mor Sitta Larsen i hvert fald. 

- Jeg kunne godt forestille mig, at man vælger et sted, der ligger tættere på, hvis ferien bliver reduceret til tre dage, siger hun.

Når turen går til Fanø, er det ofte med hele familien - her Just med sin søster Mille Larsen.
Når turen går til Fanø, er det ofte med hele familien - her Just med sin søster Mille Larsen.

Derfor har hun også et enkelt budskab til Sønderborgs kommunalpolitikere:

- Jeg håber virkelig, at de finder pengene et andet sted, så det ikke endnu en gang er de allersvageste borgere, der skal spares hos.