Knud er sur: Han får bøde mens kommuner går fri
Når kommuner indberetter forkerte tal om deres spildevandsudledninger, så er der ingen sanktion. Sådan er det, ikke hvis man er privat, siger en forarget landmand fra Jelling.
Knud Jeppesen haler en hvid A4-side ud af sin mappe og rækker den frem.
- Den kom i min e-boks i går, siger han.
Bødeforlæg, står der øverst på siden under politiets logo.
Den kommer ikke uventet, for ja, Knud Jeppesen har overtrådt bekendtgørelse nr. 1008 af 2. juli 2018 om jordbrugets anvendelse af gødning.
Landmanden fra Jelling har indberettet sit gødningsregnskab for sent og overset en rykker i e-Boks.
- Og så falder hammeren, konstaterer han.
Det koster 2.000 kroner.
- Mine fejl ryger direkte til politiet
Bøden er helt i orden. Det er Knud Jeppesen på det rene med.
Men han er sur over, at han – og mange andre landmænd og virksomhedsejere – skal betale ved kasse ét for en – i hans optik – mindre forseelse, som, han ikke mener, påvirker miljøet, mens kommuner – uden kontrol eller straf – i årevis kan lave fejl i deres indberetninger af, hvor meget næringsstof, der er i det spildevand, de sender udenom renseanlæggene og ud i vandløbene, når det regner kraftigt.
- Når jeg laver en fejl, så går den direkte til politiet, når jeg ikke reagerer første gang. Men kommunerne kan sagtens lave fejl fem år i træk, og de kan indberette forkert, uden det bliver straffet.
Knud Jeppesens talestrøm er ustoppelig. Han er tydeligvis sur helt ind i marven over den forskelsbehandling, han mener, han og hans kolleger bliver udsat for:
- Hvis kommunerne ikke indberetter de rigtige tal for, hvor meget opblandet regn- og kloakvand, hvor meget kvælstof, fosfor og så videre, der løber ud i vandløbene, når kloakkerne løber over, så betyder det faktisk noget for miljøet. Når jeg indberetter for sent og overser en rykker, så er det bare tal på papir.
Spildevandssagen kort
Halvdelen af kommunerne i Syd- og Sønderjylland laver fejl i deres årlige indberetninger af overløb fra kloakker. Kommunerne indberetter i visse tilfælde kun en tiendedel af det kvælstof, fosfor og organiske stof, som de rent faktisk udleder. Overløb kan skade vandmiljøet.
I Vejen har kommunen i årevis glemt at indberette et overløbsrør fra Brørup Renseanlæg til Tuesbøl Bæk. Når sparebassinnet på renseanlægget løber over, løber stærkt forurenet spildevand ud i bækken, som har udløb i Holsted Å, der ligger i et Natura 2000-område. Natura 2000 er et område udpeget af EU og er levested for beskyttede plante- og dyrearter.
Når jeg laver en fejl, så går den direkte til politiet, når jeg ikke reagerer første gang. Men kommunerne kan sagtens lave fejl fem år i træk, og de kan indberette forkert uden det bliver straffet
Knud Jeppesen, landmand, Jelling
Det betyder, at kommunerne indberetter væsentligt mindre mængder end de burde.
Næringsstoffer og organisk stof bruger ilten i vandløbene og i værste fald kan det slå fisk ihjel eller sende dem på flugt, når spildevand fosser ud i vandløbene.
En enkelt kommune – nemlig Vejen Kommune – har tilmed i fem år fra 2015-19 kun indberettet overløbene fra ét af kommunens 59 overløbsbygværker, og kommunen har for eksempel slet ikke registreret i Miljøstyrelsens database, at der findes et overløb fra Brørup Renseanlæg ud i Tuesbøl Bæk. Det er ellers lovpligtigt.
Kommunen har fået breve fra Miljøstyrelsen med opfordring til at bringe data i orden. Men mere er der ikke sket.
Det kan jo ikke passe, at det er gratis for kommunerne at lukke overløbsvandet udenom rensningsanlæggene.
Knud Jeppesen, landmand, Jelling
Den skyldes også, at han mener, at landbruget ender med regningen, hvis kommunernes indberetninger af kvælstof og fosfor er forkerte:
- Det fungerer jo sådan, at alle de næringsstoffer man kan måle i vandløbene, men som man ikke kan sætte anden adresse på, de bliver sat på landbrugets ”regning”, og så bliver vi klandret for de næringsstoffer, kommunerne udleder.
Knud Jeppesen stikker bøden tilbage i mappen. Han skal i marken og sprede hønsemøg, og når han er færdig, skal han hjem og betale. Ved kasse ét.