Annika er blevet storkemor igen - for 15. gang

Storkene Annika og Alfred har fået deres første unge i reden i Rens.

Nu er der unger i hele tre sønderjyske storkereder. Senest har hun-storken Annika, der i mange år boede i reden i Smedager, fået en unge i reden i Rens. Hvis man altså kan stole på observationer af reden de seneste dage.

- Vi er ikke fuldstændig sikre, men noget tyder på, at der er kommet en unge i reden i Rens, siger Mogens Lange fra Storkene.dk og forklarer:

- Når Annika rejser sig fra reden, nipper den i redebunden. Det er tegn på, at den gylper føde op, og det ville den aldrig gøre, hvis der ikke var en unge, siger han.

Efter Storkene.dks beregninger skulle ægget være klækket søndag eller natten til mandag.

Annikas 15. unge

Annika er 13 år gammel og bor i reden i Rens med han-storken Alfred, som er en fireårig svensk hanstork. De to storke fandt sammen i slutningen af april, da de ankom til Danmark fra vinterhiet i Sydafrika.

Det er første gang siden 1983, at der er storkeunger i Rens, og selvom det er uvist, hvor mange æg Annika har lagt, har Mogens Lange alligevel et godt bud på antallet.

- Vi kender Annika for at lægge fem-seks æg. Når ungerne er cirka to en halv uge gamle, kan vi begynde at skimte deres små grå hoveder hen over redekanten, og så kan vi tælle dem, fortæller han.

Indtil i år har Annika fået 14 unger på vingerne - alle klækket i tv-reden i Smedager.

quote

Tre reder med unger har vi ikke oplevet i foreningens historie.

Mogens Lange, Storkene.dk

Historisk situation

Da Annika sidste år blev alene, var det Storkene.dks håb, at hun ville vende tilbage til området i år og finde sig en mage. Der er nu til fulde lykkedes.

Der kom storkeunger for en uge siden i naboreden i Broderup, så med klækkede æg i Rens er der nu unger i tre sønderjyske reder.

- Jeg synes, det går fantastisk godt i år. Tre reder med unger har vi ikke oplevet i foreningens historie. Samtidig er vejret som skabt til storkeunger. De varme dage er perfekte for en fugl, som dybest set har sin hovedudbredelse i Sydeuropa, mener Mogens Lange fra Storkene.dk.

På fredag den 18. juni kl. 15.00 bliver de to store unger i Smedager ringmærket. Og om et par uger er en af ungerne stor nok til at blive udstyret med en gps-sender, som i fremtiden kommer til at give meldinger om dens videre færd.

Hvem, hvad, hvor: Her er de tre storkepar

  • Broderup: To ikke-ringmærkede storke slog sig i april ned i reden og har ruget på æg siden. Onsdag d. 9. juni er der med sikkerhed klækket en eller flere unger. Eksperterne regner med, at hunstorken er den samme som lå med en tysk mage og rugede på et æg i samme rede i nogle uger sidste år. Parret forlod siden reden og det uklækkede æg.
  • Smedager: Clyde og den tyske hunstork, Connie, passer to unger på fire uger.
  • Rens: Efter en del flakken rundt har Annika og den firårige svenske hanstork Alfred fra Skåne slået sig ned i Rens, hvor de nu har fået den første unge.