Så er der nyudklækkede storkeunger i reden i Broderup - og flere er på vej

Der er kommet unger i reden i Broderup, og det har der været siden onsdag.

I reden i Broderup er der nu unger. Det er ganske vist.

- Vi kan se, at de voksne storke gylper mad op i reden, og vi kan også se, at begge forældre er mere i reden, fortæller Monika Jacobsen, der bor på gården i Broderup, hvor reden med ungerne står.

Og den er god nok. Ifølge Mogens Lange fra Storkene.dk, så er der ikke tvivl om, at der er unger i reden:

- Vi har haft en fra foreningen nede for at iagttage reden nogle timer. Han har set alle tegn på, at der er unger.

Her er storkene på reden i Broderup, hvor de passer et ukendt antal unger.
Her er storkene på reden i Broderup, hvor de passer et ukendt antal unger.
Foto: Christina Jacobsen

Et af tegnene er, at de voksne storke rejser sig meget hyppigt op og 'ser' til ungerne. Et andet sikkert tegn er også, at de gylper mad op til ungerne, men også at de spiser resterne og ryder op efter måltiderne, mens ungerne er helt små. Den adfærd har storkene ifølge Mogens Lange kun, hvis der er unger i reden. 

Unge og ukendte storke-forældre

Storkeparret kom til Broderup den 25. april i år. Det er to ikke-ringmærkede storke, så derfor ved storkeforeningen ikke noget om dem. Men Mogens Lange formoder, at hunnen med stor sandsynlighed er genganger fra sidste år:

- Sidste år boede et ungt tysk storkepar i reden i nogle uger. Hunnen, tror vi, kan være den samme som sidste år, for lige da den ankom, opførte den sig nemlig meget hjemmevant, siger han.

Her kan du se kortet over storkerederne i Syd- og Sønderjylland, og hvor Broderup, Rens og Smedager ligger i forhold til hinanden.

Hvem, hvad, hvor: Her er de tre storkepar

  • Broderup: To ikke-ringmærkede storke slog sig i april ned i reden og har ruget på æg siden. Onsdag d. 9. juni er der med sikkerhed klækket en eller flere unger. Eksperterne regner med, at hunstorken er den samme som lå med en tysk mage og rugede på et æg i samme rede i nogle uger sidste år. Parret forlod siden reden og det uklækkede æg.
  • Smedager: Clyde og den tyske hunstork, Connie, passer to unger på fire uger.
  • Rens: Efter en del flakken rundt har Annika og den firårige svenske hanstork, Alfred fra Skåne slået sig ned i Rens, hvor de ruger på ukendt antal æg. Det første forventes at klække omkring mandag den 14. juni og dagene frem.


Parret fra sidste år lagde også et æg i selvsamme rede, men forlod det hele efter nogle uger.

Hvor om alting er. Der er unger på Broderupreden hos det ukendte par:

- Det bliver meget spændende at følge dem. Og vi vil følge dem tæt. Modsat Smedagerparret - så følger vi dem på den gammeldags måde, hvor vi vil tage ned og iagttage reden løbende. På et tidspunkt vil vi jo kunne se ungernes hoveder titte op over redekanten, så vi får at se, hvor mange der er, siger Mogens Lange.

Måske to til tre unger

Han regner med, at der er lagt to til tre æg. Næppe flere og dermed kommer der med stor sandsynlighed heller ikke mange unger på vingerne: 

- Vi tror parret er ungt, og unge storkepar lægger ikke mange æg det første år. Men det er selvfølgelig kun gætterier ud fra vores viden om storkeadfærd. Vi er glade, hvis bare en unge overlever, så har det været en succes.

Annika og Alfred barsler også snart

I reden i Rens er det også lige op over. Her forventer alle, at det første æg klækker i løbet af næste uge. Fra mandag den 14. juni og frem kan vi se frem til, at Annika og Alfred begynder at passe deres første unge eller måske flere. Og Mogens Lange er meget spændt på udfaldet:

- Det bliver så spændende at se, hvad Annika og unge Alfred kan præstere. Annika kender vi jo fra Smedager som en særdels dygtig ynglefugle, der kan opfostre unger. Så mon ikke der også kommer en unge eller to eller måske endda tre på vingerne fra den gamle rede i Rens? Muligheden er i hvert fald ikke urealistisk, hvis ellers vejr og alt andet spiller, siger storkeeksperten håbefuldt. 

Her spiser storken i Broderup nogle af de fisk, de får tilbudt. Ud fra hunnens adfærd, så tror Mogens Lange, det kan være den samme hunstork som sidste år. Den kendte nemlig til det med, der fodres med fisk ved reden.
Her spiser storken i Broderup nogle af de fisk, de får tilbudt. Ud fra hunnens adfærd, så tror Mogens Lange, det kan være den samme hunstork som sidste år. Den kendte nemlig til det med, der fodres med fisk ved reden.
Foto: Christina Jacobsen