Annika ruger nu på æg i historisk rede i Rens: - Endelig har vi storke igen

Efter 24 år er der igen storke på taget af Iver Hansens gård. Annika og den svenske hanstork, Alfred, har efter en del flytteri endelig slået sig ned på reden i Rens.

Annika, den 13 år gamle storkedronning, er tilbage som supersej ynglefugl. Ikke i Smedager, hvorfra hun blev fordrevet en af de første dage i maj sidste år, men i Rens.

Her ligger den nu helt sikkert på æg sammen med magen Alfred, en fireårig svensk hanstork, som Annika fandt sammen med i slutningen af april, da den endelig ankom til Danmark fra vinterhiet i Sydafrika.

Frem og tilbage mellem Smedager, St. Jyndevad og Rens

Nu synes du måske, vi her på TV SYD før har fortalt, at Annika er i Rens med en svensk mage. Det har vi også, men Annika og svenskeren har faktisk flyttet en del rundt siden. 

De har flere gange forsøgt at tilbageerobre reden i Smedager - men uden held. De nåede også at bebo en rede St. Jyndevad i del dage i april, før de valgte at flytte tilbage til Rens.

- Faktisk troede vi, at parret ville slå sig ned i St. Jyndevad, da de opholdt sig på reden i en uge. Men jeg tror, der muligvis har været for meget uro, og reden i Rens minder mere om, hvordan reden i Smedager ligger, så de er flyttet tilbage, forklarer Mogens Lange, der er storkeekspert hos storkene.dk.

Hvordan Alfred fik sit navn:

  • Den svenske stork blev døbt Alfred af pigen på gården i St. Jyndevad, da storkeparret kortvarigt boede der i begyndelsen af maj måned i år. 
  • Alfred er karlen i børnebøgerne 'Emil fra Lønneberg'.
  • Annika er også opkaldt efter en romanfigur i en af Astrid Lindgrens børnebøger. Annika fik navnet, da hun i 2011 slog sig sammen med den skånske stork Karlsson på reden i Smedager. 
  • Annika er ikke ringmærket, så ingen ved, hvor den er klækket henne.
  • Folkene hos storkene.dk er ret sikre på, at Annikas alder er tæt på 13 år.

Der er helt sikkert æg i Rens-reden

Mogens Lange er ikke i tvivl om, at parret nu ruger på æg, som forventes at klække en af de første dage i juni:

- Når vi ikke har kameraet som i Smedager til at dokumentere, hvad der sker i reden, må vi ty til de gamle kendte metoder: Nemlig at observere reden, og her kan vi se, at der konstant er en stork liggende på reden, og at den rejser sig cirka hver halve time. Det er for at vende æggene. Så den er god nok, der er storkeunger på vej. Hvor mange æg, der er i reden, ved vi af gode grunde ikke.

Storkene er fotograferet den 19. august 1979 på Iver Hansens gård.
Storkene er fotograferet den 19. august 1979 på Iver Hansens gård.
Foto: Fam. Hansen

Efter 24 år er der igen storke på Iver Hansens gård

Reden i Rens ligger på Iver Hansens bondegård, hvor der er stolte traditioner for, at der bor storke. Faktisk har der boet storke på gården fra 1971 og helt frem til 1997, hvor det sidste par forlod stedet. 

Hos Iver Hansen vækker det glæde, at der igen er storke på bondegårdens tag:

- Det er så dejligt, og vi nyder det. Fra 1971 og frem til 1983 kom der cirka 30 unger på vingerne fra reden på vores ladetag. Efterfølgende har der flere gange været storkepar forbi, men der er ikke kommet unger ud af det. Så det er spændende, at her igen er storke og ikke mindst udsigten til, at der kommer unger, siger Iver Hansen.

- Specielt at Annika er flyttet ind

Iver Hansen bor på sin fødegård tæt på den dansk-tyske grænse, hvor han har fedekalve. Han synes, det er noget helt særligt, at det er Annika, der nu har slået sig ned i reden på gården.

Storke med unger i Rens 25. juli 1980.
Storke med unger i Rens 25. juli 1980.

- Jeg kan jo ikke se forskel på storkene, men det er bare specielt, at det er Annika. Jeg har fulgt den på TV SYDs kamera i reden i Smedager, så det er da noget særligt, at den nu slår sig ned her hos os, siger han.

Nutidens storke er mere forkælede

Der er dog én meget stor forskel på den gang og nu - de moderne storke er mere forkælede end i gamle dage:

- For 50 år siden byggede storkene altså selv rederne. Der stod ikke indflytningsklare reder fra storkeforeningen til dem ved ankomst fra vinterhiet. Og faktisk var reden her på gården meget større end de nye, der er sat op, siger Iver Hansen med smil i stemmen.

Færdiglavet rede eller ej. Iver er glad for, at storken efter næsten 25 år er tilbage på gårdens tag.

- Ja, den hører lige som til her på stedet.

Storke på Iver Hansens gård i Rens i 1980. Den gang kunne storke selv bygge deres reder, og ikke som i dag flytte ind i reder lavet af medlemmer af storkene.dk.
Storke på Iver Hansens gård i Rens i 1980. Den gang kunne storke selv bygge deres reder, og ikke som i dag flytte ind i reder lavet af medlemmer af storkene.dk.
Foto: Fam. Hansen