Kamp om reden i Smedager: Annika eller Bonnie er tilbage med ny hanstork

Den nye hunstork forsvarer reden i Smedager, efter Annika eller Bonnie er vendt tilbage til med en ny mage.

Det går ikke stille for sig i Smedager, hvor den nye unge hunstork kæmper for at have reden for sig selv.

- Hvis vi er rigtig heldige, så er det en af de gamle hunstorke, der er vendt tilbage, siger Jess Frederiksen, der er formand for foreningen storkene.dk.

quote

Dem har vi ventet vanvittig lang tid på

Jess Frederiksen, formand for storkene.dk

I mange år var det storkeparret Tommy og Annika, der hvert år kom til reden i Smedager, men efter Tommy sidste år forsvandt, overtog det nye storkepar Bonnie og Clyde reden. 

Hverken Annika eller Bonnie er dog kommet i tide i år, og Clyde har i stedet slået sig ned med en ny hunstork. Nu tyder det dog på, at en af de gamle hunstorke er vendt tilbage – endda sammen med en anden hanstork.

- Det er i hvert fald helt sikkert, at det er en af dem, der er vendt tilbage. Den nyankomne hunstork er fortrolig med gårdejeren, der bor i nærheden. Den spiser de fisk, der bliver lagt ud til den, og drikker vand, og det er ikke noget, som storke ellers bare lige gør, siger Jess Frederiksen.

Det er Bonnie eller Annika, som forsøger at få reden i Smedager fra den nye hunstork og hanstorken Clyde i reden.
Det er Bonnie eller Annika, som forsøger at få reden i Smedager fra den nye hunstork og hanstorken Clyde i reden.

Dårligt vejr har givet lang rejsetid

Det er umuligt at sige, om det er Annika eller Bonnie, der har fundet vej til Smedager igen.

- Bonnie og Annika er ikke ringmærket, og det er lidt træls, for så kan vi ikke kende forskel på dem. Så det er gætteri, hvilken en af dem, det er, siger Jess Frederiksen.

quote

De to par vil nok blive nogenlunde gode naboer - men det bliver nok ikke verdens bedste naboskab

Jess Frederiksen, formand for storkene.dk

Hunstorken er ankommet sammen med en tysk hanstork, der ifølge Jess Frederiksen er kommet fra Afrika. De såkaldte østtrækkere har haft dårlige vejrforhold hele vejen op gennem Europa og har været fanget i ’trafikpropper’ blandt andet i Tyrkiet. 

Det kan også være grunden til, at den gamle hunstork ikke er nået til reden i Smedager, inden den nye hunstork og hanstorken Clyde slog sig ned tidligere i marts.

- Hanstorken, der er med Bonnie eller Annika, er i hvert fald en østtrækker, fordi ringen stadig er hvid, efter de har kølet deres ben ned i varmen i Afrika. Dem har vi ventet vanvittig lang tid på. Clyde er en vesttrækker, som trækker op fra Spanien eller måske tættere på, og de har ikke haft de samme vejrproblemer, siger Jess Frederiksen. 

Den nye tyske hanstork med den hvide ring om benet øverst i billedet er en østtrækker, der er kommet fra Afrika.
Den nye tyske hanstork med den hvide ring om benet øverst i billedet er en østtrækker, der er kommet fra Afrika.

Ikke verdens bedste naboer

Selvom der har været sammenstød mellem storkene om reden i Smedager, så er der altså ikke boligmangel for storkene. I løbet af vinteren har storkene.dk sat 50 nye reder op, men alligevel vil de nyankomne forsøge at få reden i Smedager tilbage.

- De vil altid rigtig gerne være det sted, hvor de har været før. Om det er Annika eller Bonnie, så vil de forsøge at være der alligevel. Sådan er det altid med storke, siger Jess Frederiksen.

Der går formentlig ikke længe, inden det nyankomne par vælger at kigge andetsteds efter en bolig, og de kan ende meget tæt på. Udover en anden rede i Smedager ligger også to andre reder lige i nærheden i Ravsted og Havsted, og det kan blive spændende.

- Hvis de bosætter sig tæt på, vil de komme forbi rigtig tit, men de vil ikke være så aggressive, som de har været i dag, hvor en af dem var helt nede på reden. De to par vil nok blive nogenlunde gode naboer - men det bliver nok ikke verdens bedste naboskab, siger Jess Frederiksen.