Nu venter vi på storkeunger: Der kommer ikke flere æg i Smedager

Det er nu fem æg i Smedagerreden, og den tyske stork har dermed lagt det sidste æg for denne sæson.

Den unge tyske hunstork har lagt fem æg i reden i Smedager, og der kommer ikke flere, siger Jess Frederiksen, formand i foreningen storkene.dk:

- Den lagde det første af fem æg den 9. april, og otte dage senere kom det sidste. Den seneste uge er der ikke kommet flere, og det er helt efter bogen, siger storkeforeningens formand.

Fem æg i reden er ifølge Jess Frederiksen også et meget fint antal.

- Mellem fire og seks æg er normalen, så alt ser godt ud i Smedager, og vi kan forvente levende unger også i år.

Unger midt i maj

Nu skal parret så ruge på æggene frem til midten af maj, hvor vi kan forvente, at det første æg klækker:

- Sådan omkring 14.-15. maj, der kan vi forhåbentlig se den første unge i reden, siger Jess Frederiksen.

Se med live fra reden i Smedager.

Bevæger sig kun 15 kilometer om dagen

Medlemmerne i foreningen forventer og tror fortsat på at se hunstorkene Annika og Bonnie i Danmark, men de lader vente på sig. Det dårlige vejr i Østeuropa betyder, at storkene bevæger sig virkelig langsomt op gennem i Europa, hvor de har ikke haft den varme, vi havde i forrige uge. 

- Jeg har i går fået efterretninger om storke med gps-sendere i Polen, der er omkring 200 kilometer fra deres bestemmelsessted. Alligevel bevæger de sig kun omkring 15 kilometer om dagen på grund af kulden og det kolde forår i især Østeuropa, siger Jess Frederiksen.

Æggene er lagt

10. maj er skæringsdato for nye pardannelser

Ifølge Jess Frederiksen begynder vi at nærme os deadline for, hvornår storkene kan nå at finde sammen i par og få unger på vingerne inden efteråret.

- Vi siger, 'vinduet' lukker for pardannelse 10. maj. Hvis det sker senere, begynder sandsynligheden for levedygtige unger på vingerne at være meget lille.