Storkeungerne Astra og Zeneca er fundet døde i gylletank

- Jeg er så ufattelig ked af det, sådan lyder de fra Jess Frederiksen, der er formand hos storkene.dk, da det lørdag formiddag står klart, at de to storkeunger, Astra og Zeneca, er druknet i en gylletank.

- Så mange drømme og så meget arbejde er nu slut, og det er forfærdeligt, siger formand i foreningen storkene.dk, Jess Frederiksen, til TV SYD, da det står klart, at der ikke er håb om, at Astra og Zeneca overlever en tur i en gylletank tæt på deres rede i Smedager.

Begge døde storke er lørdag formiddag hejst op af gylletanken af Dyrenes Bestyrelse vildplejer fra Toftlund med hjælp fra Tinglev Frivillige Brandværn.

Vildplejeren var også klar til at tage storkene med til Vildplejestation i Toftlund, hvis de havde overlevet, men ingen af ungerne stod desværre til at redde.

quote

Så mange drømme og så meget arbejde er nu slut, og det er forfærdeligt

Jess Frederiksen, formand, Storkene.dk

Her forlader Astra og Zeneca reden i Smedager for sidste gang. Det skete fredag morgen.

Jess Frederiksen er i en slags chok efter nyheden om, at storkeungerne er døde. Ungerne er klækket i dagene mellem 14. og 16. maj og er dermed  to og en halv måned gamle, og de var næsten klar til trækket syd på.

- Om to til tre uger ville de have lettet fra reden og begynde deres vintertræk, og vi havde sådan glædet os til at følge Zeneca, der jo havde en GPS-sender på ryggen. Det er virkelig meget sørgeligt, siger Jess Frederiksen.

Storkeungen Zeneca med GPS-senderen på ryggen. Det var den, der ledte storkeeksperterne til ungerne, der desværre begge er druknet i gylletanken.
Storkeungen Zeneca med GPS-senderen på ryggen. Det var den, der ledte storkeeksperterne til ungerne, der desværre begge er druknet i gylletanken.
Foto: Privat

Ungerne var næsten klar til vintertrækket

Det er samme GPS-tracker der sendte melding om, at Zeneca sidst var set i gylletanken fredag formiddag, og da hverken den eller søster Astra var på reden i Smedager natten til lørdag, så frygtede medlemmerne i storkeforeningen for deres liv:

- Det sker desværre ikke sjældent, at storke ryger i gylletanke. Det er sket syd for grænsen også, og det er som oftest den visse død. Det går ret stærkt, men ingen tvivl om, at det ikke er nogen rar død, siger Jess Frederiksen.

Nye unger får GPS-sender påmonteret søndag

Selvom vi ikke får lov at følge Astra og Zeneca, så bliver det, om alt går vel, faktisk muligt at følge andre danskfødte storkeunger på deres træk sydpå.

Søndag eftermiddag får en unge i hver af rederne i Rens og Broderup nemlig påmonteret samme type GPS-tracker som Zeneca havde på ryggen. Også de bliver mulige at følge via Animal Tracker.