Storkevenner har stemt: Det kommer ungerne til at hedde

​​​​​​​SMS-afstemningen om navnene til de to storkeunger i Smedager er slut. Knap 1.500 seere deltog, og vinderen fik en tredjedel af stemmerne.

Storkevennerne har talt!

De to storkeunger i Smedager har fået deres navn efter en sms-afstemning.

Og ligesom vi menneskers liv har været præget af coronaen det sidste halvandet års tid, så har coronaen også spillet ind på navnevalget.

For med en tredjedel af stemmerne vandt forslaget om at kalde storkene for Astra og Zeneca.

Valget stod mellem Søren og Mette, Kaj og Andrea og Hans og Grethe og altså Astra og Zeneca.

Sådan fordelte stemmerne sig

1. pladsen: Astra & Zeneca - 493 stemmer (34 %)

2. pladsen: Søren & Mette - 344 stemmer (23 %)

3. pladsen: Kaj & Andrea - 329 stemmer (22 %)

4. pladsen: Hans & Grethe - 311 stemmer (21 %)

I alt 1.477 stemmer

Det er selvfølgelig medicinalvirksomheden AstraZeneca, der har inspireret storkevennerne til de to nye navne.

AstraZeneca har produceret en af de vacciner, som i nogle dele af verden er i brug til bekæmpelsen på coronavirus. 30. marts fik covid-19-vaccinen fra AstraZeneca et egentligt lægemiddelnavn og hedder nu Vaxzevria.

I Danmark indstillede vi brugen af vaccinen fra AstraZeneca 14. april som fast del af vaccinationsprogrammet efter meldinger om blodpropper. 

3. maj meldte Sundhedsstyrelsen så ud, at der var kommet en tilvalgsordning for vacciner uden for vaccinationsprogrammet - vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson&Johnson.

Astra er hunnen, Zeneca er hannen

Storkeungerne er ringmærket. Hunnen Astra har nummer 1E42. Hannen Zeneca har nummer 1E43 og er desuden også udstyret med en GPS-sender, så man kan følge hans færden.

Tidligere på ugen blev hunstorkeungen Astra skræmt væk af en mand, der nærmede sig reden. I den forbindelse fremhævede Mogens Lange fra foreningen Storkene.dk, at man ikke skal nærme sig reden.

- Når vi er i denne fase, skal man holde sig væk fra reden. Man skal faktisk blive ude bagved stålporten ind til området, hvor reden befinder sig, understreger Mogens Lange.

Selvom storkeungerne er flyvemodne, så er det ifølge Mogens Lange vigtigt, at de frivilligt tager springet for at mærke, om vingerne kan bære dem.

Astra var væk i et par timer, før hun igen landede i reden omkring klokken 17.

Ved middagstid fredag var også Zeneca ude at flyve for første gang - frivilligt.

Fakta om navnene Astra og Zeneca

ASTRA:

  • Astra er et pigenavn og betyder stjerne på latin.
  • I januar 2021 var der ifølge Danmarks Statistik ti piger med fornavnet Astra i Danmark. En stigning på tre i forhold til 2020.
  • Astra er dermed et meget sjældent navn i Danmark.


ZENECA:

  • Er ikke et godkendt fornavn i Danmark.
  • Lucius Annaeus Seneca (født ca. 4 f.Kr., død 65 e.Kr.) - også kendt som Seneca den yngre - var en romersk filosof, forfatter, politiker og lærer for kejser Nero.


Kilde: Den store danske

Tidligere storkenavne

Det har tidligere været kutyme, at storkeungerne fra Smedager blev opkaldt efter karakterer i Astrid Lindgrens forfatterskab. Dén tradition blev ført videre sidste år, da storkeungen her blev Ronja - opkaldt efter Astrid Lindgrens Ronja Røverdatter.

Siden 2016 er i alt otte unger opkaldt efter nogle af Astrid Lindgrens figurer. Anna og Lotte, som ungerne sidste år kom til at hedde, får nok de fleste til at tænke på de to dukker fra børne-tv. Men navnene er heller ikke fremmede for Astrid Lindgren-fans, da de også findes i fortællingerne om ’Alle vi børn i Bulderby’ og ’Lotte fra Spektakelmagergade’.

Dengang vandt forslaget om at kalde storkeungen Ronja suverænt med 76 procent af stemmerne.