Sidste chance: Nyt storkepar i Smedager skal have navne - stem på dine favoritter

Nu kan du stemme på et af fem bud på nye navne til storkeparret i Smedager. Sidste frist for at stemme er onsdag den 10. juni kl. 10.00.

Tulli & Pan, Be & Sætter og Tyv & Knægt. Fantasien kender ingen grænser i de mere end 2.200 forslag til det nye storkepars navne, som TV SYD har modtaget i den forgangne uge.

Nu er det så op til TV SYDs seere at finde frem til navne til det nye storkepar, der med stor sandsynlighed vender retur til den sønderjyske rede i Smedager. 

I samarbejde med Storkene.dk har TV SYD blandt de mange forslag fra seerne fundet frem til de fem navnepar, som der nu skal stemmes om:

1. Bonnie & Clyde

2. Hans & Grethe

3. Søren & Mette

4. Ronja & Birk

5. Frederik & Mary

Sådan stemmer du på storkenes navne

Sms Stork 1 til 1245 for at stemme på Bonnie & Clyde
Sms Stork 2 til 1245 for at stemme på Hans & Grethe
Sms Stork 3 til 1245 for at stemme på Søren & Mette
Sms Stork 4 til 1245 for at stemme på Ronja & Birk
Sms Stork 5 til 1245 for at stemme på Frederik & Mary

Eksempel:
Vil du stemme på Frederik & Mary, skriver du Stork 5 i en sms og sender den til 1245.
(husk mellemrum mellem Stork og tal)

Sådan stemmer du på navnet til de nye storke i Smedager.
Video: Lasse Lund Hansen

Seerne har med deres mange forslag taget afsæt i eksempelvis tv-serien Matador og filmene med Olsen Banden, kongehuset og coronakrisen med forslag som Keld & Yvonne og Søren & Mette. 

Storkeparret, der for godt en måned siden nærmest fjendtligt overtog reden i Smedager fra Annika efter Tommys død, bliver på mandag den 8. juni officielt et par i storkeforstand efter fire uger i samme rede. 

Ingen af de to storke er ringmærket og derfor umulige at stedfæste. Storkeeksperterne fra Storkene.dk slår dog fast, at fuglene med stor sandsynlighed stammer fra enten Tyskland eller Holland, hvor bestanden de seneste år har været så enorme, at det ikke har været muligt at ringmærke de mange unger. Det sker normalt i fem ugers-alderen.

Historien bag navnene

Bonnie & Clyde:
Bonnie Parker og Clyde Barrow var et berygtet forbryderpar, der rejste rundt i USA i 1930'erne.  Parret foretrak at røve små butikker eller benzinstationer på landet og menes at have dræbt flere civile og mindst ni politifolk. De blev til sidst overmandet og dræbt af politiet i staten Louisiana 23. maj 1934. De blev kun 23 og 25 år gamle.
I filmen af samme navn fra 1967 spillede Faye Dunaway og Warren Beatty hovedrollerne.

Hans & Grethe:
Et velkendt tysk eventyr af Brødrene Grimm udgivet i 1812. Hans og Grete er en ung bror og søster, der efterlades af deres fattige forældre dybt inde i en skov, hvor de efterfølgende farer vild og tages til fanges af en menneskeædende heks.

Søren & Mette:
Dette populære forslag dækker over to berømte par: Søren og Mette fra læsebøgerne i Folkeskolen samt corona-krisens to hovedpersoner sundhedsstyrelsens chef Søren Brostrøm og statsminister Mette Frederiksen, som vi har oplevet sammen til mange pressemøder.

Det kendte læsesystem "Søren og Mette" fylder i denne måned 60 år. Fra 1960 til 1980 lærte 60-70 procent af alle danske børn at læse ved hjælp af "Søren og Mette".

Ronja & Birk:
En roman fra 1981 af den svenske forfatter Astrid Lindgren, hvis forfatterskab tidligere har været omdrejningspunktet for at navngive storke i Smedager.
Romanen handler om pigen Ronja, som vokser op blandt en røverbande, der holder til i en borg i skovene et sted i Skandinavien i den tidlige middelalder. Hun knytter bånd til drengen Birk, der er eneste søn af hendes fars modstander. Børnene bliver venner og uadskillelige. Deres venskab er hemmeligt, men på et tidspunkt bliver børnene taget til fange af hinandens rivaliserende familier og må udveksles. Til slut opgiver familierne deres stridigheder, og alle bliver genforenede.

Frederik & Mary:
Kronprinsparret Frederik og Mary er det royale indslag i navnekonkurrencen, og parret behøver vist ingen nærmere introduktion. De tilbringer deres sommerferier på Gråsten Slot og færdes en del i det syd- og sønderjyske. Navnekonkurrencen begyndte iøvrigt på Frederiks 52 års fødselsdag tirsdag den 26. maj.

Det har seerne tidligere døbt storkeungerne

Anna & Lotte - 2019

Alma, Anton & Line - 2018

Alfred - 2017

Pippi – 2016

Fra 2011 - 2015 har ungerne ingen navne fået. Alle unger er ringmærket.

Sådan stemmer du pr. sms

Med et velbegrundet håb om at de dukker op i reden igen næste år, får TV SYDs seere nu mulighed for at bestemme, hvad storkene skal hedde. 

Du kan nu stemme på et af fem forslag, som TV SYD har udvalgt blandt de mange indsendte bud.

Du kan sms-stemme frem til onsdag den 10. juni kl. 10.00. Det er kun muligt at stemme én gang pr. mobilnummer. Det er ud over almindelig sms-takst gratis at stemme.