Uerfarne storke kan med lidt held få en unge eller to på vingerne

Lige nu ligger det nye storkepar i Smedager og ruger på en propfuld rede med både egne og Annika og Tommys æg. Det er noget rod, men der kan godt komme en storkeunge eller to i reden ud af anstrengelserne.

Parret, som efter Tommys død har fordrevet Annika fra reden i Smedager, har travlt med at ruge på otte æg. Det seneste blev lagt mandag aften og betyder, at reden er propfuld.

quote

De ligger på alle æggene, simpelthen fordi de er unge og uerfarne.

Mogens Lange, storkene.dk, Vorbasse

Det er ikke kun egne æg, de ligger på. De har nemlig kun lagt de tre af dem. De ruger også på fem af Annika og Tommys oprindelige seks æg, også selvom disse æg med sikkerhed ikke længere indeholder levende unger.  

- De ligger på alle æggene, simpelthen fordi de er unge og uerfarne, fortæller Mogens Lange fra storkene.dk.

Unge og uerfarne ruger de på andres æg

Det nye storkepar, som nok må siges at have vundet kampen om reden i Smedager efter Tommys død og Annikas flugt, var egentlig ved at rydde op i reden tirsdag i sidste uge – det vil sige skille sig af med Annika og Tommys seks æg – ved at spise en død unge fra et af æggene samt skubbede et andet hen til redekanten, men af en eller anden årsag gjorde de ikke arbejdet færdigt.

- Hvis de havde været mere erfarne storke som Tommy eller Annika, ville de på få minutter have ryddet reden for at gøre plads til eget afkom. De ville aldrig ruge på andet end egne æg, siger Mogens Lange.

Efter de unge storkes halvhjertede oprydningsforsøg lagde den nye hunstork det første af indtil nu tre egne æg i reden natten til onsdag den 13. maj. Og så gik rugeriet på alle æggene ellers for alvor i gang, og parret ligger nu på skift på både egne æg og altså også Annika og Tommys fem tilbageværende æg.

Kan ikke kende forskel på dit og mit

- Det er de nødt til. Det er deres instinkt at gøre det, da de jo ikke kan kende forskel på ’vores’ og ’deres’ æg, forklarer Mogens Lange, som også tror på, vi med lidt held kan få en levende unge eller to fra det nye par at se i Smedager.

- Selvom de er uerfarne, og deres parringer måske også nogle gange har været lidt hjælpeløse, så kan der bestemt godt være et æg eller to, der er befrugtet, og som dermed vil klække, så det går vi spændt og venter på.

Måske unger til juni

Hvis det sker, så kan vi forvente unger i Smedager i midten af juni. Og de sene sommer-storkeunger kan godt nå at komme på vingerne inden efteråret kommer, vurderer Mogens Lange.

- De får så ikke så lang tid til at øve sig i at flyve, men det er ikke en umulig mission for det unge par at opfostre en unge eller to, men vi skal ikke forvente flere end det, hvis det altså sker.

Mogens Lange tror, at hvis der kommer unger i reden, så bliver de andre æg simpelthen bare jogget ned i bunden af reden.

- Det er lidt noget rod, men det er nok det, der vil ske.