TV der bevæger dig

Året ghettoliste udkommer i dag med nye kriterier

Igen i år er landets udsatte boligområder blevet målt og vejet. Her er de nye kriterier for at komme på årets ghettoliste.

Sundparken opfyldte tre kriterier for at være en ghetto på sidste års ghettoliste. Foto: Pernille Leftes

I dag udkommer listen over landets ghettoer, men i år er kriterierne, for hvilke boligområder der kommer på listen, strammet.

I Syd- og Sønderjylland var der på sidste års liste seks boligområder på ghettolisten:

  • Nørager/Søstjernevej m.fl. i Sønderborg
  • Stengårdsvej i Esbjerg
  • Sundparken i Horsens
  • Munkebo og Skovvejen/Skovparken i Kolding
  • Finlandsparken i Vejle

Læs også Egon har boet i Sundparken i 31 år - nu kæmper han mod ghettostempel

For at komme på ghettolisten skal boligområdet have mindst 1.000 beboere, og andelen af indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande skal overstige 50 procent. Derudover skal to ud af fire kriterier være opfyldt:

  1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 pct. opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år.
  2. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.
  3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe.
  4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

I år er punkterne om uddannelsesniveau og antal dømte blevet strammet.

Læs også Kommuner får dispensation: Slipper for skrappe ghetto-regler

I Syd- og Sønderjylland står alle områder undtagen Nørager/Søstjernevej m.fl. i Sønderborg på den såkaldte hårde ghettoliste, som indeholder de områder, der har ligget på ghettolisten i over fire år.

Mest sete på tvsyd.dk