Gymnasiepanel hjælper forskere med at vinde 2 millioner kroner

Til Et Sundere Syddanmark dyster forskere om at vinde støtte til netop deres forskningsprojekt. I dag var gymnasieelever klar til at hjælpe forskerne i den rigtige retning.

Det kan være rart at få en ekstra hjælpende hånd. 

Især hvis der er to millioner kroner på højkant. 

quote

Jeg skal hjælpe forskerne med at vinde to millioner kroner

Jonas Teitgen, 3.h, Odense Tekniske Gymnasium

Det er netop den hjælpende hånd, som 102 gymnasieelever i dag fik lov til at tilbyde, da de var med i et panel for at hjælpe forskere i Et Sundere Syddanmark. 

- Jeg skal hjælpe forskerne med at vinde to millioner kroner, siger Jonas Teitgen, der går i 3.H på Odense Tekniske Gymnasium. 

Hvad er Et Sundere Syddanmark?

Et Sundere Syddanmark er et samarbejde mellem Region Syddanmark, Syddansk Universitet, TV 2/FYN, TV SYD og regionens fem sygehuse.

De fem deltagende sygehuse er Odense Universitetshospital, Sygehus Lillebælt, Sydvestjysk Sygehus, Sygehus Sønderjylland og Psykiatrien i Region Syddanmark.

Det er regionsrådet i Region Syddanmark, som har oprettet en pulje på to millioner kroner, der skal doneres til forskning på tre områder, som første-, anden- og tredjepladsen i konkurrencen har valgt. Det er borgerne, der i sidste ende afgører, hvilke forskningsområder der skal satses på.

Fem forskningsprojekter er med i konkurrencen om støtten på to millioner kroner, og gymnasieeleverne mødtes i dag med forskerne på Syddansk Universitet i Kolding. 

- Jeg synes forskningen er vigtig for at kunne se udviklingen og få mere viden om tingene. Ellers går vi i står i samfundet, siger Jonas Teitgen, der så nærmere på et projekt fra Sygehus Sønderjylland.

Jonas Teitgen (til venstre) er sammen med sin gruppe med til at udfordre projekterne til årets Et Sundere Syddanmark.
Jonas Teitgen (til venstre) er sammen med sin gruppe med til at udfordre projekterne til årets Et Sundere Syddanmark.

Konkurrerende nysgerrighed

Formålet med gymnasiepanelet er at introducere eleverne til forskningen og på den måde afmystificere hele miljøet.

- Det er den dag, som eleverne synes er sjovest, fordi de bliver taget alvorligt, og de snakker med en rigtig forsker. Så dette er en rigtig god dag, og de er velforberedte, når det kommer, siger Berit Elisabeth Alving, der er projektleder på gymnasiepanelet på SDU Kolding.

Konkurrencen er dog ikke kun for forskerne - eleverne dyster nemlig også om at have lavet den bedste præsentation for forskerne.

Karin Jeppesen er forskningsleder på projektet Sov Godt.
Karin Jeppesen er forskningsleder på projektet Sov Godt.

Et nervøst møde

I alt var 27 grupper med. Hver havde valgt et af de fem forskningsprojekter, som de dykkede ned i. 

I Jonas Teitgens gruppe havde de valgt at stille forskeren kritiske spørgsmål, som de måske ikke selv havde tænkt over - men de havde bare 15 minutter til at præsentere deres undring og deres forslag til forskeren.

- Man bliver lidt nervøst nu, siger Jonas Teitgen, inden de skal møde forskeren Karin Jeppesen.

Deres gruppe har dykket ned i projektet Sov Godt, et projekt, der forsker i at forbedre behandlingen af obstruktiv søvnapnø, en lidelse, der gør at man ikke trækker vejret ordentligt om natten.

Om Jonas Teitgens gruppes præsentation vinder gymnasiepanelet konkurrence finder de ud af til finalen torsdag den 27. september.