Hurtig reaktion er altafgørende ved hjertestop: Sådan gør du

Selvom en hjertestarter er fremmed for mange, er langt de fleste danskere klar på at yde den førstehjælp, de kan, viser en ny undersøgelse.

Hvordan vil du agere, hvis du ser en person falde om og se livløs ud? Vil du stivne, råbe om hjælp eller gå hen til den livløse person?

Der kan være mange reaktioner, og reaktionstiden er altafgørende for en person med hjertestop. 

Står en dansker overfor en person med hjertestop udenfor et hospital, vil 78 procent yde genoplivning, så godt som de nu kan.  

Det viser en ny undersøgelse fra Gallup foretaget af Hjerteforeningen.

Sammenlignet med undersøgelser fra resten af verden, viser det, at danskerne ligger i toppen internationalt, når det gælder om at handle.

- Vi har en stor grad af ansvarsbevidsthed, for hvad nu hvis det var mig? Så det er faktisk virkelig flot, at det er 8 ud af 10 danskere, der tør træde til, siger Rikke Primdahl, der er seniorprojektleder på akutområdet i Hjerteforeningen.

Konkret har Hjerteforeningen oplevet en stigning på 200 procent i antallet af tilmeldinger til sine genoplivningskurser i perioden umiddelbart efter Christian Eriksens kollaps under EM.

Men hvad skal man gøre, hvis man oplever en person blive livløs?

Det guider Rikke Primdahl os til her.

quote

Her er det vigtigste budskab, at man ikke kan gøre noget galt.

Rikke Primdahl, seniorprojektleder, Akutområdet

Se, lyt og føl

Hvis man ser en person falde om, er det første, man skal gøre, at undersøge bevidstheden. Tag fat i skuldrene, rusk og råb: ’Er du okay?’

Hvis der ikke kommer en reaktion, skal man kontrollere vejrtrækningen ved at se, lytte og føle.

Hæver brystkassen sig? Kan du høre en vejrtrækning? Kan du mærke en ånde på din kind, hvis du kommer helt tæt på?

Hvis der ikke er tegn på vejrtrækning, skal man gå i gang med hjertemassage.

- Her er det vigtigste budskab, at man ikke kan gøre noget galt. Det vigtigste er at gøre noget, siger Rikke Primdahl.

30 tryk og 2 pust

Før man går i gang med hjertemassagen, er det vigtigt at ringe 112. 

Hvis man er alene, bliver man guidet af alarmcentralen til at påbegynde hjertemassage, hvor man skal tælle 30 tryk og herefter to pust for at sikre blodcirkulation og kunstigt åndedræt.

Er man flere personer ved den bevidstløse person, kan én begynde hjertemassagen, mens en anden løber efter en hjertestarter.

- En hjertestarter er fremmed for mange, men man skal turde kaste sig ud i det, for det øger chancerne for at overleve, siger Rikke Primdahl.

Hjertemassagen bør fortsætte, indtil ambulancen kommer, eller der er livstegn.

Får man livreddende førstehjælp, overlever én ud af syv. Får man livreddende førstehjælp og stød af en hjertestarter, overlever næsten én ud af tre ifølge Hjerteforeningen.