Julelys eller ej? Når glæden udfordres af en firedoblet elregning og ‘el-skam’

Mens elpriserne stikker af, sidder julelys-elskerne og regner. Nogle holder fast i flere tusinde dioder. Andre er bange for at blive udskammet for frådseri.

Sidste december brugte David Köster Graversgaard fra Kruså 800 kroner mere i strøm end de 11 forrige måneder af 2021.

Den ekstra strøm gik til 35.000 dioder, som lyste hans hus og have op. I år bliver ingen undtagelse - heller ikke selvom elregningen højst sandsynligt bliver fire gange så dyr.

- Vi skal pynte op, ligesom vi plejer, og jeg har endda købt en lille smule. Jeg har nemlig sat mig for, at der hvert år skal ske noget nyt, og energikrise eller ej bliver i år ingen undtagelse, fortæller han og tilføjer, at den ekstra strøm til julelys ikke kommer til at påvirke familiens økonomi.

quote

Samtidig er jeg også bange for at blive ‘el-skammet’ af andre, og frygter lidt, at folk vil klippe ledningerne over på julelyset

Styler Asmussen, Sønderborg

Forberedelserne begyndte David Köster Graversgaard allerede i maj. Med 72 sange med tilhørende lysshow er der meget, som skal programmeres.

Traditionen tro tænder familien sine lys sidste weekend i november, og her forventer han samme store opbakning som de seneste år.

David Köster Graversgaard programmere selv sit lysshow, så lyskæder og musik passer sammen. Han har 72 numre programmeret.

Det er også netop opbakningen fra nær og fjern, som retfærdiggør at bruge store mængder ekstra strøm i denne tid, hvor særligt elforsyningen er udfordret, mener han.

- Det er ikke frådseri. Ikke når man holder det op imod, hvor meget glæde det bringer, siger han og pointerer, at der sidste år mødte mere end 150 personer op for at se lysene blive tændt.

- Man hører børnene juble, og hvert år får jeg henvendelser fra plejehjem, der gerne vil ud for at se lysene. Så jeg vælger glæden frem for at spare.

Frygter for ‘el-skam’

Helt så stålfast er Styler Asmussen i Sønderborg ikke. Sidste år havde han 274 meter lyskæde på taget, og selvom planen stadig er at pynte op i år, skal han først have regnet på, hvor meget dyrere det bliver.

For at undgå en kæmpe elregning har han også overvejet en alternativ løsning. Nemlig at sætte en mini-vindmølle op, som kan generere strøm til julelyset.

- Samtidig er jeg også bange for at blive ‘el-skammet’ af andre, og frygter lidt, at folk vil klippe ledningerne over på julelyset, siger han.

Spørgsmålet om elregning og den mest fornuftige brug af strøm betyder også, at de på den ellers oplyste Lundhusvej i Vejle, nu overvejer, hvad der skal ske i december.

- Vi har ikke afklaret endnu, hvad vi kommer til at gøre. Der vil på et tidspunkt komme en officiel udmelding på vores facebookside ‘Jul på Lundhusvej’, fortæller Danny Aagaard, som er en af de beboere på Lundhusvej, der tidligere har pyntet meget op.

Her må de undvære

Selvom Bianca Thaisen fra Skovby på Sydals udelukkende bruger LED i sine 15-20.000 julelys, så bliver de ikke tændt i år.

Hun har regnet på det, og elregningen for december ville blive 1.000 kroner dyrere i år end sidste år.

- Det, synes vi ikke, at vi har råd til, og det er vi meget kede af, for det ville have været tiende år, hvor vi pynter op, siger hun.

Julelys på Lundhusvej i Vejle i 2019.
Naboerne på Lundhusvej i Vejle har endnu ikke besluttet, hvad der skal ske med årets julelys. Sådan her så det ud i 2019.
Foto: TV SYD Arkiv

I december plejer der at hænge lysende julemænd og istapper rundt langs gavlen af Bianca Thaisens hus, og sidste år lavede hun endda en sti gennem haven, så folk kunne gå rundt blandt dekorationerne.

- Det er virkelig øv-bøv, for der er mange traditioner forbundet med julelysene, og så spreder de glæde i en mørk tid, men i år må vi undvære, siger hun.