Landbrugsformænd om traktor-demo: - Det kan give bagslag

To landbrugsformænd mener, at lørdagens traktor-demonstrationer i Aarhus og København kan ende med at give bagslag.

Lørdagens traktor-demonstrationer i Aarhus og København har skabt lange konvojer med den ene store traktor efter den anden. Men selvom det kan se ud som om, landbruget taler med én stemme, så er der ikke entydig opbakning hjemme i Syd- og Sønderjylland.

- Man skal passe på, man ikke generer mere end højest nødvendigt. For byens folk skal jo også have weekend og have ro til det, de skal gøre. Det kan føre til trafikpropper og være til gene for dem, der bor i byen, og som vi gerne skal have en forståelse fra, siger Mogens Dall, der er formand i LandboSyd, som repræsenterer omkring 750 landmænd i Syd- og Sønderjylland.

34 sønderjyske traktorer tog fredag færgen Fynshav-Bøjden på vej mod København.
34 sønderjyske traktorer tog fredag færgen Fynshav-Bøjden på vej mod København.
Foto: Tue Wettergreen-Paltorp, TV SYD

Mogens Dall mener, at der er risiko for at miste den sympati, som han mener, landbruget nyder hos befolkningen oven på regeringens og myndighedernes håndtering af mink-aflivningerne.

- Det er en knivsæg. For man kan gå fra, at man har medvind i befolkningen og sympati for landbrugets situation, til at "nu fylder de også det hele", og "nu kan jeg ikke komme til købmanden". Man skal holde sig på den rigtige side i en demonstration og komme ud med budskabet i stedet for at generere folk, lyder det fra Mogens Dall.

quote

Vi vil ikke fremstå som glubske ulve.

Hans Christian Gæmelke, formand, Jysk Landbrug

Jysk Landbrug i mail: - Deltag ikke i demo

Synspunkterne bakkes op af Hans Christian Gæmelke, der er formand i Jysk Landbrug, der repræsenterer knap 1.000 landmænd. I en mail opfordrede han tidligere på ugen sågar sine medlemmer til ikke at deltage i demonstrationen:

- Vi skal være forsigtige med at skabe unødig gene for befolkningen, da folkestemningen let kan ændres til det negative. Vi har en fantastisk opbakning omkring vores erhverv lige pt. (...) På trods af at minkbranchen er ekstremt hårdt ramt og processen har været helt forfærdelig og i strid med Grundloven, vil jeg opfordre mine medlemmer til ikke at deltage i demonstrationer i de store byer på lørdag, står der blandt andet i mailen.

Vi skal ikke fremstå grådige forud for en forhandlingssituation, og vi vil ikke fremstå som glubske ulve, siger Gæmelkes som svar på, hvorfor han sendte mailen ud.

- Hvad er problemet?

Mogens Dall fremhæver blandt andet risikoen for at sende et forkert signal ved at komme kørende i dyre traktorer.

- Så tænker de jo, at "når du kan køre i sådan en stor, fin traktor, hvad er så problemet"? Men problemet er jo fremtiden, for så er der ikke råd til den store traktor, der trækker læsset i Danmark, siger Mogens Dall.

Alligevel forstår han dog sine kollegers frustration, som han også mener er velberettiget.

- Jeg ville aldrig stille mig foran en traktor og sige "lad være med det". Det er enhver mands ret at udtrykke sig, og jeg forstår udmærket frustrationen og afmagten i landbruget, siger formanden for LandboSyd.