Da hun var hårdest ramt af depression og angst, havde hun aldrig forestillet sig det liv, hun har i dag

Det kan være svært at komme tilbage på arbejdsmarkedet, når man kæmper med psykisk sygdom. Derfor udvider Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering nu indsatsten for at få psykiatriske patienter i arbejde.

Grin og latter fylder luften på legepladsen. Henne ved gyngestativet har 33-årige Lena Eichner Ehmsen travlt med at give de fnisende piger et skub med på vejen. En arm til hvert barn. Frem og tilbage.

Sådan ser Lenas hverdag ud cirka otte timer om ugen. Hun arbejder hos Den Danske Børnehave i Løgumkloster.

- Børnene de er altid glade for at se mig. De kommer altid og siger hej Lena, og så får jeg en krammer, fortæller en smilende Lena.

For bare et år siden var virkeligheden dog en helt anden. Da var hun sygemeldt og havde mildest talt svært ved at se sig selv tilbage på arbejdsmarkedet. 

Takket være et samarbejde mellem lokalpsykiatrien i Region Syddanmark og Tønder Kommune er Lena igen kommet tilbage på arbejde.

Lena Eichner Ehmsen havde ikke turdet håbe på, at hun den dag i dag er tilbage på arbejdsmarkedet.
Lena Eichner Ehmsen havde ikke turdet håbe på, at hun den dag i dag er tilbage på arbejdsmarkedet.

En svær tid

I 2021 blev Lena ramt af depression og slem angst i sådan en grad, at hun blev sygemeldt.

Det var en tid, som hun beskriver som trist og mørk. Og en tid som hun faktisk har svært ved at beskrive.

- Man skal nok selv have prøvet at være deprimeret for rigtig at kunne forstå det, forklarer hun.

Det var her, Lena første gang mødte lokalpsykiatrien, og efter et år i behandling begyndte tingene igen at se lysere ud. Hun følte sig klar til at komme tilbage, og her stod lokalpsykiatrien Tønder og Tønder Kommune klar til at hjælpe.

- De har været rigtig gode til at hjælpe mig med igen at kunne se værdi i mig selv, så jeg igen kunne se mig selv tilbage på arbejdsmarkedet.

Psykiatrien i Danmark

Alle landets offentlige hospitaler og sygehuse styres regionalt. Regionens psykiatriske afdelinger kendes også som psykiatrien, lokalpsykiatrien eller behandlingspsykiatrien.

Psykiatrien har ansvar for:

  • Udredning og diagnosticering

  • Behandling

  • Akut hjælp gennem den psykiatriske akutmodtagelse

  • Psykoedukation til pårørende gennem Psykinfo

  • Rådgivning om behandling gennem Psykinfo

Du kan få et overblik over de forskellige psykiatriske afdelinger her.

Kilde: bedrepsykiatri.dk

En hjælpende hånd

Samarbejdet mellem lokalpsykiatrien i Region Syddanmark og Tønder Kommune er en del af indsatsen kaldet IPS. Det står for 'Individuelt Planlagt job eller uddannelse med Støtte'.

Indsatsen skal skabe et stærkere samarbejde mellem psykiatrien og kommunen, så de kan løfte opgaven om at få de psykiatriske patienter tilbage ud på arbejdsmarkedet. Før var det kun patienter over 30, der kunne komme i betragtning, men nu kan også patienter under 30 nyde godt af den hjælpende hånd.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har bevilliget penge til en ny indsats i en håndfuld kommuner. I det syd- og sønderjyske kan Aabenraa, Vejle og Tønder nyde godt af bevillingen.

Lena Eichner Ehmsen håber på at snart at finde sig et fleksjob, så hun kan få flere timer.
Lena Eichner Ehmsen håber på at snart at finde sig et fleksjob, så hun kan få flere timer.

- IPS-tilbuddet er et evidensbaseret tilbud, og derfor synes jeg, at det er rigtig ærgerligt, at det ikke er mere udbredt i de forskellige kommuner. Det er helt klart et godt eksempel på, at man kan lave bedre samarbejder omkring psykiatri og bedre forebyggelse mod, at mennesker i psykiatrien bliver mere syge, siger Anne Skau Styrishave, der er næstformand i Psykiatriudvalget i Region Syddanmark (R).

Psykiatrien og de lokale jobcentre tager altså patienterne i hånden og guider dem gennem den uoverskuelige jobjungle. Her lander patienterne forhåbentligt så i et arbejde, som passer lige til dem, og det som de kan rumme i deres hverdag.

- Det bedste er helt klart det, at vi bliver vurderet individuelt. Hvad er det, jeg kan? Hvad er mine styrker, og hvor er mine svage punkter? forklarer Lena Eichner Ehmsen.

Hvad er IPS?

IPS (Individuelt Planlagt job eller uddannelse med Støtte) er en beskæftigelsesindsats, der er målrettet mennesker med en psykisk lidelse eller psykisk sårbarhed, og som er motiverede for at komme i job eller uddannelse. IPS-indsatsen kommer oprindeligt fra USA, og metoden er i dag tilpasset danske forhold og lovgivning. IPS er en evidensbaseret metode, der hjælper flere i job eller uddannelse end andre tilsvarende indsatser.

Det er målet, at mennesker, der deltager i IPS,-indsatsen, starter og fastholdes i ordinær beskæftigelse eller uddannelse. Det er IPS-kandidatens motivation for at komme i job og ønsker for fremtiden, der sætter retningen for kandidatens vej tilbage i arbejde.

Du kan læse mere om indsatsen her.

Kilde: ipscenterdanmark.dk

En ny chance

- Der er en stor procentdel af dem, som vi har haft igennem de sidste to år, der er kommet ud i ordinære jobs, siger Hanne Bruun Jensen, der er oversygeplejerske i lokalpsykiatrien i Tønder.

Det har ført mange gode ting med sig. I hvert fald for Lena Eichner Ehmsen. Værdi, bekræftelse og selvværd er nogle af de ord, hun selv bruger.

- Jeg føler mig noget værd. Da jeg gik derhjemme, og det hele var lidt trist, kunne jeg godt føle mig lidt betydningsløs. Især på arbejdsmarkedet, hvor jeg ikke biddrog med noget, understreger hun og fortsætter:

- Vi er i gang med at søge fleksjob, og så håber jeg, at jeg i fremtiden kan komme længere op i timer.

Indtil videre er 47 borgere tilknyttet IPS-ordningen, hvoraf 20 er kommet i beskæftigelse eller uddannelse.