Anklager rystet over tidligere ansat i politiet: - Det er hjerteskærende

En tidligere ansat IT-medarbejder ved Østjylland Politi er tiltalt for at krænke og hacke tidligere kolleger, venner, bekendte og tilfældige privatpersoner i en periode på over ti år.

En nu tidligere IT-ansat i Østjyllands Politi er tiltalt for at hacke og forsøge at hacke 140 politi-kollegers telefoner.

Han er også tiltalt for at tilgå krænkende indhold i politisager, oplyser Fyns Politi i en pressemeddelelse.

Misbrug af stilling

Han har under påskud af at skulle undersøge blandt andet de ansatte iPhones hacket dem og derved fået adgang til intime, private billeder.

Ifølge anklageskriftet, som TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i, har episoderne fundet sted i både Horsens, Aarhus og Randers i perioden fra 2010 til 29. marts 2021.

Han er tiltalt for "under skærpende omstændigheder at have misbrugt sin stilling som IT-medarbejder ved Østjyllands Politi".

Den 42-årige tidligere ansatte er også tiltalt for gennem et nøglehul til et omklædningsrum på politigården at have optaget billeder af en kvindelig medarbejder, mens hun klædte om.

Nogle af de ansatte er hacket én gang, mens andre er helt op til 30 gange.

Tiltalt for adskillige forhold

Der er rejst tiltale for i alt 12 forhold, som både er begået mod tidligere kolleger, venner og bekendte og mod tilfældige privatpersoner, som han købte brugte harddiske af, fra hvilke han gendannede og tilegnede sig privat og blufærdighedskrænkende indhold.

Desuden er han tiltalt for godt 100 tilfælde af uberettiget adgang til politiets efterforskningsmateriale. På den måde har han i flere tilfælde genkrænket kvinder ved at skaffe sig adgang til det blufærdighedskrænkende materiale, der indgik i sagerne.

Han har blandt andet tilgået fortroligt materiale i politiets systemer uden berettiget beføjelse. Det har han tilgået i sager om voldtægter, manddrab og en sædelighedssag med et barn under 15 år. Dermed er der også tiltale for at besidde børnepornografisk materiale.

- Det er en meget omfattende sag, der handler om både tillidsbrud mod kolleger på politigården og krænkelser af private borgere, siger senioranklager Maria Fanø-Fredløkke, der skal føre sagen i retten, til Ritzau. 

Brud på tilliden 

Den tiltalte har på ulovlig vis fået adgang til blufærdighedskrænkende materiale og billeder hos en lang række private borgere, der har afleveret for eksempel telefoner i straffesager.

- Det skærer personligt mig i hjertet, for der skal være tillid til politiet. Når man afleverer materiale i en straffesag, er der ingen, som kigger det igennem, foruden dem, der skal, siger Maria Fanø-Fredløkke til Ritzau. 

Sagen ligger ved Fyns Politi, da Østjyllands Politi ikke må undersøge sig selv.