10.000 danskere forventes smittet med corona om dagen - nu skal soldater hjælpe med at teste

Statens Serum Institut (SSI) forventer 10.000 nye smittede om dagen. Nu sætter Forsvaret 400 soldater ekstra ind for at hjælpe med at coronateste.

Forsvaret, Hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen sætter yderligere 400 folk af til at hjælpe med test- og vaccinationsindsatsen, fordi regionerne har bedt om hjælp. I sidste uge blev der indsat omkring 250 til at hjælpe.

Det oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

- Vi står igen i en ekstraordinær situation, der kalder på en ekstraordinær indsats. Og den er vi selvfølgelig parate til at løfte, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) i meddelelsen.

Hjælpen går til at lette test- og vaccinationspresset over jul og nytår, og den kommer fra en række myndigheder under Forsvarsministeriet. Det er både fra Beredskabsstyrelsen, Forsvaret og Hjemmeværnet.

De skal hjælpe med at udføre opgaver inden for podning, logistik og vaccination. De uddannes til det og arbejder under sundhedsfagligt opsyn, fremgår det.

10.000 dagligt smittede

Hjælpen kommer nu, hvor SSI vurderer i en risikovurdering, at omikron vil blive dominerende covid-19-variant allerede i løbet af denne uge.

Der er fundet 3437 nye tilfælde af SARS-CoV-2 varianten Omikron i Danmark. Det er en stigning på 966 sammenlignet med dagen forinden.

Søndag var det samlede antal opdagede tilfælde af Omikron-varianten på 2471. Lørdag var tallet 1840.

1. december udgjorde Omikron blot 1,7 procent af positive coronatest, men den er nu steget til 7,8 procent.

Statens Serum Institut (SSI) forventer et stigende smittetal med over 10.000 daglige tilfælde.

Pres på sundhedssektoren

Det vil ifølge SSI indebære en risiko for øget pres på landets sygehuse, selv om prognoserne stadig er belagt med usikkerhed.

- En stigende smittespredning i samfundet vil medføre en høj risiko for en afledt stigning i antallet af indlæggelser særligt blandt uvaccinerede og vaccinerede svækkede personer, siger SSI’s administrerende direktør Henrik Ullum.

På baggrund af den nye risikovurdering mener Henrik Ullum, at det er blevet endnu vigtigere at få vaccineret så mange som muligt.

- Vi forventer, at både andet og især tredje stik beskytter imod alvorlige sygdomsforløb af omikron. Derudover peger nye undersøgelser fra England på, at tredje stik også giver beskyttelse imod symptomgivende infektion.

Skift i vaccinationsindsats

Fra mandag vil danskere over 40 år blive tilbudt tredje stik fire en halv måned efter anden vaccinedosis. Målet er, at alle personer over 40 år har fået tilbudt revaccination før nytår.

De første to tilfælde i Danmark blev bekræftet 28. november, efter at de smittede var rejst til Danmark fra Sydafrika.

Siden da er smitten med den sydafrikanske coronavariant steget herhjemme. Og mens den er markant mere smitsom end tidligere varianter af covid-19, er det ikke fuldt dokumenteret, om den fører til værre sygdomsforløb og flere indlæggelser.