Alt gik galt forud for VM-guld til sønderjysk kok: Ingen bus, vandskade og en svaber i hovedet

Det har krævet ofre, og der har været bump på vejen forud for sejren i Frankrig, men det har været det hele værd, fortæller sejrende stjernekok.

Den øverste plads på podiet gik mandag aften til Danmark i kokkekonkurrencen Bocuse d'Or i Frankrig.

Kokken Brian Mark Hansen, der er køkkenchef på Søllerød Kro, var sammen med sit hold bestående af blandt andre Elisabeth Madsen, der er kok på Svinkløv Badehotel, spået gode chancer.

quote

Hende, der skulle svabe gulvet, slog mig i hovedet

Brian Mark Hansen

Og holdet leverede.

Men den kulinariske guldmedalje blev ikke hentet hjem uden indledende bump på vejen, fortæller Brian Mark Hansen til TV 2.

- Vi havde nogle benspænd imod os. Vi kom 20 minutter for sent, fordi der ikke var arrangeret en bus i tide. Så flækkede der et vandrør ude ved os, så vi stod i vand til knæhaserne, og hende, der skulle svabe gulvet, slog mig i hovedet med svaberen, men det kørte jo godt nok. Så nu står vi her, siger han.

Brian Mark Hansen med guldmedalje og Dannebrog.
Brian Mark Hansen med guldmedalje og Dannebrog.
Foto: Jeff Pachoud, AFP Ritzau Scanpix

Holdet bevarede imidlertid troen, fortæller kokken fra Søllerød Kro, og det blev afgørende for sejren.

Uforudsete knaster var der faktisk taget højde for under forberedelserne forud for konkurrencen.

- Vi har haft en mentaltræner tilknyttet, Rasmus Lyhne, og han har klargjort os til det her, så vi kunne modstå stort set alt. Elisabeth og jeg er et stærkt team, og det er vi grundet ham, siger Brian Mark Hansen.

Mad til børn

Årets tema til kokkekonkurrencen hed 'Feed the Kids' og var mad til børn med vegetariske og veganske elementer. Forretten skulle være vegansk og indeholde græskar, mens hovedretten skulle indeholde æg og være varm. Herudover skulle også desserten indeholde græskar.

Den anden udfordring var en ret, som indeholdt havtaske med kammuslinger, citronverbena, estragon og enebærrøg med to garniturer af henholdsvis salade danoise med æbler, knoldselleri, peberrod og fløde samt en royale af danske skovsvampe. Derudover serveredes en ragout med tørret grønt fra hjemlandet – her valgte danskerne tørrede Ingrid-ærter.

Brian Mark Hansens og hans hold vandt på point, der blev tildelt for blandt andet smag, kreativitet og visuelt udtryk.

Ifølge Svend Rasmussen, der er redaktør på TV 2 og tidligere medlem af den danske Bocuse d'Or-bestyrelse, har den danske sejr været med til at stadfæste Danmarks madkunst på den internationale scene.

- Det er helt fantastisk. For to år siden vandt vi sølv, og for fire år siden vandt vi guld. Det er ret imponerende. Vi har flere Michellin-stjerner end nogensinde, vi har de sidste to gange haft verdens bedste restaurant først NOMA og nu Geranium. Det viser noget om, hvad Danmark kan gastronomisk. Vi er verdens førende gastronomiske nation lige nu.

Forberedelserne til en dyst i Bocuse d'Or er forberedt ned til mindste detalje, fortæller Svend Rasmussen. Endda i en grad så størrelsen på køkkenet er blevet genskabt på forhånd for at være sikker på, at den indøvede koreografi ikke føles forkert på dagen.

Det har også haft sin pris, erkender Brian Mark Mark Hansen, men i sidste ende har det været det hele værd.

- Jeg vil helst altid være sammen med mine unger, men nogle gange har man nogle ambitioner og drømme selv, og jeg tror ikke, at man må lægge dem på hylden, fordi man har fået børn. De har bakket mig op i det helt og aldeles, og det samme har kæresten, og forhåbentlig kan vi få nogle dage sammen, inden kroen kalder på mig igen, siger han.