Alt gik galt forud for VM-guld til sønderjysk kok: Ingen bus, vandskade og en svaber i hovedet

Foto: Bernadett Szabo/Reuters/Ritzau Scanpix
Af David Rue Honoré
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
I samarbejde med TV 2 Nyheder

Det har krævet ofre, og der har været bump på vejen forud for sejren i Frankrig, men det har været det hele værd, fortæller sejrende stjernekok.

Den øverste plads på podiet gik mandag aften til Danmark i kokkekonkurrencen Bocuse d'Or i Frankrig.

Kokken Brian Mark Hansen, der er køkkenchef på Søllerød Kro, var sammen med sit hold bestående af blandt andre Elisabeth Madsen, der er kok på Svinkløv Badehotel, spået gode chancer.

Hende, der skulle svabe gulvet, slog mig i hovedet

Brian Mark Hansen

Og holdet leverede.

Men den kulinariske guldmedalje blev ikke hentet hjem uden indledende bump på vejen, fortæller Brian Mark Hansen til TV 2.

- Vi havde nogle benspænd imod os. Vi kom 20 minutter for sent, fordi der ikke var arrangeret en bus i tide. Så flækkede der et vandrør ude ved os, så vi stod i vand til knæhaserne, og hende, der skulle svabe gulvet, slog mig i hovedet med svaberen, men det kørte jo godt nok. Så nu står vi her, siger han.

Brian Mark Hansen med guldmedalje og Dannebrog. Foto: Jeff Pachoud, AFP Ritzau Scanpix

Holdet bevarede imidlertid troen, fortæller kokken fra Søllerød Kro, og det blev afgørende for sejren.

Uforudsete knaster var der faktisk taget højde for under forberedelserne forud for konkurrencen.

- Vi har haft en mentaltræner tilknyttet, Rasmus Lyhne, og han har klargjort os til det her, så vi kunne modstå stort set alt. Elisabeth og jeg er et stærkt team, og det er vi grundet ham, siger Brian Mark Hansen.

Mad til børn

Årets tema til kokkekonkurrencen hed 'Feed the Kids' og var mad til børn med vegetariske og veganske elementer. Forretten skulle være vegansk og indeholde græskar, mens hovedretten skulle indeholde æg og være varm. Herudover skulle også desserten indeholde græskar.

Den anden udfordring var en ret, som indeholdt havtaske med kammuslinger, citronverbena, estragon og enebærrøg med to garniturer af henholdsvis salade danoise med æbler, knoldselleri, peberrod og fløde samt en royale af danske skovsvampe. Derudover serveredes en ragout med tørret grønt fra hjemlandet – her valgte danskerne tørrede Ingrid-ærter.

Brian Mark Hansens og hans hold vandt på point, der blev tildelt for blandt andet smag, kreativitet og visuelt udtryk.

Ifølge Svend Rasmussen, der er redaktør på TV 2 og tidligere medlem af den danske Bocuse d'Or-bestyrelse, har den danske sejr været med til at stadfæste Danmarks madkunst på den internationale scene.

- Det er helt fantastisk. For to år siden vandt vi sølv, og for fire år siden vandt vi guld. Det er ret imponerende. Vi har flere Michellin-stjerner end nogensinde, vi har de sidste to gange haft verdens bedste restaurant først NOMA og nu Geranium. Det viser noget om, hvad Danmark kan gastronomisk. Vi er verdens førende gastronomiske nation lige nu.

Forberedelserne til en dyst i Bocuse d'Or er forberedt ned til mindste detalje, fortæller Svend Rasmussen. Endda i en grad så størrelsen på køkkenet er blevet genskabt på forhånd for at være sikker på, at den indøvede koreografi ikke føles forkert på dagen.

Det har også haft sin pris, erkender Brian Mark Mark Hansen, men i sidste ende har det været det hele værd.

- Jeg vil helst altid være sammen med mine unger, men nogle gange har man nogle ambitioner og drømme selv, og jeg tror ikke, at man må lægge dem på hylden, fordi man har fået børn. De har bakket mig op i det helt og aldeles, og det samme har kæresten, og forhåbentlig kan vi få nogle dage sammen, inden kroen kalder på mig igen, siger han.

Ungt par kan være starten på øens generationsskifte

Udgivet

Mange unge rejser til Asien, Afrika eller Amerika i deres sabbatår, men ikke kæresteparret Ida og Anton. De har valgt at tilbringe en del af deres sabbatår på Endelave.

Inde i køkkenet på Kroen Endelave bliver der lavet burgere, pommes friter og stjerneskud en masse.

I receptionen ringer klokken. Der bliver spurgt om et bord til to.

- Vi kan godt lige klemme to mere ind, siger 21-årige Ida Elmgreen Bach Sørensen, der er daglig leder af Kroen Endelave.

Men så er der hellere ikke plads til flere, for det vælter ind med spisende sommergæster.

- Vi arbejder omkring 13 timer om dagen, fortæller Ida Elmgreen Bach Sørensen.

21-årige Ida Elmgreen Bach Sørensen står for den daglige drift på Endelave Kro sammen med sin kæreste.

Den unge kvinde står for den daglige ledelse af kroen sammen med sin kæreste, 22-årige Anton Willum Kousgaard. De har taget rejsen fra henholdsvis København og Odder for at bo på øen og drive kroen.

- Jeg startede i marts, og så kom Anton i april. Planen er, at vi skal være her året ud eller måske til starten af næste år, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

To om samme opgave

Et tidligere job på røgeriet på Tunø har gjort, at de to unge mennesker er blevet tilbudt at stå for den daglige drift af kroen. En opgave de deler.

- Det er hyggeligt at arbejde med sin kæreste, siger Anton Willum Kousgaard.

- Det er dejligt at arbejde med ham, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

Men som alle andre par kan de godt blive uenige.

- Når vi har travlt, kan vi godt komme op at toppes, men det bliver altid løst inden sengetid, Anton Willum Kousgaard.

Anton Willum Kousgaard er fra Odder, men lige nu bor han på Endelave.

En kæmpe villavej

Som på mange andre øer vælter det ind med gæster på Endelave om sommeren, men ikke i de kolde måneder.

- Det er skørt. Det er som to forskellige steder, alt efter hvornår man er her, siger Anton Willum Kousgaard.

Endelave

Endelave er 13,2 km² stor.

Øen er en del af Horsens Kommune.

Der bor 151 personer på øen.

Gennemsnitsalderen på øen er 65,3 år.

Øen er kendt for sine vilde kaniner.

Færgen sejler mellem Endelave og Snaptun Færgehavn, og sejladsen tager omkring en time.

Kilde: Endelave og Danmarks Statistik

Til daglig bor der 151 mennesker på øen, og selvom det er få, er der altid en hjælpende hånd at finde.

En dag manglede kroen estragon for at kunne køre aftenserveringen, så Ida Elmgreen Bach Sørensen tog hen til campingpladsen for at høre, om de havde noget liggende. I stedet for estragon gav de gav hende et privatnummer på Tove, som havde krydderuter i haven, og så var det fikset.

- Det er ligesom at bo på en kæmpe villavej. Alle kender alle og er klar til at hjælpe, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

Kroen Endelave tilbyder både spisning og overnatning.

Ø-holdet håber på et generationsskift

På øen har de oprettet "Ø-holdet", som skal forsøge at få unge til at flytte til øen, så der kan komme et generationsskifte.

- Vi er oppe i årene, så vi skal have nogle af de unge til at komme og overtage, siger Lene Iversen, der er beboer på Endelave og en del af Ø-holdet.

Lene Iversen håber, flere unge vil flytte til øen.

Ø-holdet arrangerer samtaler med unge mennesker, der overvejer at flytte til øen, for at snakke deres problematikker ved at flytte til øen igennem.

- Vi har fået Ida og Anton over, men ellers er der ikke kommet flere. Jeg er dog optimistisk, siger Lene Iversen.

Gennemsnitsalderen på øen er 65,3 år, og beboerne håber, at flere unge mennesker vil slå sig ned i fremtiden.

- Vi kan sagtens få tiden til at gå, men det er dejligt med noget larm og børnelatter, siger Lene Iversen.

Langt hjem

Det unge par har boet på øen i nogle måneder, og de har allerede fået en idé om, hvor de skal hen i fremtiden.

- Det er dejligt at bo her, men der er langt hjem. Jeg vil gerne tilbage til København på et tidspunkt, fortæller Ida Elmgreen Bach Sørensen.

- Jeg ved ikke, om vi vil blive boende, men vi vil helt klart komme på besøg, siger Anton Willum Kousgaard.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com