Borgmester kræver mindre papirarbejde: - Virksomheder mister pusten i mødet med det offentlige

Hvidbog med konkrete benspænd viser, hvad virksomheder i Varde har været udsat for. Nu vil borgmester gå til Folketinget for at få afbureaukratiseret.

Driftsleder Morten Martinsen åbner en dør og går op af en trappe. 

- Det her er nyt, siger han. 

Han dukker sig for en kraftig tværbjælke, retter sig op og peger på en vildnis af installationer, ventilationsrør og computersystemer.  

- Loftsetagen var forbeholdt al vores teknik. Her kunne det hele stå i varme og let tilgængeligt for vedligehold og reparation, siger han.

quote

Ærgerligt? Ja, jeg vil nødig ud i det samme en gang til.

Morten Martinsen, driftsleder og medejer, DanCann Pharma

Måtte op på taget i stedet

Men så kom der pludselig nye bygningsregler fra staten, og det blev til mange og store ændringer. Morten Martinsen kravler op af en stige, løfter en lem og står på taget. 

- Vi måtte flytte en masse af installationerne herop. Taget skulle ellers - stort set - være fritaget for at huse installationer. Men nu er her en masse, og det er vi kede af, for det er dyrt hardware, som nu står ude i kulde og blæst og er sværere at komme til i forbindelse med vedligeholdelse og reparation, siger driftslederen for firmaet DanCann Pharma i landsbyen Ansager i Varde Kommune. 

To stålbjælker på tværs

Siden måtte firmaet installere kæmpestore stålbjælker, der nu går gennem hele fabrikken. Dertil en række stolper der går fra gulvet i hallen op til tværbjælkerne. Alt sammen for at holde den vægt der nu ligger på taget. 

Samtidig trak det ud med vigtige beslutninger, fordi den statslige brandmyndighed ikke havde tilstrækkeligt med specialuddannede folk til at tage de endelige beslutninger. Til sidst kom der dog en fra Sjælland. 

quote

Alt for meget tid går med proces, bureaukrati, kontrol og skemaer. Det tærer på arbejdsglæden.

Statsminister Mette Frederiksen i sin nytårstale 2022

Dyrt

Firmaet, der arbejder med cannabis som et medicinsk præparat, måtte dykke ned i pengekassen. Det hele blev dyrt, men DanCann ønsker ikke at opgive det samlede beløb. 

- Men det er klart, at det har kostet os ret meget både i ombygninger, nybygninger og i antal mandetimer for de folk, vi har haft ansat som konsulenter, siger Morten Martinsen.  

Han roser Varde Kommune for at "gøre alt, hvad de kunne", men som han siger: 

- De var jo fanget i samme regler som os. 

Læs Hvidbogen her: 

Borgmester Mads Sørensen: - Vi vil gerne give vores ukrainske medborgere en håndsrækning.
Borgmester Mads Sørensen: - Vi vil gerne give vores ukrainske medborgere en håndsrækning.
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Hvidbog er et opgør 

Nu har Varde Kommune udarbejdet en slags hvidbog med 11 konkrete eksempler på bureaukratiske benspænd, som virksomheder i kommune har været igennem. 

Men der er også 11 løsningsforslag til problemstillingerne. Borgmester i Varde Kommune Mads Sørensen vil nu tage hvidbogen med til Christiansborg for at præsentere den for folketingspolitikere, KL - Kommunernes Landsforening og forskellige brancheforeninger.

- Det er på tide at gøre op med så stort et bureaukrati. Mange virksomheder i Varde Kommune er i vækst, men desværre mister flere pusten i mødet med det offentlige system. Det sker for eksempel, når virksomheden skal udvides. Her bliver mange overraskede over, at lovkrav om brug af certificerede statikere og brandrådgivere kan give op til seks måneders ventetid på en simpel lagerudvidelse. Og når byggeriet er færdigt, skal stribevis af dokumenter om færdigmelding udfyldes, hvilket stjæler tid fra forretningsudviklingen, siger han. 

Vi vil være frikommune

Mads Sørensen vil meget gerne gå skridtet videre og blive frikommune på erhvervs- og beskæftigelsesområdet. Som Esbjerg kommune er det på folkeskoleområdet. 

- Vi har frikommuner på folkeskole-, dagtilbuds- og ældreområdet. De har fået fripas til at afprøve nye metoder til at gøre det offentlige system mere effektivt og nedbringe bureaukratiet. Vi vil meget gerne byde ind med et ønske om at blive frikommune for at hjælpe vores virksomheder, siger han. 

DanCann Pharma etablerede sig i Ansager i Varde kommune i 2018.
DanCann Pharma etablerede sig i Ansager i Varde kommune i 2018.
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Ikke igen, tak

På den kun fire år gamle DanCann Pharma viser Morten Martinsen os ind i en helt hvidt rum. Her gror de forskellige typer cannabisplanter. Han regner med, at firmaet snart kan få alle de nødvendige tilladelser til at producere blandt andet smertelindrende olier.

Heldigvis er al bøvlet med ombygninger, indførsel af nye regler m.m. nu fortid. 

- Ærgerligt? Ja, jeg vil nødig ud i det samme en gang til, smiler driftslederen - og medejer - Morten Martinsen.