Nu nedjusteres testkapaciteten: Der bliver mindre behov for podere som Matias

Matias Madsen har været poder siden februar, men nu skærer Varde Kommune ned for testkapaciteten ligesom mange andre steder, og det kan betyde, at der er brug for færre podere som Matias fremover.

Siden februar har Matias Madsen stukket utallige antal vatpinde i vardensernes næsebor. Men Matias tester langtfra lige så mange i dag, som han gjorde for bare få måneder siden. 

Han fortæller, at han oplever en betydelig forskel, og at det kan mærkes, at flere og flere vaccineres.

- Den kø bag mig er ikke så lang. I maj måned kunne køen godt have været hele slangen igennem og så endda også udenfor, hvor der måske kunne være helt op til en times kø, hvor vi var maksimalt antal podere på de stationer, vi nu havde. Nu er der nogle gange tidspunkter, hvor vi slet ikke har nogen i kø, og vi slet ikke har noget at lave, siger han.

Ny arbejdssituation

Men fra på mandag kan arbejdssituationen for ham og andre podere komme til at se helt anderledes ud.

Tirsdag formiddag gjorde Justitsministeriet status på corona-situationen på et pressemøde. Myndighederne vil nedjustere testkapaciteten, da færre bliver testet end for blot få uger siden, og det gælder også for Varde Kommune.

Fra 19.000 om ugen til 13.000

Varde Kommune kviktestede 19.000 borgere i uge 19 - i sidste uge var tallet knap 13.000.

quote

Det er jo fordi, vi har fået vaccineret så mange efterhånden, og vores restriktioner bliver færre, fordi vi er på vej ud af pandemien. Så det er glædelige nedskæringer.

Hanne Josefsen, Sundhedschef Varde Kommune.

Varde Kommune begynder derfor fra på mandag at skære ned på testkapaciteten de steder, hvor borgere kan få lavet en kviktest.

- Det gør vi, fordi behovet for test ikke er så stort, som det har været, siger Hanne Josefsen, der er sundhedschef i Varde Kommune.

Derfor vil der fra på mandag være færre muligheder for at blive kviktestet på kommunens 11 kvikteststeder. De to testcentre, der foretager PCR-test vil fortsat teste uændret.

Her er kvikteststederne i Varde Kommune

'Glædelige nedskæringer'

Normalt er nedskæringer noget, der kan sætte sindene i kog. Men det er ifølge sundhedschefen ikke tilfældet her.

- Det er jo, fordi behovet ikke er der på samme måde mere, og det er jo dejligt. Det er jo, fordi vi har fået vaccineret så mange efterhånden, og vores restriktioner bliver færre, fordi vi er på vej ud af pandemien. Så det er glædelige nedskæringer, siger Hanne Josefsen.

quote

For vores vedkommende kommer vi til at lukke nogle af formiddagstiderne, for dér er ikke mange, der ønsker test, og så holder vi fast i eftermiddagstiderne.

Hanne Josefsen, Sundhedschef Varde Kommune.

Kommunen har løbende holdt øje med, hvor og hvornår borgerne vælger at blive testet, og har dermed en god fornemmelse af, hvordan testkapaciteten skal justeres.

- Vi får ugentlige tal på, hvor mange der testes. Vi ved også, hvor belastningen cirka ligger på dagen, og så justerer vi alt efter det. For vores vedkommende kommer vi til at lukke nogle af formiddagstiderne, for dér er ikke mange, der ønsker test, og så holder vi fast i eftermiddagstiderne, siger hun.

Køen har før i tiden været længere.
Køen har før i tiden været længere.
Foto: Nicklas Møller Dannemarre Palner, TV SYD

Behov for færre podere

Nedskæringerne vil altså betyde, at der fremover vil være mindre behov for podere som Matias Madsen.

- For os er det jo lidt ærgerligt, for det er jo et rart job at have, men det er jo også meget rart endelig at få en ende på det her, og man kan få en mere normal hverdag. Det ser jeg i hvert fald frem til, at man kan, siger Matias Madsen.

Nedskæringerne vil dog ikke gælde på de testcentre, der ligger i sommerhusområderne. Her har kommunen derimod valgt at opskalere kapaciteten henover sommeren.