Sensationelt arkæologisk fund: Kultsted for Odin fundet nær Ribe

I 2018 fandt arkæologer i Fæsted ved Ribe et kultsted for Odin, som topper listen over årets arkæologiske fund. Stedet ligget meget tæt på det sted, hvor en af de mest spektakulære guldskatte blev fundet i 2016.

For første gang har arkæologer udgravet et kultsted i Danmark - eller en "sjælden førkristen helligdom", viet til den nordiske gud Odin. 

quote

Det er så vildt, og fuldstændig ja nærmest urealistisk.

Lars Grundvad, arkæolog, Museet på Sønderskov, Vejen

Det skete, da man i det forløbne år fandt og udgravede resterne af et hus fra cirka år 150-450 e. Kr. ved Stavsager Høj nær Fæsted uden for Ribe. 

Det er med hjælp fra de entusiastiske Marie Aagaard Larsen, Kristen Nedergaard Dreiøe og Poul Nørgaard Pedersen, der også fandt den store guldskat tilbage i 2016, at Museet på Sønderskov i Brørup fandt cirka 50 lanse- eller spydspidser, der var stukket ned i jorden omkring to stolper ved indgangen. 

Et udvalg af de funde våben.
Et udvalg af de funde våben.
Foto: Konserveringscenter Vejle.

To bukkede sværd omkransede endnu en stolpe, og gemt under andre stolper opdagede man små stykker guld. 

- Det er så vildt, og fuldstændig ja nærmest urealistisk, fortæller arkæolog Lars Grundvad til TV SYD, og fortsætter:

- Fundet er enestående. Det er især våbene som er vigtige - der er også lidt guld. Det hele stammer fra ældre romersk jernalder - det vil sige, at det er fra år 0 og frem til cirka år 450, siger Lars Grundvad. 

Et af de fundne stykker guld, som var blevet brændt og brudt itu.
Et af de fundne stykker guld, som var blevet brændt og brudt itu.
Foto: Museet på Sønderskov

Nationalmuseet har torsdag udnævnt fundet som det mest spændende i 2018, og det figurerer som nummer 1 på listen, da det er i en klasse helt for sig selv.

- Jeg tror aldrig, jeg kommer til at opleve noget ligende, siger en meget glad Lars Grundvad. 

Der er ikke fundet lignende kultbygninger i Danmark som den, der nu er fundet ved Fæsted. Det er en meget mærkelig tid af Danmarks-historien, hvor denne religion gradvist er kommet til med Odin-kult.

I Uppåkra nær Lund i Sverige er der fundet lignende kultbygninger, ligesom der formodes at være én på Bornholm, oplyser Nationalmuseet. 

De 10 vigtigste arkæologiske fund i 2018