Elevgruppe vil plante miniskove og højne biodiversiteten på gymnasium

Tre piger fra Rosborg Gymnasium i Vejle løb tirsdag med titlen som bedste idé ved dette års Science Cup for deres projekt med miniskove, der nu ser ud til at blive til virkelighed.

Det er næppe et flertal af folk, der ved, hvad en Miyawaki-skov er.

Men det gør Clara Plet, Lærke Saaby og Soulin Mustafa fra 2.U på Rosborg Gymnasium i Vejle.

Deres idé med at plante netop Miyawaki-skove - eller miniskove som de også kaldes - har nemlig taget prisen som den bedste idé ved dette års Science Cup i Esbjerg.

Miniskovene opstår, når der er tre til fem planter på en kvadratmeter. Ved at plante så tæt opstår der en intern konkurrence mellem planterne, og det tiltrækker insekter.

- Efter tre år skulle det gerne være et selvstændigt økosystem, og det er med til at booste biodiversiteten, siger Clara Plet. 

Soulin Mustafa, Clara Plet og Lærke Saaby er klar til at præsentere deres projekt til Science Cup.
Det afgørende for at det netop blev Rosborg-pigernes projekt med Miyawaki-skove, der løb med titlen som bedste idé, var, at de er nået så langt i processen, som de er.
Foto: Frank Blauenfeldt, TV SYD

En Miyawaki-skov er ikke et nyt fænomen. Faktisk har det været kendt siden 70’erne. Men det har altså ikke udelukket det fra at være den bedste idé ved Science Cup 2022-2023 i Esbjerg. 

- Det er noget, der er blevet undersøgt igennem mange år, og så vi vil gerne være med til at få det udbredt, siger Lærke Saaby. 

Håndgribelig naturvidenskab

Science Cup er en konkurrence for gymnasier, der har til formål at gøre den naturvidenskabelige undervisning mere håndgribelig for eleverne ved at lade dem løse konkrete problemstillinger.

Gymnasieeleverne har derfor taget udgangspunkt i de nuværende forhold for biodiversitet på deres eget gymnasium.

- Biodiversiteten er ikke ret god. Særligt ikke på Rosborg hvor der bare er en plæne, så der er ikke særligt mange nicher eller habitater for dyr og insekter at leve i, og det, tænkte vi, ville være fedt at kunne øge, siger Clara Plet.

Det har eleverne så arbejdet på siden efteråret, inden de i dag kunne fremlægge arbejdet for dels de andre deltagere og dommerne, men også for nogle af områdets virksomheder.

Årets udgave af Science Cup foregik nemlig i lokalerne hos Rambøll i Esbjerg, hvor repræsentanter fra Siemens Gamesa, LM Windpower og Aalborg Universitets Esbjerg afdeling også var til stede. 

- Jeg synes, det er nogle fine projekter i forhold til den tid og det budget, de har haft til det. Der er nogle, der er kommet med rigtig fine prototyper, og der er også nogen, der er rigtig fint med teoretisk, siger Kasper Lindgren Lassen, der repræsenterer Rambøll, og som var en af de fire dommere i konkurrencen.

Kasper Lindgren Lassen - Dommer, Science Cup, Rambøll
Kasper Lindgren Lassen var en af de fire dommere til dette års Science Cup i Esbjerg, og han var generelt imponeret over gymnasielevernes arbejde.
Foto: Tais Tullin, TV SYD

På tegnebrættet i virkeligheden

Det afgørende for at det netop blev Rosborg-pigernes projekt med Miyawaki-skove, der løb med titlen som bedste idé, var, at de er nået så langt i processen, som de er. 

Det har nemlig allerede udviklet sig fra at være et skoleprojekt til at være på tegnebrættet på deres eget gymnasium. 

- Vi har en stor chance for, at vi faktisk får lov til at føre vores projekt ud i virkeligheden, fortæller Soulin Mustafa.

Der skal dog stadig en del benarbejde til. Indtil videre har de haft kontakt med blandt andre Vejle Kommune, som ønsker at støtte om forslaget.

- At det lige pludselig kan blive til en realitet, og at vi kan have en indflydelse på bæredygtigheden og biodiversiteten, som kan gavne vores natur, det, synes jeg, er virkelig fedt, siger Clara Plet.

Udover prisen som bedste idé blev der også uddelt priser til bedste prototype, bedste brug af naturvidenskab samt bedste brug af metode.