Ferguson, Claas og Mercur: Veteranmaskiner høstede i Givskud

De gamle landbrugsmaskiner var lørdag i gang med at høste vinterbyg til årets veteranhøsttræf på Christianslund.

Høj sol, blå Kansas heldragter og sprøde aks, der giver efter under mejetærskeren. Det er klassiske tegn på, at sommeren er i fuld gang på landet. På markerne ved gården Christianslund i Givskud er det dog ikke kun aktiviteterne, der er klassikere.

quote

De skulle nok i virkeligheden have været på skrotpladsen.

Erik Sinkjær, fritidslandmand

Lørdag løb årets høsttræf for veteranmejetærskere nemlig af stablen, hvor publikum var mødt op for at se de gamle maskiner høste vinterbyg.

- Forskellen på drenge og mænd er jo størrelsen og prisen på deres legetøj. Vi kan stadig  godt lide at komme ud og lege lidt med vores ting og sager, siger Erik Sinkjær på 52 år, der er tidligere landmand og bor i Givskud.

Han har været med til at arrangere træffet og er også selv med til at holde gang i de gamle høstbindere, mejetærskere og traktorer.

- Vi kan godt lide at gå og skrue lidt i det og få tingene til at fungere. Ting, der nok i virkeligheden, skulle have været på skrotpladsen. At få det trukket frem og til at fungere igen, dét er der en ære i, siger han.

Det var forholdsvis små maskiner, der stod for veteranhøsten.
Det var forholdsvis små maskiner, der stod for veteranhøsten.
Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

Dengang hestekræfterne var små, og musklerne store

Selvom der også står Massey Ferguson og Claas på de moderne landbrugsmaskiner, så er der en verden til forskel fra de små maskiner, der høster til veterantræffet, til de store, komplicerede og automatiserede maskiner, som præger landbruget i dag.

- Det drejer sig jo stadig om at få arbejdet gjort i dag, men dengang her var der flere hænder med i landbruget, men til gengæld er maskinerne noget svagere. Men det er da sjovt, at sådan noget stadig kan bruges, siger Erik Sinkjær.

quote

Det er rigtig hyggeligt og rigtig sjovt. Det er spændende at komme ud og se når de høster på gammeldags manér.

Sten Christensen, gæst

Det er netop glæden ved de gamle maskiner og interessen i de gamle metoder, som har lokket gæsterne til.

- Det er rigtig hyggeligt og rigtig sjovt. Det er spændende at komme ud og se, når de høster på gammeldags manér, siger Sten Christensen, som selv er vokset op på en gård og stadig svagt kan huske de gamle maskiner fra sin barndom.

Vilkårene for dagen var også i orden uden en dråbe regn fra oven, men det er heller ingen tilfældighed, tværtimod:

- Vi bestemte jo allerede i marts måned, at det skulle være i dag, og vi har bestilt godt vejr, siger Erik Sinkjær.