TV der bevæger dig

Annikas dilemma: Skal hun blive eller flyve?

De første æg klækker efter planen i disse dage. Det store spørgsmål er nu, hvordan Annika håndterer det.

Annika er overladt til sig selv og sine æg i storkereden. Lige nu kæmper hun med at løse den problematiske situation. Foto: TV SYD

“Should I stay or should I go” lød det fra det britiske punkband The Clash i 80'erne. Det ridser meget præcist storken Annikas dilemma op i disse timer og dage.

Hun lagde sit første æg i storkereden i Smedager for 32 dage siden. Så i disse dage skulle det efter planen klække, og så venter Storkene.dk i spænding på Annikas reaktion.

Når der kommer storkeunger, venter vi med spænding på, hvad Annika gør.

Mogens Lange, Storkene.dk

De seneste dages dramatik med hanstorken Tommys død og fremmede fugle i naboreden har ikke gjort tingene nemmere for Annika. Det handler ifølge Mogens Lange fra Storkene.dk dybest set om ungernes overlevelse nu.

- Spørgsmålet er, om Annika forlader reden eller ej. Hvis hun gør det, løser hun selv problemet. Hvis hun død og pine bliver på reden, sætter vi ind, siger han til TV SYD.

- Hvis vi ikke gør det, dør hele kuldet af unger stensikkert, tilføjer han.

Læs også Se billederne: Annika jog fremmed storkepar væk

Annikas dilemma

Storkemorens dilemma er simpelthen, om hun skal blive i reden og forsvare sine unger, eller om hun skal forlade dem for at hente mad på jorden til dem. Det vil dog stride mod fuglens natur at forlade reden med æg.

- Når der kommer storkeunger, venter vi med spænding på, hvad Annika gør. Hvad sker der, når hun ikke har mere mad at gylpe op til ungerne? Vi ser helst, at hun selv henter føde nede fra jorden, siger Mogens Lange.

Hvis ikke det sker, har foreningen Storkene.dk en ide om, hvad de kan gøre for at hjælpe hunstorken.

- Lige så snart vi kan se, at Annika ikke selv vil hente føde, er det vores plan at sætte ind med en lift, der permanent står ved reden. Fra den vil vi bringe mad op til redekanten. For hvis hun ikke af egen vilje henter mad til dem, dør ungerne alligevel, forklarer Mogens Lange.

Læs også Storken Tommy er død - nu handler det om Annika og ungerne

Truslen fra naboerne

Onsdag flyttede et fremmed storkepar, sandsynligvis unge hollandske storke, ind i naboreden, der egentlig tjente som aflastningsrede for Tommy og Annika, når reden var fuld af velvoksne unger.

Lige nu er krager og rovfugle altså ikke eneste trussel mod Annika og de kommende storkeunger. Både onsdag og også torsdag morgen forsvarede Annika sig mod de fremmede fugle få meter fra hendes egen rede.

- De vil have hendes rede. Hvis de først er på vingerne, forlader Annika ikke sin rede af frygt for, at de vil lande på den, siger Mogens Lange om den til tider højspændte situation i Smedager.

Følg med i storkereden i Smedager her.

Mest sete på tvsyd.dk