SF: Lovforslag om ytringsfrihed er mere relevant efter afsløringer i Fredericia

Fredag blev konklusionerne af en advokatundersøgelse og interne undersøgelser af forhold i Fredericia Kommune fremlagt på et pressemøde af borgmester, Steen Wrist (S).

Det skal være tydeligt for de ansatte i en kommune, at de godt må stå frem med den viden, de måske sidder inde med. 

Det mener SF, der lige nu har et lovforslag om at skrive offentlige ansattes ytringsfrihed ind i loven. Et lovforslag som er vigtigere nu end tidligere, mener de.

I går blev sløret nemlig løftet for en række kritisable forhold i Fredericia Kommune, der skulle have stået på, mens Jacob Bjerregaard var borgmester i kommunen.

En byggegrund, der blev solgt til den tidligere borgmester i Fredericia, Jacob Bjerregaard via en ulovlig instruks fra kommunens side. Rygter om et nærtstående forhold mellem den tidligere kommunaldirektør, Annemarie Schou Zacho-Broe og den tidligere borgmester i Fredericia - et forhold, der nu skal efterforskes af politiet. Derudover er hver tredje DJØF'er i kommunen skiftet ud på grund af arbejdsrelaterede forhold, mens 20 chefer har forladt deres stillinger, hvoraf de fleste melder om dårligt arbejdsmiljø og topstyring.

- Hvis vi ser på den her sag fra Fredericia Kommune, så tænker jeg, at der har været nogen ansatte, der formentlig har vidst, at der kunne være nogen problemer, men de har sikkert holdt sig tilbage, fordi de har været bekymret for deres job, siger Karina Lorentzen, der er folketingsmedlem for SF.

Selve lovforslaget fra SF handler specifikt om at få stadfæstet i loven, at offentlige ansatte kan ytre sig frit om forhold på sin arbejdsplads.

quote

En kultur med frihed til at udtrykke sig - at komme med velbegrundet kritik vil altid være velkomment.

Bobby Bhatia, Tillidsmand for DJØF i Fredericia Kommune.

Noget som ikke fremgår klart og tydeligt i dag, mener SF.

- Jeg tror, at man vil være mere tilbøjelig til at stille sig frem og rent faktisk sige fra, hvis man ved, at man har nogle rettigheder i den forbindelse. Det er dem, jeg synes, man mangler i dag. Det er ikke lovfæstet og meget tydeligt, at man har ytringsfrihed, selvom man i virkeligheden har det, siger Karina Lorentzen.

Beskyt de ansatte

Derudover vil SF med lovforslaget beskytte de ansatte mere ved blandt andet at indføre omvendt bevisførelse, hvis den ansatte må opleve sanktioner som omplacering, dårlige opgaver eller fyring som følge af ytringer. 

Det er nemlig et demokratisk problem, at der sidder nogle ansatte, som kan have viden om nogle ting, som de ikke føler, at de kan komme af med, fx hvis deres chef er en del af problemet, lyder det. 

- Vi foreslår på linje med gravide, at vi indfører en omvendt bevisbyrde, så det faktisk er arbejdsgiveren, der skal bevise, at den ansatte ikke er forflyttet eller afskediget på grund af at have brugt sin ytringsfrihed, siger SF'eren.

Whistleblowerordning på vej

I Fredericia Kommune luftede den nuværende borgmester Steen Wrist (S) på pressemødet i går, at der kunne være behov for en whistleblowerordning, hvor man kan henvende sig, hvis man har viden om kritisable forhold. 

Borgmesteren nævnte af flere omgange, at der er brug for ordentlighed i kommunen, hvilket tillidsmand for DJØF i Fredericia Kommune, Bobby Bhatia hilser velkomment.

- En kultur med frihed til at udtrykke sig - at komme med velbegrundet kritik vil altid være velkomment. Om det så skal være en whistleblowerordning, kan man diskutere. Men set i bakspejlet, skal der i hvert fald ske et eller andet, for det lader til, at mange ikke har kunnet komme af med deres kritik i det system, vi har haft, mener han.

Lovforslaget fra SF skal behandles i Folketinget til sommer, oplyser Karina Lorentzen.