1.350 vaccinerede borgere: I Rødekro bestod de stresstesten

I dag skulle vaccinationcentrene i hele landet bestå generalprøven. I Rødekro blev fem gange så mange borgere vaccineret end normalt, og trods lidt begyndervanskeligheder, er de ifølge testlederen ved dagens afslutning glade.

Omkring 35.000 mennesker skulle i dag vaccineres i hele Danmark - det er det hidtil højeste antal på en enkelt dag.

Region Midtjylland skulle vaccinere 9.000 og Region Syddanmark stod for næsten lige så stor en del. 8.800 vacciner.

Formålet var, at presse centrene, så man kunne finde fejl, mangler og flaskehalse for at være bedst muligt forberedt på, at realisere regeringens målsætningen om, at 400.000 danskere dagligt skal kunne vaccineres fra marts.

I det Syd- og Sønderjyske er der vaccinationscentre i seks kommuner: Horsens, Kolding, Vejle, Esbjerg, Sønderborg, Aabenraa.

Martin Buus Madsen, der er pensioneret tandlæge, er en af de mange, som har meldt sig til at give covid-19 vacciner.
Martin Buus Madsen, der er pensioneret tandlæge, er en af de mange, som har meldt sig til at give covid-19 vacciner.
Foto: Anne Bolding, TV SYD

Fem gange så mange vaccineret 

I Rødekro i Aabenraa Kommune vaccinerede man i dag 1.350 personer mod normalt 250. Her er presset altså femdoblet for at trykteste, om personalet og faciliteterne kan følge med.

Der er sat den samme tid af til hver patient som før - præcis fire minutter.

For at kunne følge med har man i stedet udvidet åbningstiden og antallet af medarbejdere og vaccinationsrum.

- Vi har forberedt os rigtig meget på i dag med mange flere medarbejdere, flere vaccinationsrum og parkeringsforholdene vi har forsøgt at maximeres, fortæller Charlotte Pugh, der er klinikleder af test og vaccinecentre Sygehus Sønderjylland.

Et sted har dog været svært at gøre noget ved. Det er observationsrummet:

- Her skal man sidde i 15 minutter efter vaccinationen, for at vi kan observere bivirkninger. Og her har udfordringerne været, at der skal være to meter mellem hver person, så der skal meget plads til. Det er derfor, vi skal over i det ny vaccinationscenter om ganske kort tid, siger Charlotte Pugh.

Vi skal holde to meters afstand, så det kræver en del plads.
Vi skal holde to meters afstand, så det kræver en del plads.

En drømmedag

Ifølge hende er dagen forløbet, som de havde arbejdet hen imod. Problemerne har været få:

- Vi var lidt pressede først på dagen, da folk mødte op i god tid, og derfor opstod der lang ventetid for nogle mennesker. Det gav også problemer på p-pladsen, hvor der var mange biler. Men ellers kan vi ikke få armene ned, for det er bare gået, som det skulle.

Det nye større vaccinationscenter i Rødekro åbner om to uger, og så skulle man i Aabenraa være helt klar til at massevaccinere, når vi når april.