Borgmester: - Vi er klar til at teste borgerne, men ellers ikke meget nyt på møde med fire ministre

Mødet mellem sundhedsministeren og landets borgmestre mandag formiddag gav ikke meget nyt, mener Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen.

Artiklen er opdateret med kommentarer til mødet fra Fredericias borgmester Steen Wrist (S).

Hvis folkeskoler og grundskoler skal kunne åbne, skal kommunerne være klar til at teste elever og lærere.

Det siger justitsminister Nick Hækkerup (S) efter møde med landets borgmestre mandag.

Her har regeringen ikke meldt ud, at skolerne rent faktisk åbner for de ældste elever, men det er en mulighed. Derfor skal testkapaciteten gerne være klar 1. marts.

Ifølge Jesper Frost Rasmussen, Venstre, der er borgmester i Esbjerg Kommune, kom der ikke meget nyt frem på mødet mandag formiddag mellem landets borgmestre og og fire ministre med sundhedsminister Magnus Heuniche, Socialdemokratiet, i spidsen. 

- Der var ikke meget nyt på mødet. Men overskriften var, at regeringen vil sikre sig, vi ude i kommunerne er klar til at hjælpe med covid-19 test i første omgang af elever på grundskoler og de ansatte, så de kan få en covid-19 test flere gange ugentligt, siger Jesper Frost Rasmussen og fortsætter:

- Desuden fik vi at vide, at man vil etablere flere stationære og fintmaskede teststeder ude i landet, så det bliver endnu lettere for borgerne at blive testet.

Foruden sundhedsminister Magnus Heunicke, (S), deltog også justitsminister Nick Hækkerup, (S), børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, (S), og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsbo Jørgensen, (S), i det virtuelle møde.

I Esbjerg melder de klar

- Vi er helt klar til at hjælpe med, at regeringens ønsker kan realiseres. Men mere ved vi faktisk ikke lige nu, siger Jesper Frost Rasmussen.

Borgmesteren kan derfor ikke sige noget om, der bliver regionale genåbninger, eller hvordan regeringens strategi mht. at åbne samfundet mere er.

I Fredericia gør de sig klar 

Mandag aften holder økonomiudvalget i Fredericia Byråd møde. Der skal afsættes penge til at uddanne kommunalt personale til at lave covid-19 tests.

- Vi uddanner hjemsendte ansatte her i kommunen til at lave covid-19 tests, siger borgmester Steen Wrist (Socialdemokratiet).

- Da det på mødet i dag fremgik, at det er regeringens ønske, at coronatest på blandt andet skoler skal laves af kommunen, så uddanner vi folk til at kunne varetage den opgave, siger han.

Steen Wrist forventer, at omkring 15 ansatte skal uddannes til at kunne lave disse coronatests.

Ingen afklaring før onsdag

Fredericias borgmester er utålmodig efter en større genåbning af samfundet, men han stoler på, at regeringen gør det i det tempo, som er forsvarligt:

- Jeg vil ønske, vi kunne åbne meget mere, end der er udsigt til. Men jeg ser meget gerne alle skoleeleverne kommer afsted. De trænger til det også af hensyn til det sociale, men ellers har jeg respekt for, at regeringen åbner i de tempi, vores samfund kan holde til, siger Steen Wrist.

I Esbjerg er der også utålmodighed:

- Vi fik ikke mere at vide på mødet udover, at sundhedseksperterne afleverer deres udregninger på, hvordan en genåbning kan foregå i dag, og at regeringen forhandler med de andre partier i Folketinget om det tirsdag, og der så vil komme et pressemøde onsdag, hvor landets borgere bliver informeret.

Jesper Frost Rasmussen ser meget gerne, der kommer mulighed for regionale genåbninger:

- Vi har lige nu meget lave smittetal i Esbjerg, så vi er meget klar til at få åbnet for både erhvervslivet og skolerne, og det håber vi at få lov til lige om lidt.